evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Dependent TV  -  Vatmanul - O pasiune  -  Zona 25  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Prima pagină  -  Meduza (VIII)  -  Universul lent  -  Luminile oraşului IV  -  Texte.01  -  Valea blestemată  -  Striptease  -  Zei şi oameni  -  Ignis  -  În tren  -  O dimineaţă perfectă  -  Meduza (X)  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  BO  -  Casa libertăţii  -  Fără doar şi poate  -  Pânza de păianjen  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Macii  -  Strada inocenţilor  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Coconul  -  Gândacul  -  Ambuscadă pe Uslar  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Experimentul  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Arătarea  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Dispariţia  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Concurenţă neleală  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Lacrimi de stea  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Cum să te fereşti de urs  -  Ultima frontieră  -  Legendele Căutării (II)  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Asaltul  -  Mamă de duminică  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Program de criză


Dumitru Prunariu veghează pacea în univers

News TeamPublicat Duminică, 8 Martie 2009, ora 10:10

      Singurul român ajuns în spaţiul cosmic va prelua preşedinţia Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic.
     
      Desemnarea lui Dumitru Prunariu pentru preşedinţia Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS) a avut loc în cadrul unui proces de selecţie care s-a finalizat la 4 martie, la Viena, în Grupul Est-European de la nivelul ONU. Astronautul român îşi va începe mandatul de un an în 2010.
     
      Concurenţa pentru post a fost acerbă, Prunariu având contracandidaţi din Cehia, Ucraina şi Ungaria. Campania pentru candidatul român a fost susţinută de către Ministerul Afacerilor Externe şi de reprezentanţele diplomatice ale României care îşi au reşedinţa sau sunt acreditate în statele membre ale Grupului Est-European.
     
      Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic a fost creat de către Adunarea Generală a ONU în 1959 şi are ca mandat revizuirea cooperării internaţionale în domeniul utilizării paşnice a spaţiului extraatmosferic, avizarea programelor în domeniu în vederea includerii acestora sub auspiciile ONU, încurajarea cercetării şi diseminării informaţiei privind aspectelor extraatmosferice, precum şi analizarea problemelor juridice provenind din explorarea spaţiului extraatmosferic.
     
      De la vizitator la protector
     
      Singurul român care a văzut Pământul din spaţiu, Dumitru Prunariu, s-a născut în 1952, la Braşov.
     
      A absolvit, în 1976, Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, fiind angajat stagiar la ICA Braşov, pentru ca un an mai târziu să urmeze, timp de şase luni, cursurile Şcolii de ofiţeri de rezervă pentru aviaţie din Bacău. A fost selectat, în 1978, pentru programul de zboruri cosmice Intercosmos.
     
      Trei ani s-a pregătit, în Rusia, pentru momentul în care avea să fie ridicat deasupra atmosferei terestre, pe 14 mai 1981. La întoarcerea din zborul cosmic a lucrat ca inspector în cadrul Forţelor Aeriene Române, predând paralel la Politehnica din Bucureşti. După revoluţie a fost numit ministru adjunct pentru aviaţie în Ministerul Transporturilor, iar între 1998 şi 2004 a fost preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.
     
      De veghe la asteroidul din 2029
     
      Paralel s-a numărat printre membrii comitetului executiv al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic. A reprezentat apoi România în Federaţia Rusă, ca ambasador plenipotenţiar. S-a reîntors pe poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale Române.
     
      În 2007 a fost trecut în rezervă, cu gradul de general-maior. În prezent deţine postul de preşedinte al Consiliului Ştiinţific din cadrul Agenţiei Spaţiale Române şi colaborează cu o echipă internaţională de cercetători, căutând o soluţie împotriva asteroidului ce ar putea lovi Pământul în 2029 sau în 2036.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online