evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Fluturi  -  Partida de bridge  -  Sclipiri de Soare  -  Tolaie  -  Jeopardy  -  Timpuri Noi  -  În noapte  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Regele animalelor  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  Sfântul  -  Fabrica de vise  -  Mr. Loverman  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Vânzătorul de ghilotine  -  O nouă zi  -  Caiet de regie  -  Gena morţii este instituirea metafizicii moderne  -  Invizibilul  -  Poveste cu un zmeu  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Reactorul  -  Legendele Căutării  -  Muzica  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Dimineaţă târzie  -  Drumul spre (II)  -  Meduza (VIII)  -  Mămica şi El Diablo  -  Elixirul vieţii  -  Luminile oraşului XXXII  -  Text experimental  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Rochia străvezie  -  O lumânare pentru mama !  -  Gender X  -  Accidentul  -  În vizită la psihiatru  -  Canicula  -  Piatra  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Fie-mi apa uşoară !  -  Arta de a purta un război  -  Eu, Singularul Absolut  -  Vatmanul - Mass Media  -  Altă Poveste(?) modernă


Evacuaţi de pe Staţia Spaţială

O buc

News TeamPublicat Duminică, 15 Martie 2009, ora 09:35

      Rusul Yury Lochakov şi americanii Michael Fincke şi Sandra Magnus au petrecut în jur de nouă minute în capsula de evacuare Soyuz înainte ca resturile cu potenţial distructiv, mai mici de un centimetru, să treacă pe lângă ISS, scrie Reuters .
     
      Ameninţare „minimală”
     
      De aici, cosmonauţii puteau „părăsi repede staţia în cazul puţin probabil în care resturile s-ar fi ciocnit de staţie, cauzând o depresurizare” în urma căreia astronauţii nu ar mai fi putut respira, au informat oficialii NASA, care au etichetat drept „minimală” ameninţarea asupra laboratorului spaţial internaţional în valoare de 100 de miliarde de dolari.
     
      Ameninţarea s-a dovedit a fi o părticică dintr-un motor auxiliar aflat fie pe o rachetă Delta, fie pe naveta spaţială pe care a propulsat-o, potrivit unui purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale americane.
     
      Însă avertizările privind apropiera lor vertiginoasă de ISS au venit prea târziu pentru ca centrul de comandă de pe Pământ să îndepărteze staţia spaţială din calea lor.
     
      Deşeurile spaţiale sunt considerate un pericol pentru cei 800 de sateliţi comerciali şi militari estimaţi şi pentru staţia spaţială internaţională, care găzduieşte încontinuu oameni la bord din noiembrie 2000 încoace. Până acum, au fost catalogate peste 18.000 de asemenea rămăşiţe plutind în cosmos.
     
      Impactul unui seif de 180 kg aruncat de pe bloc
     
      Micile rămăşiţe spaţiale pot avea un impact distructiv asupra staţiei internaţionale şi a navetei spaţiale docate acolo din cauza vitezei mari cu care se deplasează. O bucăţică de aluminiu de jumătate de centimetru care înaintează cu viteză orbital poate avea acelaşi impact ca o bilă de bowling ce se rostogoleşte cu aproape 100 km/h, potrivit Universităţii Americane din Washington.
     
      Într-un alt raport de cercetare, cercetătorii americani au arătat că o sferă de aluminiu de dimensiunea unei pietricele poate avea efectele devastatoare ale unui seif de 180 de kilograme aruncat de pe o clădire cu zece etaje.
     
      Ciocnirea de lună dintre un satelit american şi un satelit miltar rusesc defunct deasupra Siberiei a împrăştiat mai mult de 500 de resturi spaţiale ce trebuie monitorizate de US Strategic Command, aflat în subordinea Pentagonului.
     
      După acest accident, calculele NASA au arătat că riscul unui impact catastrofic cu astfel de resturi orbitale a crescut cu 6% în cazul viitoarei misiuni spaţiale, şansele fiind 1 din 318.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online