science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Misiunea  -  Virus de sticlă  -  Vikingul  -  Scrisoarea  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Castravetele  -  Luminile oraşului VI  -  Inelul de platină  -  Primăvara nucleară  -  Întâlnirea  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Program de criză  -  Oglinda îngerilor  -  Valoare reziduală  -  Re-insecţie  -  Hoţul de timp  -  ªahul de duminică  -  Meduza (VIII)  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Muza  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Arătarea  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Rapsodia  -  Strada Cosmos  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Cel care nu mai e  -  Cerc la persoana întâi  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Poporul perfect  -  Timpuri Noi  -  Drumul spre (II)  -  Luminile oraşului XVIII  -  Muribundul  -  Zona 25  -  Lumina de jad  -  Soldatul  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Fragile  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Mămica şi El Diablo  -  Păsări de pradă  -  Uezen  -  Nyprus  -  Ultima frontieră  -  Călătorii cu îngeri  -  Sete  -  Visătorul  -  ªarpele Midgardului


Sângele sintetic ar putea fi folosit în trei ani

News TeamPublicat Duminică, 29 Martie 2009, ora 10:05

      Cercetătorii britanici plănuiesc să devină primii din lume care să creeze cantităţi nelimitate de sânge sintetic din celule stem embrionare în vederea realizării de transfuzii. Acest tip de sânge nu va fi supus riscului infectării cu virusuri precum HIV sau cel al hepatitei ori cu varianta umană a "bolii vacii nebune".
     
      Saptămâna aceasta, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie vor lansa un proiect de cercetare care va culmina, în trei ani, cu transfuzii cu sânge sintetic obţinut din celule stem embrionare, realizate pe voluntari umani, scrie publicaţia „The Independent“.
     
      Tehnica revoluţionară, finanţată de cele mai mari asociaţii caritabile din domeniul cercetării medicale – “NHS Blood and Transplant”, “Scottish National Blood Transfusion Service” şi “Welcome Trust” –, va putea salva vieţile multor oameni, de la victime ale accidentelor rutiere la soldaţi răniţi pe câmpul de luptă.
     
      Se caută embrioni cu grupa 0 negativ
     
      Cercetătorii britanici vor testa embrioni umani rămaşi în urma tehnicilor de fertilizare in vitro pentru a-i găsi pe cei programaţi genetic să poarte grupa “0 negativ”, donatorul universal pentru toate celelalte grupe sangvine.
     
      Această grupă de sânge este foarte rară, dar o pot reproduce în cantităţi nelimitate din celule stem embrionare graţie capacităţii acestora de a se multiplica la infinit în laborator.
     
      Scopul cercetătorilor este transformarea lor în celule roşii mature, purtătoare de oxigen, pentru transfuzii de urgenţă.
     
      Acest tip de sânge nu va fi supus riscului infectării cu virusuri precum HIV sau cel al hepatitei ori cu varianta umană a “bolii vacii nebune”. Militarii, mai ales, au nevoie de rezerve permanente de sânge proaspăt de la donatori universali.
     
      Totuşi, ideea de a crea sânge din embrioni rămaşi în urma fertilizării in vitro poate ridica probleme etice din partea unor oameni care nu susţin idea distrugerii de embrioni pentru obţinerea de celule stem. Totodată, se ridică întrebarea filozofică dacă sângele sintetic provine de la cineva care nu a existat niciodată.
     
      Welcome Trust ar fi promis trei milioane de lire sterline pentru acest proiect, alte fonduri urmând să vină de la serviciile de transfuzii sangvine din Scoţia, Anglia şi Ţara Galilor. Există semne şi din partea guvernului irlandez.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online