evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
O Poveste (?) modernă  -  Mutare disciplinară  -  Triunghiul roşu  -  Comando Fox  -  Iluzia viselor  -  Experienţă pecuniară  -  Timpul  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Meduza (VII)  -  Gender X  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  Luminile oraşului XXIII  -  Conştientizarea  -  Renaşterea...  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Curândul  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Tranzit  -  Povestea trenului  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Scrisoarea  -  Acolo sus, vulbul  -  ªi atunci...  -  Canicula  -  Cadoul  -  Caseta pirografiată  -  Café du Marcel  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Ancheta  -  Muzica  -  Poporul perfect  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Luminile oraşului IV  -  Zori  -  Criminali Umanitari  -  Un pahar de vin  -  Delir  -  Lacrimi de stea  -  Tocăniţa de ciuperci  -  Taina leului  -  Gheşeft  -  Povestea unui suflet  -  Natură moartă, cu portret  -  O nouă zi  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Sinucigaş plătit  -  Fabrica de vise


Top 10 gadgeturi de spionaj

News TeamPublicat Duminică, 17 Mai 2009, ora 11:30

      Publicaţia britanică “Times” a întocmit, cu ajutorul scriitorului de romane de spionaj Jeremy Duns, un top al gadgeturilor surprinzătoare utilizate de spioni de-a lungul timpului. Chiar dacă multe dintre ele par scoase dintr-un film cu James Bond, aceste aparate chiar au funcţionat.

     

      10. Umbrela bulgărească

      Cel mai cunoscut gadget real din domeniul spionajului este umbrela utilizată de serviciile secrete bulgare, creată cu ajutorul KGB, pentru a-l ucide pe scriitorul disident Georgi Markov. Tehnicienii de la KGB au transformat vârful unei umbrele obişnuite într-o armă silenţioasă, care putea să tragă un proiectil ce conţinea o doză letală de ricin. La 7 septembrie 1978, Markov a simţit o înţepătură în coapsă în timp ce mergea prin zona Waterloo Bridge. Un bărbat aflat în spatele său a cerut scuze şi a urcat într-un taxi. Markov a murit la patru zile după aceea, iar vinovatul nu a fost arestat.

     

      9. Pistolul cu săgeţi

      Într-o audiere din 1975 a Senatului pe teme de informaţii, directorul CIA, William Colby, a înmânat preşedintelui comisiei un pistol dezvoltat de echipa sa de cercetători. Echipat cu lunetă, acesta putea să tragă cu acurateţe o mică săgeată înmuiată în venin de cobră la 75 de metri. Colby a susţinut că, din câte ştie el, acest dispozitiv nu a fost folosit, dar nu poate exclude în totalitate ipoteza.

     

      8. Nasturii cu busolă

      În timpul războiului, Corpul de Operaţiuni Speciale, sau “Armata Secretă a lui Churchill”, a creat multe dispozitive ingenioase. Unul dintre acestea era reprezentat de nasturii magnetizaţi pentru pantaloni, care puteau fi folosiţi de agent, în caz că acesta se pierdea sau era luat prizonier. Rupând nasturii şi plasându-i unul deasupra celuilalt, se transformau în busolă.

     

      7. Servieta explozibilă

      Altă invenţie a “Armatei Secrete a lui Churchill” o reprezenta o servietă pentru păstrarea documentelor sensibile, care reacţiona ca o capcană explozibilă în cazul în care încăpea pe mâna inamicului, care încerca să o deschidă într-un mod necorespunzător. Dacă închizătoarea din dreapta era apăsată în jos şi la dreapta, servieta se deschidea în siguranţă, altfel, exploda.

     

      6. Şobolanii explozibili

      De parcă servieta explozibilă nu ar fi fost de-ajuns, Armata Secretă a inventat ceva şi mai extraordinar pentru a-i bate pe nazişti: şobolanii explozibili. Gadgetul inventat în 1941 utiliza blană adevărată de şobolan mort, cu explozibil înăuntru. Aceşti “şobolani” tebuiau să fie utilizaţi pentru a arunca în aer boilerele germane, dar planul a fost descoperit de nemţi şi nu a mai fost utilizat.

     

      5. Tabachera-pistol

      În 1954, agentul sovietic Nicolai Khokhlov a fost trimis la Frankfurt pentru a asasina un lider al mişcării anticomuniste. Khokhlov s-a răzgândit însă în ultimul moment şi a defectat la americani. Aceştia au arătat imediat publicului, prin intermediul presei, echipamentul asasinului, care includea o tabacheră din aur ce ascundea o armă operată electric, capabilă să tragă cu gloanţe umplute cu cianură. În romanul lui Ian Fleming “Din Rusia, cu dragoste”, asasinul Red Grant le spune şefilor săi de la SMERSH că misiunea nu trebuia să îi fie încredinţată lui Khokhlov: “Eu nu aş fi trecut la yankei”, spune Grant.

     

      4. Bricheta-cifru

      În 1960, MI5 a descoperit o reţea de agenţi KGB condusă de doi americani: Morris şi Lona Cohen. Familia Cohen trăia într-o căsuţă din Ruislip, având acoperirea de anticari, sub numele Peter şi Helen Kroger. MI5 a descoperit în căsuţă o grămadă de gadgeturi pentru spionaj, printre care şi o brichetă Ronson (aceeaşi marcă precum cea utilizată de James Bond), în care erau ascunse mai multe tabele pentru încifrare. Acestea erau scrise pe nitrat de celuloză impregnat cu oxid de zinc, astfel încât să devină inflamabile pentru a distruge cu uşurinţă probele. Familia Cohen nu a avut însă timp să le ardă, iar codurile au fost folosite drept probe, soţii fiind condamnaţi la opt ani de închisoare.

     

      3. Portofelul-aparat foto

      Majoritatea agenţiilor de informaţii încearcă să recruteze persoane cu acces la documente secrete. Acestea trebuie însă copiate, iar dacă securizarea documentelor este strictă, acestea nu pot fi scoase din birouri. De aceea, cel mai practic este să ai un aparat de fotografiat. În timpul Războiului Rece, KGB-ul a dezvoltat mai multe modele de camere ascunse în diverse obiecte, inclusiv una care arăta exact ca un portofel din piele. În anii ’60, tehnicianul Douglas Brittwn a fost şantajat de KGB să folosească un astfel de aparat pentru a fotografia documente la baza RAF din Digby. Britten a fost însă la r¬ândul său fotografiat de MI5 în timp ce intra la Consulatul sovietic. Confruntat cu probele, a pledat vinovat pentru trădare.

     

      2. Microfonul din măslină

      Tot în anii ’60, detectivul privat american Hal Lipset a devenit celebru când a dezvăluit existenţa unui aparat neobişnuit de înregistrat în cadrul unei audieri a Senatului referitoare la supraveghere: un microfon în miniatură ascuns într-o măslină (falsă, ce-i drept). Microfonul era perfect pentru a fi plasat într-un pahar cu Martini, iar scobitoarea funcţiona drept antenă.

     

      1. Bolovanul-transmiţător

      Serviciile de informaţii au acum gadgeturi de mărimea unui gândac ce pot fi folosite la citirea de documente digitale şi la comunicaţii. Totuşi, în 2006, televiziunea rusă a susţinut că oficiali ai Ambasadei britanice foloseau pentru a transmite informaţii un transmiţător ascuns într-un bolovan, de pe o stradă din Moscova. Britanicii au respins acuzaţia.

     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online