evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Lunea Maniacilor  -  Viziune  -  Chipul de pe Marte  -  Liber arbitru  -  Aedes  -  Big Bang Boo  -  Cojocul (Cujuh)  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  De aici, de sus...  -  Gondolierul  -  Luminile oraşului  -  Ion cel fericit  -  Casa galbenă  -  Aniversarea  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Misiunea  -  Un pahar de vin  -  Lumina neagră  -  O nouă zi  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  Universul lent  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Scrisoarea  -  Cărăușul  -  Vid imprevizibil  -  Limoniu  -  Cum să te fereşti de urs  -  Caiet de regie  -  Unii îmi zic Charon...  -  De profundis  -  Vatmanul - Mass Media  -  Tranzit  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Sunet pentru suflet  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Sentofagia  -  Zona 25  -  Mesajul  -  Casa de la marginea pădurii  -  Penato e căutat de prieteni  -  Corespondenţă literară  -  Somnul uitării  -  Timpul  -  Homus trolEIbuzus  -  Dincolo de ceţuri  -  Partida de bridge  -  Luminile oraşului X  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei


10 tehnologii de urmărit în 2004

Tehnologia informatiei si lumea electronicelor cunosc o din ce in ce mai stransa convergenta, relevata si de majoritatea tehnologiilor, produselor sau gadget-urilor ce ne vor fascina in 2004

News TeamPublicat Vineri, 8 August 2003, ora 10:05

      Mesajele principalilor jucatori din cele doua mari piete abunda in termeni precum conectivitate fara restrictii, integrare totala, acces oriunde, oricand si de pe orice dispozitiv. Din multitudinea de tendinte ale momentului am selectat doar cateva, nu doar spectaculoase ci si cu un substantial potential de piata, inclusiv pentru Romania

     

      Wireless: WiMax - revolutia broadband

     

      Standardul IEEE 802.16 este pe cale de a lansa o adevarata revolutie in lumea conectivitatii broadband fara fir de mare viteza. El acopera frecvente intre 2 si 11 GHz, fiind capabil de performante optime chiar si in cazul in care intre dispozitive apar obstacole precum copaci sau cladiri. Mai mult, raza de acoperire a unui punct de acces se extinde pana la aproape 50 de km, cu rate de transfer de pana la 75 Mbps, 802.16 devenind o solutie ideala pentru un ISP care doreste sa se extinda in zone greu accesibile. Un singur sector acoperit de o statie de baza poate suporta simultan peste 60 de companii cu conectivitate de nivel T1 si sute de case cu conectivitate similara DSL-ului, folosind o largime de banda a canalului de 20 MHz. Tot in materie de conectivtate fara fir, de data asta la mica distanta, 2004 poate deveni anul Bluetooth, pretul acestor chip-uri scazand deja sub 5 dolari, motiv pentru care in Europa si Asia dezvoltata majoritatea noilor dispozitive portabile au integrat deja standardul fara fir.

     

     

      RFID: Retail inteligent sau Big Brother in devenire?

     

      O tehnologie destul de controversata este pe cale sa fie adoptata pe scara larga in interiorul lanturilor de aprovizionare ale retailerilor. Este vorba de asa-numitele Radio Frequency Identification Tags (Etichete de identificare prin radio frecventa), care sunt microchip-uri minuscule (au ajuns la jumatate din dimensiunile unui graunte de nisip) ce asculta semnale radio de interogare si raspund prin transmiterea unui cod unic de identificare. Carrefour, Intel, METRO si Tesco au format un grup de lucru ce urmareste sa accelereze adoptarea RFID pentru imbunatatirea sistemelor de inventariere a produselor. METRO a inceput sa testeze RFID in conditii reale, iar retailer-ul american Wal-Mart a anuntat ca va folosi chip-uri RFID la identificarea paleturilor sau cutiilor cu marfa de la furnizori. Dar de la cutiile din depozit pana la marfurile disponibile pe rafturile magazinelor nu este o cale asa de lunga. Orwellian, nu?

     

     

      Energie: Micro baterii cu combustibil

     

      Vara trecuta, NEC a lansat prototipul unui laptop alimentat cu baterii cu combustibil pe baza de apa/metanol, ce asigurau 5 ore de functionare. Modelul va ajunge in magazine spre sfarsitul acestui an, iar o versiune cu baterii ce extind durata de functionare pana la 40 de ore va fi gata in 2005. Bateriile cu combustibil ar putea deveni surse alternative de energie pentru toate tipurile imaginabile de tehnologii portabile. Cel mai mare operator telecom nipon, NTT DoCoMo, planuieste lansarea telefoanelor celulare pe baza de micro baterii cu combustibil (hidrogen sau metanol) spre sfarsitul acestui an. Ne putem astepta oare la un telefon celular pe care sa il putem alimenta de la bricheta nu numai atunci cand conducem masina?

     

     

      Iluminat: Ecrane insufletite

     

      Diodele organice emitatoare de lumina (OLED - Organic Light-Emitting Diodes) sunt mai luminoase si consuma mai putin curent decat led-urile cu care suntem toti obisnuiti. Aceste diode au in componenta carbon, azot, oxigen si hidrogen, de unde si denumirea de "organice". Ele sunt perfecte pentru o noua generatie de ecrane pentru telefoane mobile, camere digitale, videorecordere si chiar monitoare plate. Cea mai spectaculoasa aplicatie a OLED-urilor va fi insa noua generatie de ecrane flexibile, bazate pe un suport din polimeri, ce vor putea fi pliate sau rulate. Companii de talia Motorola, Lucent Technologies, Sarnoff, DuPont, Xerox si Universal Display lucreaza deja pentru a aduce cat mai rapid posibil aceasta tehnologii in mainile consumatorilor. DuPont Displays anticipeaza ca pana in 2007 ecranele flexibile vor fi disponibile pentru telefoane mobile, PDA-uri, dispozitive de acces la Internet.

     

     

      Electronice: Led-urile urca pe tavan

     

      De cati politisti este nevoie pentru schimbarea unui... led? Bancul acesta inca nu a aparut, dar nici Philips nu mai are mult pana va reusi sa scoata din anonimat banalele led-uri. Linia de becuri LED Luxeon este deja promovata de catre Philips cu argumente extrem de convingatoare: un bec LED are o durata de functionare cu 10 pana la 50 de ori mai mare decat a obisnuitelor becuri cu incandescenta. Mai mult, becurile produse cu noua tehnologie consuma cu 80% mai putina energie. Asadar, probabil tot atatia politisti, dar mult mai rar!

     

     

      Memorii: RAM non-volatil

     

      Memoria cu acces aleator magnetorezistiva (MRAM) este, cel putin in teorie, de 1.000 de ori mai rapida decat actualele memorii flash non-volatile si de aproape 10 ori mai rapida decat DRAM-ul. "Non-volatil" inseamna ca retine continutul memoriei chiar si atunci cand nu este alimentata cu curent. Surprinzator, RAM-ul magnetic nu este o tehnologie aparuta peste noapte, ci are in spate peste 30 de ani de cercetare, iar cand IBM avea primul succes in domeniu, Microsoft inca nu exista. Daca adaugam si consumul energetic modest, MRAM-ul devine o alternativa extrem de tentanta, ce isi va gasi locul in viitoarele modele de calculatoare sau telefoane mobile

     

     

      Procesoare: Razboiul continua

     

      Intel si AMD continua lupta pentru suprematie pe frontul procesoarelor, in special cele destinate calculatoarelor portabile. Cea mai recenta arma aruncata in lupta de Intel este linia Celeron M pe 32 de biti, ce ruleaza la voltaje standard cu viteze de pana la 1,3 GHz iar in versiunea cu voltaj ultra-scazut pana la 800 MHz. AMD a replicat cu lansarea a 3 noi versiuni ale Athlon-ului pe 64 de biti pentru calculatoare mobile, 3200+, 3000+ si 2800+, precum si anuntarea modelului 3400+. Avand in vedere ca toate acetea s-au intamplat doar in prima saptamana a anului, 2004 se anunta foarte competitiv.

     

     

      Display: Cu monitorul pe nas

     

      Ochelarii de soare cu display video nu mai tin de recuzita filmelor cu spioni, ci de o tendinta a spectaculoasei piete a perifericelor video. Eyetop este un prim model de astfel de ochelari, ce vor depasi destul de repede stadiul de cadou exotic de Sarbatori, ajungand o dotare standard pentru dispozitivele video portabile. Display-ul LCD suporta 16 culori si o rezolutie de 320x420 si poate afisa semnal video NTSC sau Pal provenit din orice sursa. Producatorul a sugerat mai multe scenarii de utilizare a ochelarilor, de la urmarirea de programe TV la videoconferinte sau sortarea clipurilor video favorite in timp ce poti face si altceva.

     

     

      Microsoft: Viziunea integrarii

     

      Microsoft va influenta evolutia in 2004 a tehnologiei informatiei, implicandu-se masiv in integrarea mai stransa a elementelor audio, video si a informatiei intre electronicele de larg consum si PC-uri. Cheia este Media Center Extender, un dispozitiv de dimensiuni reduse care leaga intr-o retea comuna toate dispozitivele atasate unui PC Windows Media Center. De regula, prin telecomanda ce vine impreuna cu PC-ul Windows Media Center poti controla aproape totul, de la rularea DVD-urilor, la inregistrarea de emisiuni TV, reglarea postului de radio favorit sau schimbarea playlist-urilor la CD. Dar asta numai daca televizorul (sau alt echipament din retea) este aproape de PC. Cu Extender-ul, toate conexiunile se fac printr-o retea (cu sau fara fir), asa incat poti accesa toate functiile Media Center, chiar daca PC-ul este folosit de altcineva. Gateway, Dell, Alienware, Hewlett-Packard si Samsung vor lansa astfel de dispozitive in 2004. Pe partea sistemelor de operare, Longhorn va ramane si anul acesta in stadiu de dezvoltare (lansarea probabil in 2006 sau chiar mai tarziu), insa va aparea asteptatul Windows XP Service Pack 2, ce va aduce nu doar obisnuitele corectii, ci si un solid set de imbunatatiri aduse XP-ului, totul invartindu-se in jurul aceluiasi deziderat - securitate.

     

     

      Telefonie: Divertisment la purtator

     

      Mesageria unificata, ce permite accesarea si transmiterea de mesaje in orice format, oricand, oriunde si de pe orice dispozitiv, depinde in mod esential de implementarea de catre operatorii telecom a unei platforme capabile sa integreze toate tehnologiile existente si sa permita implementarea celor noi. Aceasta tendinta se manifesta deja si in Romania, Connex realizand una dintre primele implementari ale Ericsson Service Delivery Platform din lume. La granita dintre telefonie si divertisment este reprezentat de noul val de dispozitive mobile ce permit jocuri interactive in retele fara fir. Este vorba de Nokia NGage, care pe langa jocuri ofera si un player digital, radio FM stereo si telefon celular. NGage are deja sprijinul mai multor producatori ce dezvolta titluri pentru el, precum THQ, Activission, Sega si Ubisoft.

     

Sursa :   BizCity.ro (Dan Serbanescu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online