evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Follow-Me  -  Evadare din Paradis  -  Puroi III  -  ªarpele Midgardului  -  Cărăușul  -  Catedrala  -  Veşnic orizont  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Valea blestemată  -  Meditaţie  -  Ultimul Paradis  -  Luminile oraşului XXI  -  Himera  -  Luminile oraşului  -  Aether pro narcosi  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Uitarea  -  Aer  -  Geneza  -  Meduza (VI)  -  Novo Homo Sapiens  -  Luminile oraşului XXVII  -  Norul de argint  -  Elixirul vieţii  -  Luminile oraşului V  -  Exterminatorul  -  Mutare disciplinară  -  Omul invizibil  -  Bodaproste  -  Creatorul  -  Sexibon  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Omu' nostru de "sus"  -  Gri şi roşu auriu  -  Luminile oraşului XXX  -  Melcul  -  Fata morgana  -  Nebunul  -  O Poveste (?) modernă  -  Nebunii lui Arrianus  -  Chat Room  -  Uchin (fragment)  -  Renaşterea...  -  Aripile din cer  -  Ultima frunză  -  Ulysse şi Hector  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"  -  Arta de a purta un război  -  Pânza de paianjen


Nu suntem singuri în spaţiu ?

News TeamPublicat Marţi, 18 Mai 2004, ora 10:05

      Telescopul spatial Hubble mai adauga un argument la speranta ca nu suntem singuri în spatiu.
      Conform uneia din imaginile luate cu camera Nicmos, în infrarosu, se pare ca o planeta având de 5-10 ori masa lui Jupiter, orbiteaza o pitica alba, situata la circa 100 de ani lumina distanta.
     
      Astronomii spun însa ca e prea devreme sa se traga vreo concluzie si ca au nevoie de date suplimentare înainte de a trage o concluzie definitiva.
     
      Nu se va putea confirma ca este o planeta decât daca se va observa ca si planeta si steau se misca împreuna prin spatiu.
     
     
      În ultimii zece ani, oamenii de stiinta au descoperit peste 120 de asa numite exo-planete. Însa toate au fost puse în evidenta prin metode indirecte - nici una din ele nu a fost fotografiata direct.
     
      Noua imagine a fost luata de John Debes, un absolvent al Universitatii Pennsylvania, ca parte a unui proiect mai amplu, având drept obiectiv depistarea de planete.
     
      "Marea dificultate, explica el, de a distinge astfel de corpuri ceresti nu tine de rezolutia obiectivului, ci de contrastul imaginii. Prezenta unei stele stralucitoare face dificila distingerea unei planete, evident mult mai sterse.
     
     
      Acesta este motivul pentru care Debes si colegii sai îsi concentreaza atentia asupra piticelor albe - stele foarte dense, formate din materie degenerata, în care nu mai au loc reactii termonucleare, radiind pe seama rezervei de energie termica acumulata în trecut.
     
      "Am analizat sapte pitice albe si în jurul a trei din ele am vazut ceea ce ar putea fi o planeta. Într-unul din cazuri, planeta - daca e vorba de asa ceva - ar putea avea de câteva ori masa lui Jupiter.
     
      Planeta respectiva se afla, fata de pitica alba, cam la aceeasi distanta la care se afla Neptun fata de soare.
     
      John Debes spune ca în decurs de câteva luni poate sti daca este vorba într-adevar de o planeta si de aceea intentioneaza sa continue observatiile cu telescopul Hubble.
     
     
     
     

Sursa :   BBC Romanian
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online