evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Jocul libertăţii  -  Rochia străvezie  -  Luminile oraşului IX  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Fata morgana  -  Poveste de culcare  -  Simbioza  -  Lala  -  Întâlnirea  -  Chipul de pe Marte  -  Groparii  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Războiul lumilor  -  Re-insecţie  -  Himera  -  Proiecţionistul  -  Prima pagină  -  Puroi I  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Luminile oraşului XXVI  -  Delir  -  Gol  -  Taina leului  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  ªahul de duminică  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Transplant de suflete...  -  Meditaţie  -  Taxi  -  Fereastra din spate  -  Cercul  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Nebunii lui Arrianus  -  Primăvara nucleară  -  Evadare din Paradis  -  Oglinda îngerilor  -  Casa galbenă  -  Virus de sticlă  -  “Virusul”  -  Luminile oraşului XVII  -  Text experimental  -  Flida Flado  -  Floarea de loldilal  -  În umbra sorţii  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Visul  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  Vânzătorul de ghilotine  -  O dimineaţă perfectă


Legenda valurilor gigant demonstrată...din spaţiu

Marinarii povestesc de multa vreme de valurile gigantice:

News TeamPublicat Miercuri, 23 Iunie 2004, ora 10:05

      Legenda si marturii oculare
     
      Si totusi, în ultimii 20 de ani, mai mult de 200 de nave-cargo, unele de peste 200 de metri lungime au disparut pe mare. Numeroase cazuri de martori oculari dau vina pe valuri gigantice care au aparut din senin, pe o mare altfel calma.
     
      Mai recent, chiar doua transatlantice care organizau excursii de lux au fost puternic lovite de valuri despre care martorii oculari sustineau ca au 30 de metri. Unul dintre ele a ramas câteva ore fara sistem de navigatie sau propulsie.
     
      Tot mai multe astfel de povesti construiesc legenda valului gigant stârnit "din senin". Este ceva în spatele acestei legende?
     
      Cautare...din satelit
     
      Iata întrebarea de la care a plecat un proiect spatial numit MaxWave: doi sateliti ai agentiei spatiale europene au fost pusi la treaba sa supravegheze oceanele lumii în cautarea valurilor-gigant. Dupa trei saptamâni de supraveghere au fost detectate 10 valuri gigant de peste 25 de metri înaltime.
     
      Si iata cum misterul începe sa se clarifice. Desi aparitia acestor valuri gigant nu poate fi înca explicata. Ele nu se potrivesc cu modelele curente folosite de catre oceanologi - motivul pentru care existenta lor a si fost pusa la îndoiala atâta vreme. Acum, însa, proiectul MaxWave aduce primele dovezi în sprijinul vechilor povesti cu valuri gigant stârnite din senin.
     
      Cei doi sateliti de supraveghere, echipati cu radare au au produs peste 30 de mii de fozografii ale unor suprafete de mare de câteva zeci de kilometri, luate de la 200 de kilometri altitudine. si au gasit chiar mai multe valuri uriase decât se asteptau specialistii, unele de aproape 30 de metri. Urmatorul pas ar fi sa întelegem cum se produc ele. Eixsta deja un proiect numit Wave Atlas care va produce harti ale suprafetei marine indicând locurile în care se produc mai frecvent valuri gigantice.

Sursa :   BBC Romanian (Dana Jalobeanu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online