evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
The Alien Revolution  -  Necunoscutul intrigant  -  Luminile oraşului XVII  -  Factorul "Haos"  -  Caiet de regie  -  Dansând pe sârmă  -  Cincizeci  -  Capsula  -  Uitare  -  Program de criză  -  Epsilon  -  Feţele dragostei  -  Dependent TV  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Meduza (VI)  -  Cyborg story  -  Întâlnirea  -  De acum şi până-n noapte  -  Ziua a şaptea  -  Jurământul  -  Atalia  -  Valoare reziduală  -  Sentofagia  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Somnul  -  Chat Room  -  Luminile oraşului XV  -  Antarctic City  -  Mesajul  -  Visătorul  -  Greaţă  -  Enigma de cristal  -  “Virusul”  -  Ultimul Paradis  -  Cărăușul  -  Fata morgana  -  Valea blestemată  -  Aseară...  -  Povestea trenului  -  Australia, ca o felie de pâine  -  La copcă  -  Ambiguitate clinică  -  Contrapaganda  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Mamal - Oraşul  -  Alertă !  -  Peştele albastru  -  Melodia care nu se aude  -  Vizita  -  Lumea prin ţeava puştii


Cassini fotografiază un satelit misterios

News TeamPublicat Vineri, 11 Iunie 2004, ora 10:05

      Un alt corp ceresc din sistemul nostru solar a ajuns sa-si dezvaluie secretele - si o buna parte din suprafata -saptamâna aceasta, când sonda spatiala Cassini a trcut la mai putin de 2000 de km de Phoebe, misteriosul satelit al lui Saturn.
     
      Pentru sonda spatiala este un moment de cotitura: intrarea în sitemul planetar al lui Saturn. Asta daca nu cumva Phoebe însusi, cea mai mica si mai stranie dintre lunile saturniene nu-si are locul acolo
     
      Misteriosul Phoebe
     
      Phoebe are numai 220 de kilometri diametru si nu a fost niciodata vazut în detaliu. Imaginile luate de Cassini sunt deja mult mai bune decât cele obtinute de Voyager în 1981 si vor urma în curând altele, probabil si mai bune.
     
      Din ce avem pâna acum putem vedea deja ca Phoebe are o suprafata neregulata, cu cratere si vârfuri - o suprafata uimitor de variata. Si aceasta este numai o ciudatenie printre altele: micul saltelit al lui Saturn are destule - de pilda orbiteaza împrejurul lui Saturn la distanta mai mare si în sens invers fata de ceilalti sateliti ai planetei.
     
     
      Cassini va intra în curând pe orbita lui Saturn
     
      Un posibil "vizitator" din Spatiu
     
      Multi astronomi s-au gândit ca ar putea fi un corp ceresc capturat în câmpul gravitational al lui Saturn, dar provenind, la origine, de undeva de la marginile sistemului solar.
     
      Ar fi putut fi mai întâi una dintre lumile înghetate din centura de asteroizi Kuiper, dincolo de orbita lui Neptun - ramasite ramase neschimbate de la formarea sistemului solar.
     
      Sau ar fi putut fi un asteroid sau o bucata dintr-un asteroid capturata în câmpul gravitational al planetei Saturn.
     
      Fotografiile ne vor spune mai mult. Si nu numai fotografiile, pentru ca instrumentele de la bordul sondei spatiale Cassini vor analiza spectrul luminii venite de pe suprafata lui Phoebe, pentru a-i detrmina compozitia.
     
      Sonda spatiala Cassini va intra pe orbita lui Saturn la 1 iulie. Iar anul viitor va trimite o proba pe cel mai mare dintre satelitii saturnieni, Titan.

Sursa :   BBC Romanian (Dana Jalobeanu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online