evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Criminali Umanitari  -  În vizită la psihiatru  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  În tren  -  Visul  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Arta de a purta un război  -  Meduza (IX)  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  Vizita  -  Interviul  -  Luminile oraşului II  -  Dl. Ics  -  Pierduţi în ceaţă  -  Halucinaţie  -  Proiecţionistul  -  Café du Marcel  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Povestea trenului  -  Jurământul  -  Salvatorul  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Aer  -  Luminile oraşului XXII  -  Sfârşitul lunii  -  Războiul  -  Cosas de la vita  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Coana mare se mărită  -  Lumea lui Ingo  -  Prima pagină  -  În umbra sorţii  -  Cerc la persoana întâi  -  Solilocviu  -  Sexibon  -  Jocul  -  Praf minune (III)  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Concurenţă neleală  -  Lunea Maniacilor  -  Sentofagia  -  Străinul  -  Drumul spre  -  Război total  -  Imdiola  -  Aseară...  -  ROV-27  -  Outland  -  Îndelunga aşteptare


Soluţii împotriva încălzirii globale

O flot

News TeamPublicat Duminică, 16 August 2009, ora 10:10

      Deşi trimit cu gândul mai degrabă către romanele Science Fiction, proiectele inginereşti de anvergură menite să ţină în frâu schimbările climatice ar putea reprezenta cea mai bună soluţie în lupta cu încălzirea globală, susţin unii oameni de ştiinţă şi unii antreprenori “verzi”.
     
      Multe dintre proiectele propuse au fost însă respinse până acum, fiind ori extrem de costisitoare, ori imposibil de implementat din motive tehnice, un exemplu fiind planul de a amplasa milioane de oglinzi în stratosferă, pentru a împiedica razele solare să ajungă la suprafaţa Terrei, informează TimesOnline.
     
      Există însă şi planuri promiţătoare, una dintre soluţiile relativ ieftine pentru controlul climei fiind o flotă de 1.900 de vapoare cu pânze, care ar urma să aspire apa oceanelor şi să o împrăştie prin nişte coşuri foarte înalte, cu scopul de a produce nori albi.
     
      Norii ar reflecta un procent mic (unu sau doi la sută) din lumina solară, care altfel ar contribui la încălzirea oceanelor. Deşi este mic, procentul este suficient pentru a anula efectul de seră produs de emisiile de bioxid de carbon. Vapoarele nu ar găzdui echipaje umane, urmând să fie dirijate prin satelit către cele mai potrivite zone, situate în principal în Oceanul Pacific.
     
      Un studiu comandat de think-tank-ul danez Copenhagen Consensus Center a demonstrat că o astfel de flotă ar costa nouă miliarde de dolari şi ar putea fi lansată în cel mult 25 de ani. Suma este infimă în comparaţie cu cele 250 de miliarde de dolari pe care ţările dezvoltate plănuiesc să le cheltuiască anual pentru reducerea emisiilor de bioxid de carbon.
     
      Şi miliardarul american Bill Gates are un plan pentru controlul climei în care rolul esenţial îl joacă o flotă de vapoare. În luna iulie, fondatorul Microsoft a brevetat o idee de reducere a intensităţii uraganelor, cu ajutorul unor vase special echipate pentru a amesteca apa caldă de la suprafaţa oceanelor cu cea rece din adâncuri.
     

Sursa :   Coridianul.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online