evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Outland  -  Recreaţia  -  Stiinta si tehnica  -  Archeopterix  -  Drum bun  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Corespondenţă literară  -  Colecţionarul  -  Obsesia  -  Sfârşitul lunii  -  Gender X  -  Cristerra  -  Vatmanul - Mass Media  -  Gol  -  Meduza (VII)  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Ambiguitate clinică  -  Mergem acasă  -  Zei şi oameni  -  Capsula  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Necunoscutul intrigant  -  Proces neverbal  -  Taina leului  -  Paradox  -  Caiet de regie  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Timpul  -  Legendele Căutării (II)  -  Sete  -  Talent  -  Luminile oraşului  -  Geneza  -  Proză scurtă  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Sfântul  -  Boaba de spumă  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Icoana  -  Poveste cu un zmeu  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Fragmentalism  -  Mamal - Oraşul  -  Drum fără întoarcere  -  Coana mare se mărită  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Nopţi albe, zile negre  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Creatorul


Stimulente pentru minţile geniale

Premii de zeci de milioane de dolari pentru solutii la marile sfidari ale secolului XXI

News TeamPublicat Duminică, 24 Octombrie 2004, ora 10:05

      La cel de-al 10-lea summit global al World Techonology Network (Reteaua mondiala de tehnologie sau, pe scurt, WTN), desfasurat la San Francisco, la inceputul acestei luni, s-a lansat ideea extraordinara a decernarii unor premii fabuloase, de ordinul zecilor de milioane de dolari pentru stimularea cercetarilor in vederea gasirii de solutii la marile sfidari ale secolului nostru. In acest scop, se face apel la opinia publica pentru a se stabili domeniile competitiei.

     

      La capitolul unei vaste consultari publice, care va dura sase luni, urmeaza sa se finalizeze aceste domenii, ca si conditiile acordarii premiilor. S-a plecat, in acest sens, de la recentul precedent al concursului pentru acordarea premiului de 10 milioane dolari unui proiect spatial care sa prefigureze turismul in spatiul cosmic.

     

      Competitia - la care au participat si concurenti din Romania - a fost castigata, dupa cum se stie, de americanul Burt Rutan, a carui nava spatiala Space ShipOne a intreprins o calatorie dus-intors pana la o inaltime de 100 km in spatiu, de doua ori in cuprinsul unei perioade de doua saptamani. Ceea ce a contat nu a fost atat valoarea in sine a premiului, acordat de miliardarul Paul Allen, cofondator al companiei Microsoft, care, in plus, a finantat si proiectul navei spatiale, care a costat peste 20 milioane de dolari. Scopul a fost de a se focaliza eforturile in directia perfectionarii unei tehnologii cu ajutorul careia o nava spatiala cu pasageri sa poata intreprinde un zbor dus-intors in spatiul cosmic.

     

      De pe acum, patronul concernului "Virgin", Richard Branson, a comandat cinci nave cosmice de pasageri, proiectate dupa modelul Space ShipOne, fiecare putand transporta cate cinci persoane in spatiu.

     

      "Burt Ruten ar fi facut ceea ce a facut si fara premiul pus in joc - uneori stimulentul il constituie insa si sfidarea careia trebuie sa-i faca fata", a explicat James Clark, presedintele WTN. Clark este acum de parere ca a sosit timpul ca pe baza oferirii unor premii mari, ca si a stabilirii unor obiective stimulative, sa se ajunga la abordarea frontala si solutionarea unor probleme majore ale umanitatii, "care ar putea extinde in mod dramatic ambitiile civilizatiei noastre".

     

      Concret, se au in vedere asemenea domenii cum sunt sanatatea, informatia si tehnologia comunicatiilor, sursele alternative de energie ca mijloc de prezervare a mediului inconjurator si unele ramuri stiintifice noi, cum ar fi nanotehnologia. "Rezultatul va fi, afirma Clark, spre binele intregii omeniri".

     

      La numai trei zile dupa anuntarea premiilor, au si parvenit fundatiei care le acorda (X-Prize Foundation) sute de propuneri.

     

      Printre acestea se numara:

      * gasirea leacului cancerului si a altor maladii pana in prezent incurabile

      * inteligenta artificiala

      * teleportarea

      * crearea unor dispozitive la scara moleculara

      * fuziunea nucleara la rece

      * crearea unui sistem virtual credibil

      * realizarea obiectivelor Mileniului Dezvoltarii, anuntate la summitul Mileniului desfasurat in anul 2000, in primul rand eradicarea foametei la scara intregii planete. Este adevarat ca de pe acum in vederea cercetarilor pentru atingerea unor asemenea obiective sunt alocate sume uriase, scopul noilor premii fiind insa tocmai acela de a da un impuls suplimentar eforturilor globale.

     

      Organizatiile particulare isi propun sa contribuie din plin la fondurile din care vor fi finantate aceste premii. Propunerile pot veni din partea unor institute stiintifice, a departamentelor de cercetari ale marilor corporatii, ca si din partea unor persoane individuale.

     

      Reteaua Mondiala de Tehnologie este un urias think-tank virtual, alcatuit din sute de organizatii, departamente de cercetari, firme transnationale, persoane individuale, implicate in activitate de inovatii tehnico-stiintifice in toate domeniile. In fiecare an se acorda premii pentru realizari remarcabile in aceste domenii.

     

      Anul acesta, printre castigatori s-a numarat prototipul unei retine artificiale pe baza de siliciu, incorporand un microcip care functioneaza cu ajutorul luminii solare. Microcipul are doi milimetri in diametru, este mai subtire decat un fir de par si contine 5.000 de microfotodiode. Scopul este de a ajuta persoanele suferinde de retinitis pigmentosa, maladie care afecteaza peste 1,5 milioane de persoane din lumea intreaga, multe dintre ele copii si tineri adulti.

     

      Premiul individual pentru realizari in domeniul spatial a fost acordat, cum s-a mentionat mai sus, lui Burt Rutan, iar premiul colectiv in acelasi domeniu a fost atribuit companiei britanice care a pus la punct o noua tehnologie in constructia de sateliti.

Sursa :   Adevarul Online
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online