evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Pasomii  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Gânduri  -  În umbra deasă a realităţii  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Joia neagră  -  Gondolierul  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Sclipiri de Soare  -  Clocitorul Josh  -  Masa de duminică  -  Elixirul vieţii  -  Recurent  -  Sfântul  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Fluturi  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Pulbere de stele  -  Ignis  -  Evadare din Paradis  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Mr. Loverman  -  Decablat  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Je t'aime mélancolie  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Omul apropiat  -  Vrăjitorul  -  Himera  -  Meduza (IX)  -  Fragmentalism  -  Ultimul Paradis  -  Eu, Singularul Absolut  -  Arta de a purta un război  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Cel care nu mai e  -  Meduza (XII)  -  “Virusul”  -  Mărturisirea lui Abel  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Jocul  -  Puroi II  -  Luminile oraşului XIX  -  Macii  -  Coşmar  -  La vânatoare da "Eilian"


Prima navă spaţială particulară : X-Prize a fost adjudecat !

SpaceShipOne a obtinut titlul rivnit de peste 20 de echipe

News TeamPublicat Marţi, 26 Octombrie 2004, ora 10:05

      Avionul-racheta SpaceShipOne, conceput de Burt Rutan, un pionier al aviatiei, a reusit sa depaseasca altitudinea de 100 de kilometri pentru a doua oara in interval de o saptamina, cistigind astfel competitia Ansari X-Prize si 10 milioane de dolari. Concursul X-Prize avea ca scop galvanizarea calatoriilor spatiale private, oferind cele 10 milioane de dolari echipei care construieste prima o nava capabila sa atinga de doua ori "marginea spatiului" (100 km altitudine) in maximum 7 zile intre incercari, avind de fiecare data trei oameni la bord.
      "Ceea ce am obtinut acum, finalmente, dupa 40 de ani de asteptare, este inceputul revolutiei zborului spatial personal", a declarat presedintele fundatiei X-Prize, Peter Diamandis.
     
     
      De 3 x supersonic
     
      La aproximativ o ora dupa stabilirea performantei, Diamandis a declarat oficial ca SpaceShipOne a cistigat competitia, iar "judecatorul-sef" al fundatiei, Rick Searfoss, a comunicat cifrele exacte: 114,64 kilometri altitudine, cu vitezele de Mach 3,09 la decolare si Mach 3,26 la coborire. Primul zbor competitional al SpaceShipOne s-a desfasurat la data de 29 septembrie. Pilotata atunci de Michael Melvill, nava a inceput sa se roteasca aparent scapata de sub control in apropierea altitudinii de 100 de kilometri, insa Melvill a reusit sa termine cu bine zborul. Celelalte peste 20 de echipe inscrise in competitie, intre care si una din Romania, au salutat performanta previzibila a SpaceShipOne, anuntind ca nu vor pune capat eforturilor proprii de dezvoltare a unui vehicul de transport spatial.
     
     
      Un salt de milioane
     
   

Pilotul de test Brian Binnie, sponsorul Paul Allen si fondatorul Scaled Composites, Burt Rutan
   Rutan a beneficiat de sponsorizarea co-fondatorului corporatiei Microsoft, Paul Allen, glumind pe seama acestuia ca "premiul ii acopera cam 40% din cheltuieli". Fara a da o cifra exacta a contributiilor sale financiare, despre Allen se credea ca ar fi investit 20 de milioane de dolari in SpaceShipOne, insa spusele lui Rutan mai adauga 5 milioane la aceasta suma. Nici Rutan nu a dat o valoare totala a cheltuielilor, el declarind ca premiul de 10 milioane de dolari va fi impartit intre angajatii sai.
      Magnatul britanic Richard Branson, el insusi mare aventurier, a anuntat ca, incepind cu anul 2007, va oferi excursii spatiale clientilor dispusi sa plateasca. Branson a incheiat cu Rutan un acord in valoare de pina la 25 de milioane de dolari, privind licentierea tehnologiei care a permis construirea SpaceShipOne pe o perioada de 15 ani. Pretul unui bilet pe una din cele cinci nave achizitionate de Branson este estimat la minim 200.000 de dolari. Desi poate parea urias pentru oamenii de rind, el reprezinta doar o fractiune din cele 20 de milioane de dolari platite de primii doi turisti in spatiu.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online