evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Conştiinţa împăcată  -  Boaba de spumă  -  Locul pierdut  -  Nick  -  Coconul  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Luminile oraşului XX  -  Ceasul voinicului  -  Parte din mintea ta  -  Meduza (VIII)  -  Poporul perfect  -  Corabiile lungi  -  Sfârşitul lunii  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Jocul Zeilor (VI)  -  Solilocviu  -  Enigma de cristal  -  Cojocul (Cujuh)  -  Veşnic orizont  -  Vatmanul - Purificarea  -  Darul divin  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Pasomii  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Cadoul  -  Oglinda îngerilor  -  Stâlpnicul  -  Vatmanul - Mass Media  -  Meditaţie  -  Omega  -  Dincolo de evoluţie  -  Peştele albastru  -  Învingătorul ia totul  -  Toate celelalte popoare  -  Mamă de duminică  -  Sentofagia  -  Luminile oraşului XXII  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Ea, eu şi ei  -  Cerc la persoana întâi  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Meduza (II)  -  Fugind pe cerc  -  Obsesia  -  Ciorna  -  Servisul Auto  -  O nouă zi  -  Petrecerea


Alvin Toffler, surprins de criza globală

News TeamPublicat Duminică, 30 August 2009, ora 10:00

      Celebrul futurolog, autorul volumului “Al treilea val”, învinovăţeşte Wall Street-ul pentru declanşarea crizei şi recunoaşte că în contextul de faţă poziţia hegemonică a Americii trebuie reevaluată.
     
      Alvin Toffler mărturiseşte că nu a prevăzut “megarecesiunea care a bulversat lumea” în ultimele 18 luni, dar că ce se întâmplă acum nu îşi poate găsi ecou în Marea Depresiune, care nu cunoştea accelerarea fără precedent a economiei, globalizarea şi rolul hegemonic al Americii.
     
      Autor al unor cărţi celebre precum “Al treilea val” şi “Şocul viitorului”, Toffler spune că ştiinţa economică este incapabilă să integreze parametrii vitali pentru a înţelege lumea, aşa cum înţelegem timpul, viteza şi spaţiul, şi că este îngrijorat de incapacitatea noastră de a percepe adevăratul pericol, dat de faptul că economia şi-a atins limita.
     
      Spre deosebire de mulţi alţii, Toffler refuză să evalueze criza de acum prin raportare la cea a anilor '30, considerând chiar că această abordare comparativă este eronată.
     
      “Diferenţele trebuie să ne intereseze, nu eventualele asemănări. Or, diferenţele sunt enorme”, spune Toffler. Ştiinţa economică ignoră factori esenţiali, cum ar fi timpul, fără de care nu putem înţelege ce s-a întâmplat în multiplele crize economice ale istoriei. "Să compari economia noastră cu cea din 1929 este o aberaţie”, tranşează acesta într-un interviu “Les Echos”.
     
      “Economia operează la mare viteză. Bancherii de pe Wall Street au creat peste noapte noi instrumente financiare. (...) Este vorba de instrumente complexe, care au fost puse pe piaţă cu o asemenea rapiditate încât nimeni nu a avut timp să înţeleagă despre ce este vorba”, avertizează Alvin Toffler, amintind că, pe cât de rapidă este economia, pe atât de lente sunt instituţiile de la Washington. “Sistemul este total desincronizat”, conchide Toffler.
     
      În privinţa soluţiilor care ar putea “să ne scoată din criză”, Toffler este destul de prudent şi preferă termenii generali. “Limitele trebuie să existe, dar nu putem conta pe guvern pentru asta, pentru că el nu va avea niciodată o soluţie adecvată. (...) Nu sunt contra banului, dar sunt un oponent al marilor disparităţi. În speţă, Wall Street a creat o criză care a aruncat umanitatea în recesiune”, scrie Toffler. Pe de altă parte, Toffler dezaprobă strategia SUA de a investi acum în industrie: “Industria nu mai este sursa primă a locurilor de muncă. Mai bine dezvoltăm servicii şi producem ştiinţă. Trebuie ca guvernele şi economiştii să recunoască importanţa cunoaşterii”, conchide Toffler.
     
      Întrebat dacă vede în preşedintele Obama un salvator, Alvin Toffler recunoaşte că poziţia hegemonică a Americii trebuie reevaluată. “Este evident că rolul Americii trebuie reformulat. Totuşi, nu sunt pregătit să spun că supremaţia americană s-a terminat.”
     
      Acum în vârstă de 81 de ani, Alvin Toffler este una dintre cele mai influente voci din domeniul comunicării şi al afacerilor, punând bazele unei noi discipline, futurologia.
     

Sursa :   Cotidianul.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online