evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cadou pentru regele Isrunului  -  Moştenire de familie  -  Poveste cu un cui  -  Cine sunteţi?  -  Luminile oraşului XV  -  Zombi  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Legendele Căutării  -  Peştera I  -  Luminile oraşului XIV  -  O poveste de Crăciun  -  Felix II  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !  -  Curcubeul  -  Legenda "OMU"-rilor  -  Resacul Timpului  -  Cerşetorul  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Ultimul Paradis  -  Ambiguitate clinică  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (II)  -  Copilul gheţii  -  Pacientul  -  Mamal - Oraşul  -  Contrapaganda  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Labirintul de gheaţă  -  Îndelunga aşteptare  -  Genocidul  -  Între două lumi  -  Piatra  -  Claviaturi  -  Alfa si Omega. Moon  -  Timpul  -  Novo Homo Sapiens  -  Gândacul  -  Cosas de la vita  -  Metastază  -  Halta părăsită  -  Peştele albastru  -  În căutarea zborului  -  Aer  -  Uezen  -  Omul cu păsări  -  Păsări de pradă  -  Om vs. cyborg  -  Virus de sticlă  -  Aether pro narcosi  -  Cartea cu autor necunoscut


Război permanent în creierul uman

Ratiunea si simtirea se "lupta" continuu pentru a controla comportamentul

News TeamPublicat Vineri, 22 Octombrie 2004, ora 10:05

      Acest tip de studii face parte dintr-o noua disciplina, "neuroeconomia", care se ocupa de procesele mentale si neurologice din spatele deciziilor micro-economice, precum cea de a consuma, de a economisi sau de a investi.
     
      "Avem diferite sisteme neurologice care intra in actiune pentru a rezolva numeroase tipuri de probleme si comportamentul nostru este dictat de concurenta sau de cooperarea dintre ele", explica Jonathan Cohen, profesor la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania.
     
      Ce-i in mina nu-i minciuna
     
      Studiul a analizat in mod particular decizia economica si faptul ca majoritatea consumatorilor cumpara in mod spontan bunuri fara importanta, dar isi folosesc intens centrul ratiunii cind este vorba despre bunuri de folosinta indelungata. Un alt exemplu: daca le oferi unor oameni posibilitatea sa aleaga intre a primi 10 dolari azi sau 11 dolari miine, cei mai multi vor opta pentru prima varianta.
     
      In schimb, daca ar fi vorba de 10 dolari peste un an si 11 dolari peste un an si o zi, aceleasi persoane ar alege a doua varianta, nemaifiind vorba de o satisfactie imediata.
     
      Cercetatorii au supus un grup de studenti de la Universitatea Princeton la un test similar si le-au monitorizat creierul cu ajutorul unui sistem care oferea imagini pe baza rezonantei magnetice si permitea observarea intensitatii activitatii din diferite zone cerebrale.
     
      Experimentul a demonstrat ca deciziile care vizau posibilitatea cistigului imediat activau puternic centrii cerebrali asociati emotiilor, in timp ce deciziile care vizau implicatii pe termen lung activau zonele cerebrale asociate ratiunii abstracte.

Sursa :   Evenimentul Zilei

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online