evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Trenul  -  Big Bang Boo  -  Războiul lumilor  -  Nevastă rea  -  Răscrucea  -  Corabia nebunilor  -  Visând cu ochiul deschis  -  Fiii lui Rawser  -  Cosas de la vita  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Cerc la persoana întâi  -  Arta fugii în cinci acte  -  În tren  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Claviaturi  -  Luminile oraşului XIX  -  Macii  -  Poveste de mahala IV : A înnebunit lupul!  -  Andru  -  Un singur trup, un singur suflet  -  Icoana  -  Castravetele  -  Cincizeci  -  La frontieră  -  Luminile oraşului VII  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Poveste de viaţă  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Colecţionarul  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Floarea de loldilal  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Resacul Timpului  -  Talent  -  Întunericul vieţii  -  Furnizorul de vise  -  Proiecţionistul  -  Turnul de calcar  -  Legendele Căutării  -  Luminile oraşului XXIV  -  Perdeaua lui Simon  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Curândul  -  Omul cu păsări  -  Arma secretă  -  Poveste cu un cui  -  Gender X  -  Ion cel fericit


T-Rex se trage din micuţul Tiny-saurus

Dinozaurul a fost descoperit de o echip

News TeamPublicat Duminică, 20 Septembrie 2009, ora 11:41

      O echipă de cercetători aflaţi într-o expediţie în China au descoperit scheletul unui dinozaur de mici dimeniuni, diferit de tot ceea ce se cunoştea până acum. Odată dezgropat, oamenii de ştiinţă au observat asemănarea dintre acesta şi celebrul T-Rex, mai mult, după un studiu amănunţit au ajuns la o concluzie: cel mai mare dinozaur din istorie avea un frate mai mic.
     
      “Tiny-saurus”, aşa cum a fost numit, a trăit înaintea dinozaurului T-Rex, iar “vânătorii de fosile” consideră că din acest mic exemplar (nu mai mare decât un om) a evoluat cel mai de temut prădător.
     
      Micuţul dinozaur a trăit în pădurile din partea de nord a Chinei, loc în care a şi vânat acum 125 de milioane de ani, iar exemplarul descoperit avea nu mai mult de şase ani.
     
      Printre asemănările dintre acesta şi T-Rex, cercetătorii amintesc dimensiunile craniului, care, în comparaţie cu restul corpului, este mult mai mare.
     
      Urmărind acest aspect, cercetătorii au descoperit că zona destinată organelor olfactive este foarte mare faţă de limitele normale, similară cu cea întâlnită la T-Rex.
     
      De asemenea, un alt element pe care cei doi îl au în comun este structura şi dimensiunea picioarelor.
     
      “Între cele două exemplare sunt 35 de milioane de ani distanţă şi o mulţime de asemănări. Tiny-saurus este practic un T-Rex în miniatură”, spune unul dintre cercetătorii care l-au descoperit.
     
      Scheletul dezgropat din China a fost transportat în Chicago de către colecţionarul de fosile Henry Kriegstein. Aici, o echipă de specialişti au continuat să-l studieze, iar în final au realizat un model 3D al “micuţului T-Rex” şi au reconstruit o parte a acestuia folosindu-se de un silicon special.
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online