evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
John-486  -  Interviul  -  Lumea de sus  -  Lacul negru  -  Luminile oraşului VI  -  Engel  -  Meduza (II)  -  Criminali Umanitari  -  Dependent TV  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !  -  În tren  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Lumea lui Ingo  -  Cercul  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Valoare reziduală  -  Războiul  -  Planeta Fantomă  -  Alertă !  -  Ignis  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Mărire şi decădere  -  Recreaţia  -  Întâlnirea  -  Iubirea de pe Venus  -  Groparii  -  Jurământul  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Coana mare se mărită  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Nu deschideţi uşa  -  Children of mine  -  Aniversarea  -  Altă Poveste(?) modernă  -  2 fast 4 you  -  O lumânare pentru mama !  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  A Doua Epocă Întunecată  -  Halta părăsită  -  Către a opta zi  -  Visând cu ochiul deschis  -  Delir  -  La lumina...  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Tranzit  -  Corespondenţă literară  -  Valea blestemată  -  Vatmanul - Anton şi Marcel


Elfriede Jelinek a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură

News TeamPublicat Vineri, 15 Octombrie 2004, ora 10:05

      Scriitoarea austriaca Elfriede Jelinek este laureata a Premiului Nobel pentru Literatura 2004, a anuntat Academia Suedeza, care decerneaza anual aceasta distinctie.
     
      Premiul i-a fost acordat scriitoarei austriece "pentru plutirea muzicala a vocilor si contravocilor din romanele si piesele sale, care, cu un zel lingvistic extraordinar, dezvaluie absurditatea cliseelor sociale si puterea lor de subjugare", a precizat Academia Suedeza.
     
      Elfriede Jelinek s-a nascut la 20 octombrie 1946 la Murzzuschlag, în provincia austriaca Styria. Tatal ei era evreu originar din Cehia, iar mama provenea dintr-o familie vieneza prospera. Scriitoarea a studiat teatrul si istoria artei la Universitatea din Viena si a absolvit si Conservatorul.
     
      A debutat ca scriitoare cu un volum de poezie în 1967, apoi a intrat în contact cu miscarile studentesti si scriitura ei a luat o directie sociala. În 1970, i-a aparut romanul satiric "Wir sind lockvogel baby!", urmat doi ani mai tîziu de "Michael. Ein Jugendbuch fur die Infantilgesellschaft", ambele avînd un caracter de rebeliune fata de cultura populara si viziunea falsa a acesteia asupra vietii.
     
      Dupa cîtiva ani petrecuti la Berlin si Roma, la începutul anilor '70 s-a casatorit cu Gottfried Hungsberg si a început sa-si împarta timpul între Viena si München. A cucerit publicul german cu romanele "Women as Lovers" (1975), "Wonderful, Wonderful Times" (1990) si "The Piano Teacher" (1988). Cel din urma, inspirat din propria ei experienta, a stat la baza unui film realizat de Michael Haneke si foarte bine primit de critica în 2001.
     
      Aceste romane, fiecare cu problematica sa, prezinta o lume nemiloasa în care cititorul se confrunta cu un regim de violenta si supunere. Jelinek demonstreaza cum cliseele lumii spectacolului patrund în constiinta oamenilor, paralizînd opozitia fata de nedreptati sociale si discriminari sexuale. În "Lust" (1992), scriitoarea critica virulent societatea si descrie violenta sexuala la adresa femeilor ca fiind însusi fundamentul culturii noastre.
     
      Potrivit comunicatului Academiei Suedeze, natura textelor lui Jelinek este greu de definit, caci acestea penduleaza între poezie si proza, incantatie si imn, contin scene teatrale si secvente cinematografice. De altfel, scriitoarea a semnat si numeroase piese de teatru, în care vocile se amesteca fara delimitari clare si personajele sînt mai degraba "interfete ale limbajului" care se confrunta între ele.
     
      Jelinek este o figura controversata în tara ei de origine, pe care a descris-o ca pe un tarîm al mortii în romanul fantasmagoric "Die Kinder der Toten" (1975).

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online