evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Mutare disciplinară  -  Circ  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Închis  -  Calul cruciatului  -  Re-insecţie  -  De aici, de sus...  -  Luminile oraşului  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Proces neverbal  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Punct. ªi atât  -  The Alien Revolution  -  Praf minune (II)  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Coconul  -  Ciorna  -  Înainte ca toate imaginile să dispară...  -  Jocul Zeilor (V)  -  Omega  -  Scrisoarea  -  Lumea de sus  -  Dispariţia  -  Prima pagină  -  Conştiinţa împăcată  -  Limoniu  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Text experimental  -  Satiră robotică  -  O dimineaţă perfectă  -  Decablat  -  BO  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Groparii  -  Atalia  -  Meduza (VI)  -  Peştera II  -  Renaşterea...  -  Muza  -  Al nouălea iad  -  Umbrele nopţii  -  Sender: High_Orbit_God  -  Războiul  -  Curcubeul  -  Casa libertăţii  -  Principiul alibiului  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Mărturisirea lui Abel  -  Oglinda  -  Ultima ispitire a sfântului Anton


Zborurile cu naveta ar putea fi reluate în Mai

Cape Canaveral, Florida - NASA, revenindu-si dupa cele 4 uragane care au oprit lucrul la spaceport-ul din Florida, a comunicat ca isi propune ca tinta luna Mai pentru efectuarea primul zbor cu naveta de la dezastrul Columbiei din februarie 2003

News TeamPublicat Marţi, 2 Noiembrie 2004, ora 22:21

      "Tinta a fost modificata de cateva ori, ultima data fiind luna Martie, dar zilele de lucru pierdute la Kennedy Space Center au facut Martie si Aprilie ca obiective imposibile de atins", a declarat William Readdy care conduce programul de zboruri cu echipaj la bord de la NASA.
     
      Cele doua uragane din vara au provocat pagube importante centrului spatial, amenintand cladirea de asamblare a vehiculelor spatiale unde navetele sunt intretinute. Alte doua furtuni au fost suficient de apropiate ca zona de impact incat lucratorii au trebuit sa ia masuri deosebite pentru a proteja cele 3 navete ramase la dispozitia agentiei.
     
      Ultima fereastra de lansare preconizata ar fi intre 12 Mai si 3 Iunie. Zborul navetei Discovery ar fi primul de la dezintegrarea Columbiei deasupra Texasului, moment in care au fost ucisi toti cei 7 astronauti de la bord.
     
      Programul spatial ce presupune folosirea navetei mai are 28 de zboruri in cuprinsul sau, inainte de retragerea din functiune spre sfarsitul decadei a acestui tip de vehicul, toate stabilite ca suport pentru construirea Statiei Spatiale Internationale.
     
      Intarzierea reluarii zborurilor a determinat NASA sa considere posibilitatea de a redimensiona programul constructiei SSI, pentru a putea retrage navetele ceva mai devreme si a se concentra pe dezvoltarea urmatoarei generatii de vehicule spatiale. Cele din urma vor avea ca scop reintoarcerea omului pe luna, stabilirea unor baze permanente acolo si tintirea planetei Marte ca urmatoare destinatie.
     
      Dincolo de parteneriatele si contractele NASA cu entitati din Rusia, Canada, Japonia si Europa, Readdy spune ca succesul constructiei statiei spatiale este esential si de el va depinde dezvoltarea noilor tehnologiilor de explorare.
      "Vream ca Statia Spatiala sa fie suportul major pentru noi explorari", spune Readdy, afirmand ca e improbabila intarzierea finalizarii proiectului dincolo de 2010, cu toate probleme existente in prezent.
     
      In zona lectiilor invatate, statia spatiala a aratat ca NASA inca nu poate produce un sistem de suport al vietii umane care sa fie autonom pentru mai multi ani de zile. Ultimul echipaj de la bord a petrecut foarte mult timp reparand generatoarele de oxigen si costumele spatiale. In cele din urma a fost nevoie si de piese de schimb de pe Pamant, ceea ce dovedeste ca autonomia se intinde doar la ceva mai mult de cateva sute de zile.
     
      Un zbor de 3 ani catre Marte ar presupune ca toate reparatiile sa se faca doar cu materiale si tehnologie aflate la bord, ceea ce NASA inca trebuie sa invete sa faca pe Statia Spatiala Internationala.
     
     

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online