evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Luminile oraşului II  -  Jocul Zeilor (I)  -  Om vs. cyborg  -  Praf minune  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Fortul  -  Întunericul de dincolo  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  Licuricioaia  -  Uitarea  -  Psihopatul  -  Joia neagră  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Poveste cu un cui  -  Între două lumi  -  Transplant de suflete...  -  Almateea  -  Coana mare se mărită  -  Octopolul  -  Gondolierul  -  O noapte într-un ceas  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Labirintul de gheaţă  -  Babylon Five: Mercenarii  -  Fata mării, Poliana  -  Vizita  -  O Poveste (?) modernă  -  Poză de buletin  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Somnul  -  Eu, Singularul Absolut  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Meduza (VIII)  -  Cosas de la vita  -  Iza  -  Universul lent  -  Unii îmi zic Charon...  -  Curcubeul  -  Cu preţul morţii  -  Strada inocenţilor  -  Invizibilul  -  Portiţa  -  Melcul  -  Boaba de spumă  -  Luminile oraşului X  -  Puroi III  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Nyprus  -  Îmbrățișare  -  Sexibon


Emanciparea roboţilor

News TeamPublicat Joi, 4 Noiembrie 2004, ora 21:13

      O echipa de cercetatori britanici ai Universitatii Hertfordshire incearca sa descopere cum ar trebui sa reactioneze viitorii companioni robotici ai oamenilor pentru a se putea integra mai bine in societate, deci pentru a reactiona cit mai bine in anumite situatii sociale. Efortul echipei, care urmareste dezvoltarea unui tip de cod privind comportamentul social al robotilor, face parte din proiectul european Cogniron, expus recent la Muzeul de Stiinte din Londra. "Noi ne imaginam situatii in care exista deja companioni robotici umanoizi si avem misiunea de a descoperi cai prin care un astfel de robot trebuie sa fie programat astfel incit sa respecte spatiul personal al oamenilor", a explicat liderul proiectului, Kerstin Dautenhahn. Cercetarea se concentreaza si asupra perceptiei umane fata de roboti, inclusiv felul in care ar trebui sa arate masinariile, dar nu omite nici felul in care un robot ar putea avea de invatat de la un instructor uman, prin imitare sau prin deductie logica. "Fara astfel de studii, am putea construi roboti care sa nu respecte faptul ca oamenii sint indivizi, au preferinte si provind din medii culturale diverse. Iar eu vreau ca robotii sa trateze oamenii drept fiinte umane, nu drept alti roboti", spune Dautenhahn.
      Roboticiana britanica apreciaza ca posibila instalarea "roboetichetei" - la o adica, un fel de "legi fundamentale ale roboticii", de factura celor imaginate de Isaac Asimov, doar ca mult mai complexe - insa ea nu crede ca ele vor fi implementate prea curind. "Daca e sa va ginditi la un robot ca la un companion al fiintei umane, mai aveti de asteptat cam 20 de ani. S-ar putea sa dureze chiar mai mult, pentru ca este foarte, foarte greu sa dezvolti un astfel de robot", a conchis ea.
     
     
      Teoria haosului si mersul robotului
     
      Un sistem de control bazat pe celebra "teorie a haosului" a contribuit la succesul unui robot in "temerara" incercare de a merge prin adaptare, fara a fi programat in vreun fel. Plecind de la comportamentul sistemelor haotice, roboticienii Yasuo Kuniyoshi si Shinsuke Suzuki au dezvoltat un sistem de "mers" viabil, care se stabilizeaza, in functie de parametrii inclusi in configuratia de start. Unii din parametri sint statici, in sensul ca robotul se pozitioneaza intr-o configuratie care-i permite sa mearga, numai ca nu merge. Adaugarea unei variabile, cum ar fi o greutate in partea inferioara a corpului, ii confera un stimul care determina reconfigurarea sistemului astfel incit acesta se deplaseaza. Astfel de roboti mai pot sa si "negocieze" obstacolele ivite in calea lor. Creatorii principiului cred ca sistemul este functional la practic orice tip de robot, si totul fara programare conventionala.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Constantin Vlad)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online