evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
O Poveste (?) modernă  -  Uşa de la baie  -  Război total  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Robotul  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Umbrele nopţii  -  Vikingul  -  Luminile oraşului XI  -  Închis  -  Piatra  -  Fugind pe cerc  -  Cu preţul morţii  -  Nyprus  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Întâlnirea  -  Orb  -  Dependent TV  -  Jocul Zeilor (III)  -  The Alien Revolution  -  Gri şi roşu auriu  -  Imdiola  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Atingeri sensibile  -  Îmbrățișare  -  Proză absurdă  -  Groparii  -  Răscrucea  -  Meduza (IX)  -  Lacul negru  -  Nu deschideţi uşa  -  Sclipiri de Soare  -  Proces neverbal  -  Apariţie editorială: Victoriţa Duţu - "Ilinca"  -  Aer  -  Fălci însângerate  -  Aripile din cer  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  Obsesia  -  Perdeaua lui Simon  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Interferenţe  -  Oglinda îngerilor  -  Coconul  -  Darul divin  -  Strada Cosmos  -  Ignis  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi


Atleţii minţii : oamenii-calculator

Performantele cerebrale, antrenate prin exercitiu

News TeamPublicat Joi, 4 Noiembrie 2004, ora 21:19

      Mai putin mediatizata, dar cel putin la fel de impresionanta din punct de vedere al performantelor, in acest an, in paralel cu Jocurile Olimpice de la Atena, a avut loc Olimpiada Mintii, suprema competitie rezervata celor care, asemenea si atletilor ce se antreneaza zilnic, muncesc fara incetare pentru a impinge abilitatile creierului la un nivel imposibil de atins pentru muritorii de rind. Desfasurata la Manchester, concomitent cu Campionatul Mondial al Memoriei, Olimpiada a reunit atleti ai mintii din 23 de tari, care s-au intrecut in probe cum ar fi inmultirea mentala a unor numere de sase cifre, memorarea ordinii cartilor de joc din zeci de pachete ori a unor lungi siruri de cifre, citirea rapida a unui roman (timp-limita - o ora) sau redarea unui poem (fara rime) scris special pentru aceasta eveniment. Pentru observatorul de rind, astfel de performante sint incredibile, insa "sportivii" spun ca totul tine de folosirea unor tehnici adecvate si de antrenarea mintii. In alte cazuri, explicatia tine mai degraba de medicina, cei care au astfel de talente iesite din comun fiind atinsi de "sindromul savantului".

      Suporteri care isi incurajeaza in gind favoritul, pentru a nu-i tulbura concentrarea, broboane de sudoare pe fruntile concurentilor, lacrimi de frustrare ori de bucurie - aceasta este atmosfera in care s-au desfasurat celor doua concursuri paralele de la Manchester. Ideea organizarii unui Campionat Mondial al Memoriei i-a apartinut lui Tony Buzan, fost editor al "Mensa International Journal", publicatia organizatiei cu acelasi nume, ce reuneste oamenii cu cel mai ridicat coeficient de inteligenta de pe pamint. El a pornit de la convingerea ca memoria este direct proportionala cu IQ-ul si ca oricine isi poate stabili propriul coeficient de inteligenta rugind un prieten sa recite o insiruire de numere alese la intimplare. Cine poate retine noua numere se poate considera exceptional, considera Buzan.

      Premiile nu sint mari, totalul celor acordate anul acesta fiind de 5.500 dolari, insa orgoliile da. Din punctul de vedere al lui Andi Bell (38 de ani), detinator al titlului de "mare maestru" al memoriei si de trei ori campion mondial, editia Manchester a fost un esec, el clasindu-se pe un modest loc sapte.

      "Omul memorie", cum a fost supranumit Bell, a uimit lumea cu demonstratiile sale. Una dintre primele sale realizari a fost aceea de a memora ordinea in care sint asezate cartile din zece pachete, deci 520 de bucati, in doar 20 de minute. Apoi el a ridicat stacheta, memorind ordinea in care sint asezate cartile din 100 de pachete, in cinci ore. El nu a recitat apoi cartile, ci s-a supus unor intrebari de genul "Care este a 24-a carte din pachetul 92?", proba la care a inregistrat 89 de raspunsuri corecte. Bell detine si recordul mondial de viteza la memorarea ordinii cartilor dintr-un pachet, retinind pozitia celor 52 de bucati in 34.03 secunde.

     

     

      Recorduri cu cap

     

      Vedeta campionatului mondial din acest an a fost englezul Ben Pridmore, care a acumulat cele mai multe puncte la cele zece probe, chiar daca nu le-a cistigat pe toate. O trecere in revista a rezultatelor obtinute la Olimpiada Mintii ofera o imagine a memoriei fenomenale a concurentilor. Spre exemplu, la proba de memorare a cartilor de joc intr-o ora, Pridmore a invatat ordinea a 1.144 de carti (22 de pachete), in timp ce medaliata cu argint a competitiei, austriaca Astrid Plessl, a retinut 18,6 pachete. Pridmore a obtinut locul intii si la proba de memorare a unor cifre in cod binar, ceea ce inseamna coli intregi cu siruri a cite 30 de combinatii de 0 si 1, intr-un timp de 30 de minute - proba extrem de plicticoasa, la care se va renunta la urmatoarele editii.

      Andi Bell si-a aratat clasa la proba de "nume si fete", in care concurentii au la dispozitie 15 minute pentru a memora numele si prenumele scrise sub pozele a 99 de chipuri total necunoscute. Pentru fiecare nume sau prenume asociate corect unei figuri se primeste 1 punct, iar in cazul unei erori de transcriere a numelui - de exemplu Clare in loc de Claire - se primeste o jumatate de punct. La aceasta proba, Bell si-a doborit propriul record mondial, primind 167,5 puncte.

     

     

      Imaginatie, asociere, locatie

     

      Specialistii care studiaza tainele mintii spun ca memoria se bazeaza pe trei principii de baza, cunoscute inca din antichitate - imaginatia, asociatia si locatia. Pornind de la constatarea ca oamenii retin mai usor obiectele care li se par mai interesante, expertii afirma ca, pentru a memora lucruri trebuie sa le faci cit mai atractive. Lucrurile viu colorate, amuzante, sexy, dinamice sint mai lesne de memorat.

      O idee conduce in mod natural la alta, astfel ca asocierea mai multor elemente intr-o povestioara va transforma o insiruire arida de cuvinte in ceva usor de tinut minte. In fine, principiul locatiei este derivat din teoria formulata pentru prima oara acum 2.500 de ani de grecul Simonides - potrivit careia plasarea mentala a unor imagini intr-un decor familiar va usura memorizarea.

      "O data ce inveti o tehnica, precum tehnica locatiei, mintea ta isi extinde capacitatea mult dincolo de ceea ce facea in mod natural", spune Andi Bell. "Atunci cind memorez un pachet de carti de joc, transpun fiecare carte intr-o imagine - un animal colorat ori un obiect - pe care am invatat sa-l asociez cu o anume carte", continua maestrul, citat de BBC. Valetul de trefla se transforma intr-un ursulet, noua de caro in fierastrau, iar doi de pica in ananas. Andi trece apoi la etapa a doua, inventind o calatorie imaginara, plasind grupuri de cite trei obiecte in diverse locuri celebre din Londra. Spre exemplu, in fata Parlamentului el asaza ursuletul cu ferastraul si ananasul in labute. In momentul in care trebuie sa redea ordinea cartilor, el o ia de la capat cu calatoria, vizitind diverse puncte si amintindu-si ce anume a plasat in fiecare loc. Poate suna greu de crezut, campionul jura ca oricine poate retine mari cantitati de informatii utilizind aceasta metoda.

      O tehnica similara se poate folosi in cazul numerelor, in functie de forma fiecarei cifre - spre exemplu 1 poate fi asociat cu un catarg sau o luminare, 2 cu o lebada, 3 - panglica, 4 - barca, 5 - crilig, 6 - elefant, 7- bumerang, 8 - clepsidra, 9 - balon cu sfoara, 0 - minge. Utilizind aceasta tehnica, Maurice Stoll a stabilit un record de 144 cifre memorate la campionatul de memorie din Statele Unite.

      Atitea eforturi pentru a-ti imbunatati memoria l-ar face cu siguranta sa rida pe Albert Einstein, care spunea ca nu s-ar deranja niciodata sa tina minte ceva ce poti gasi intr-o carte in mai putin de doua minute.

     

     

      Un strop de geniu

     

      Sindromul savantului este o afectiune rara, dar extrem de spectaculoasa, care face ca persoanele atinse de diferite probleme de dezvoltare mentala, inclusiv autism, sa fie straluciti intr-un domeniu sau altul, afirma cercetatorul american Darold Treffert. Aceasta stranie afectiune a fost diagnosticata pentru prima oara in 1887 de Langdon Down, care a identificat si sindromul Down. Luind in considerare coeficientul scazut de inteligenta, el a inventat termenul de "idiot savant", care nu se mai foloseste astazi din pricina conotatiei peiorative. Cei atinsi de acest sindrom dovedesc un talent iesit din comun la calcularea calendarului, efectuarea de operatii matematice cu viteza fulgeratoare, arte plastice, muzica, mecanica etc. De asemenea, unii au capacitati extraordinare in domenii precum memorarea unei harti, masurarea vizuala, perceptii extrasenzoriale, aprecierea corecta a timpului fara ceas. Toate acestea sint insotite si de o memorie fenomenala.

     

     

      Creier computerizat

     

      Unul dintre cele mai vechi exemple documentate de persoane cu o minte de computer este al lui Thomas Fuller, caz descris in 1789 de un psihiatru american. Potrivit acestuia, Fuller era incapabil sa inteleaga ceva mai complicat decit numaratul. Cu toate acestea, intrebat cite secunde a trait un om care are 70 de ani, 17 zile si 12 ore, el a raspuns corect 2.210.500.800, in numai 90 de secunde, facind inclusiv corectia necesara pentru anii bisecti din acest interval. Una dintre cele mai ciudate capacitati asociate acestui sindrom este calcularea calendarului in minte, abilitate rar intilnita la oameni normali. Nu e vorba de luni sau citiva ani, ci de perioade de pina la 40.000 de ani. Un astfel de om poate sa numeasca toti anii din urmatorul secol cind Pastele va cadea pe 23 aprilie sau toti anii cind 1 ianuarie va pica intr-o marti. Totodata, aceste persoane tin minte cum a fost vremea in fiecare zi a vietii lor.

      Meritul de a studia temeinic astfel de persoane extraordinare ii revine englezului Down, care a lucrat 30 de ani la un azil. El a analizat in mod deosebit 10 indivizi, marcind contrastul dintre dizabilitatile lor si excelenta in alte domenii, inclusiv al memoriei. Unul dintre subiecti construise modele complicate de corabii cu piese fabricate de el si putea recita texte complicate.

      Un baiat retinea toate ariile dintr-o opera in urma unei singure vizionari a unui spectacol. Un alt copil memora lungi poeme pe care le putea recita si de la coada la inceput. Altul putea inmulti numere cu mai multe cifre in timpul strict necesar pentru a le scrie pe hirtie.

     

     

      Artisti care isi inving handicapul

     

      In domeniul artistic performanta este mai greu de cuantificat, dar cartile de specialitate consemneaza citeva cazuri exceptionale. Unul dintre acestea este al lui Richard Wawro, un pictor autist care i-a uimit pe criticii de arta si ale carui tablouri sint astazi in multe colectii particulare.

      Leslie Lemke nu este autist, in schimb este orb si sufera de paralizie cerebrala. La virsta de 14 ani, el a interpretat, fara cusur, Concertul nr. 1 pentru pian al lui Ceaikovski, pe care il auzise la televizor cu citeva ore mai devreme.

      Lemke nu luase pina atunci nici o lectie de pian si ulterior nici n-a luat, ceea ce nu l-a impiedicat sa acumuleze un repertoriu de mii de piese, pe care le interpreteaza in concerte in SUA si alte tari. Stiinta moderna a progresat foarte mult in diagnosticarea si clasarea acestor oameni iesiti din comun, fara a elucida insa misterul aparitiei acestor talente. Nimeni nu poate explica deocamdata ce resorturi se activeaza in creier pentru a permite unui ignorant sa sfideze un computer sau sa cinte la pian cu virtuozitatea unui maestru.

Sursa :   Evenimentul Zilei (J.P.)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online