evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Soldatul  -  Arta de a purta un război  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Apariţie editorială: Victoriţa Duţu - "Ilinca"  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Fata din vis  -  Licuricioaia  -  Ghavany  -  Nouăsprezece zile (II)  -  Psihopatul  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Je t'aime mélancolie  -  Călătoria  -  Păsări de pradă  -  Vikingul  -  The Alien Revolution  -  Re-insecţie  -  Archeopterix  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Fiii lui Rawser  -  Atingeri sensibile  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Big Bang Boo  -  Orb  -  Calul cruciatului  -  Ceasul ispitirii  -  Sender: High_Orbit_God  -  Mamă de duminică  -  ªarpele de aramă (I)  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Visul  -  Taina leului  -  Oglinda îngerilor  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Unii îmi zic Charon...  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Extratereştrii alienaţi  -  Drum fără întoarcere  -  Novicele  -  Lala  -  Nu este prima dată  -  Gol  -  Elegie pentru Jeromed  -  Ancheta  -  Lumina de jad  -  Talent  -  La frontieră  -  Înger în oglindă


Corabia stelară, gata de lansare

News TeamPublicat Duminică, 14 Noiembrie 2004, ora 19:12

      Societatea Planetara va lansa la inceputul anului 2005 un prototip de nava spatiala propulsata de o vela care transforma in miscare energia furnizata de vintul solar. Nava, botezata Cosmos 1, va fi plasata pe orbita de o racheta balistica modificata, lansata de la bordul unui submarin in imersie, din apele Marii Barents, a precizat organizatia de explorare a spatiului. Potrivit Societatii Planetare, data lansarii a fost prevazuta de organizatie pentru 1 martie, cu o fereastra alternativa in 7 aprilie, dar decizia finala asupra zilei va fi luata de marina militara rusa. Cosmos 1 va fi urmarita de posturi de observatie la sol din Rusia, Statele Unite si Cehia. Misiunea, al carei cost este de putin sub 4 milioane de dolari, are ca scop testarea primei navigatii controlate cu ajutorul unei vele solare. Astfel de vele sint privite ca un mijloc potential de navigatie interstelara. Desi foarte incet, vintul solar ar trebui sa imprime unei nave viteze din ce in ce mai mari, permitindu-i sa parcurga distante enorme. Japonia a testat deja o vela solara, dar intr-un zbor suborbital, iar Rusia a desfasurat un obiect similar in afara defunctei statii orbitale MIR, insa nici un experiment nu a implicat un zbor controlat.
      O data ce Cosmos 1 ajunge pe orbita, materialul velei va fi intins pneumatic, cu ajutorul unor mici tuburi care-l vor mentine rigid, intr-o structura asemanatoare palelor unei mori de vint, fiecare pala fiind lunga de 15,1 metri. "Lamele" pot fi orientate individual astfel incit sa reflecte lumina Soarelui in directii diferite, permitind navei sa "cirmeasca" in directia dorita, cam la fel cum utilizeaza vintul o nava cu pinze.
      Nava a fost construita de firma aerospatiala rusa NPO Lavoskin, care a fabricat si o prima "corabie stelara" ce trebuia testata in 2001, dar care nu s-a putut desprinde de racheta purtatoare si a fost distrusa. Cosmos 1 a fost proiectata sa ajunga pe orbita polara, la aproximativ 800 de kilometri altitudine, si sa opereze timp de o luna. "Dar noi am fi fericiti daca va zbura macar doua saptamini, ba chiar numai doua zile", a declarat Friedman. Vela solara, care are o suprafata de 602 metri patrati, ar trebui sa se vada la sol ca un punct luminos stralucitor pe cerul noptii.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Constantin Vlad)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online