evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Hora Ielelor, Pensiune III  -  Ambiguitate clinică  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Copilul gheţii  -  Luminile oraşului X  -  De aici, de sus...  -  Luminile oraşului XI  -  Fluturi  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Întunericul vieţii  -  Fălci însângerate  -  “Virusul”  -  Coana mare se mărită  -  Eu, Singularul Absolut  -  Pânza de paianjen  -  Iubirea de pe Venus  -  Mergem acasă  -  Misiunea  -  Luminile oraşului XII  -  Colecţionarul  -  System Error  -  Lumea lui Ingo  -  Praf minune  -  K  -  Poveste de culcare  -  Omul invizibil  -  Criminali Umanitari  -  Meduza (VII)  -  O noapte într-un ceas  -  Luminile oraşului IX  -  Vatmanul - O pasiune  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  Depozit.02  -  Accidentul  -  Luminile oraşului XIII  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Children of mine  -  Dimineaţă târzie  -  Piese de muzeu  -  Omega  -  Transcendere  -  Rapsodia  -  Gri şi roşu auriu  -  Visul  -  Sub nori  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Liniştea  -  Păsări de pradă  -  Invizibilul  -  Enigma de cristal


Corabia stelară, gata de lansare

News TeamPublicat Duminică, 14 Noiembrie 2004, ora 19:12

      Societatea Planetara va lansa la inceputul anului 2005 un prototip de nava spatiala propulsata de o vela care transforma in miscare energia furnizata de vintul solar. Nava, botezata Cosmos 1, va fi plasata pe orbita de o racheta balistica modificata, lansata de la bordul unui submarin in imersie, din apele Marii Barents, a precizat organizatia de explorare a spatiului. Potrivit Societatii Planetare, data lansarii a fost prevazuta de organizatie pentru 1 martie, cu o fereastra alternativa in 7 aprilie, dar decizia finala asupra zilei va fi luata de marina militara rusa. Cosmos 1 va fi urmarita de posturi de observatie la sol din Rusia, Statele Unite si Cehia. Misiunea, al carei cost este de putin sub 4 milioane de dolari, are ca scop testarea primei navigatii controlate cu ajutorul unei vele solare. Astfel de vele sint privite ca un mijloc potential de navigatie interstelara. Desi foarte incet, vintul solar ar trebui sa imprime unei nave viteze din ce in ce mai mari, permitindu-i sa parcurga distante enorme. Japonia a testat deja o vela solara, dar intr-un zbor suborbital, iar Rusia a desfasurat un obiect similar in afara defunctei statii orbitale MIR, insa nici un experiment nu a implicat un zbor controlat.
      O data ce Cosmos 1 ajunge pe orbita, materialul velei va fi intins pneumatic, cu ajutorul unor mici tuburi care-l vor mentine rigid, intr-o structura asemanatoare palelor unei mori de vint, fiecare pala fiind lunga de 15,1 metri. "Lamele" pot fi orientate individual astfel incit sa reflecte lumina Soarelui in directii diferite, permitind navei sa "cirmeasca" in directia dorita, cam la fel cum utilizeaza vintul o nava cu pinze.
      Nava a fost construita de firma aerospatiala rusa NPO Lavoskin, care a fabricat si o prima "corabie stelara" ce trebuia testata in 2001, dar care nu s-a putut desprinde de racheta purtatoare si a fost distrusa. Cosmos 1 a fost proiectata sa ajunga pe orbita polara, la aproximativ 800 de kilometri altitudine, si sa opereze timp de o luna. "Dar noi am fi fericiti daca va zbura macar doua saptamini, ba chiar numai doua zile", a declarat Friedman. Vela solara, care are o suprafata de 602 metri patrati, ar trebui sa se vada la sol ca un punct luminos stralucitor pe cerul noptii.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Constantin Vlad)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online