evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Luminile oraşului XVII  -  Geneza  -  Alertă !  -  Piatra  -  Luminile oraşului XXI  -  Viziune  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Gustul libertăţii  -  Atalia  -  Aseară...  -  Arma secretă  -  Vară cu ciocănitori  -  Luminile oraşului XIX  -  ªarpele de aramă (I)  -  Cyborg story  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Uşa de la baie  -  Jocul Zeilor (VII)  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Praf minune (III)  -  Revederea de 20 de ani  -  Necunoscutul intrigant  -  Bodaproste  -  ROV-27  -  Arta fugii în cinci acte  -  Moştenire de familie  -  Jocul Zeilor (V)  -  Luminile oraşului IX  -  Proză scurtă  -  Muzeu Apocaliptic  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Coana mare se mărită  -  Piese de muzeu  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Luminile oraşului VI  -  Fanfara municipală  -  Vrăjitorul  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Elixirul vieţii  -  Fălci însângerate  -  Decablat  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Eu, Singularul Absolut  -  Contrapaganda  -  Povestea unui ceas  -  Icoana


Internetul, de 1.000 de ori mai rapid

News TeamPublicat Duminică, 14 Noiembrie 2004, ora 19:13

      O conexiune de 10Mb/s pentru retelele de computere este in continuare visul multor internauti. Reteaua mondiala Internet 2 asigura o tehnologie prin care rata de transfer a datelor atinge 10 Gb/s.
     
      "Internet 2" este numele sub care isi desfasoara activitatea o organizatie internationala, o "retea" de laboratoare, institute de cercetare, ale caror computere "discuta" la o viteza a transferului de date de 10 gigabiti/sec. Nu este vorba de un circuit inchis, de o elita, ci de un "grup tehnologic" care cauta sa asigure dezvoltarea Internetului.
     
      In ciuda acestei viteze, informatiile despre aceste proiecte se scurg cu zgarcenie.
     
      COSTURI RIDICATE. Nu se poate spune cu aproximatie cam peste cati ani vom beneficia "in masa" de aceste viteze de transfer al datelor, dar ca orice lucru nou in tehnica, lucrurile incep sa "se miste". In SUA, de exemplu, tot mai multe universitati incearca sa intre in reteaua Internet 2 cu pasi marunti, avand in vedere costurile unui up-grade de o asemenea amploare, pentru reteaua interna.
     
      "Costurile totale pe care le-ar avea de suportat o universitate care ar dori sa se alature «Internet 2» s-ar ridica astazi la 500.000 de dolari", a declarat pentru BBC on-line Gary Bachula, vicepresedinte la Departamentul Relatii Externe din cadrul Internet 2.
     
      CONEXIUNE SUBACVATICA. O recenta demonstratie, bazata de tehnologie Internet 2, a avut loc la Washington, unde mai multi cercetatori au fost in dialog la distanta cu un grup de scafandri aflati in Golful Monterey, California (intre cele doua locatii este o distanta de aproximativ 5.000 de kilometri).
     
      Dupa cum a declarat Dan Basta, directorul Programului National Marin, "o asemenea definitie a imaginii, pe care ti-o permite conexiunea Internet 2, in timp real, te pune in contact cu detalii pe care nu le observi in nici o carte.
     
      O legatura directa, 24 de ore din 24, cu lumea subacvatica, asigurata de aceasta conexiune, ne ajuta in monitorizarea zonelor protejate, dar si in studii pe perioade mai lungi, fara sa mai fie nevoie de prezenta umana intr-un anumit loc".
     
      ULTIMA PROVOCARE. Un concert live, la distanta, intre doi instrumentisti "legati" printr-o conexiune de Internet, iata o alta provocare pentru cercetatori. Profesorii de la Manhattan School of Music si-au propus sa organizeze un concert in care sa fie acompaniati de o orchestra din Texas.
     
      "Exista un delay in retea, care inca nu ne permite sincronizarea de care au nevoie instrumentistii", spune Christianne Orto, director al Departamentului Invatamant la Distanta de la Manhattan School of Music. "Am reusit pana acum sa coboram rata delay-ului de la 300 milisecunde la 100 milisecunde. Nu este suficient.
     
      Macar sa ajungem la 10 milisecunde, pentru ca muzicienii la distanta sa se simta «sincronizati»." In momentul de fata, institutul din Manhattan beneficiaza de o conexiune de 15Mb/s.

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online