evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Timpuri Noi  -  Atalia  -  Puroi III  -  Fata morgana  -  O dimineaţă perfectă  -  Comando Fox  -  Regele animalelor  -  Povestea unui ceas  -  Gheşeft  -  Cerşetorul  -  Piese de muzeu  -  Nebunii lui Arrianus  -  Camera de la capătul holului  -  Pânza de paianjen  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Imdiola  -  Concurenţă neleală  -  Cadoul  -  Ceasul voinicului  -  Pasomii  -  Eu şi Cu Mine  -  Zei şi oameni  -  2 fast 4 you  -  Drumul spre  -  Uezen  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Pastel  -  Ultima frontieră  -  Zombi  -  BO  -  Dimineaţă târzie  -  Închis  -  Obsesia  -  Meduza (X)  -  Simbioza  -  Dependent TV  -  Întunericul de dincolo  -  Cine sunteţi?  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Oglinda  -  Engel  -  Războiul lumilor  -  Îmbrățișare  -  Liniştea  -  Norul de argint  -  Povestea gândacilor  -  Stâlpnicul  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Big Bang Boo


Giganţii electronici gândesc ecologic

News TeamPublicat Luni, 15 Noiembrie 2004, ora 21:01

      Presati de directivele UE, mai multi importanti producatori de echipamente electronice au realizat un plan de colectare si reciclare a deseurilor. Braun, Electrolux, Sony si HP au pus la cale primul program pan-european ecologic in domeniu.
     
      La sfarsitul saptamanii trecute, patru nume importante din industria de electronice si electrocasnice (HP, Sony, Braun si Electrolux) au pus la punct Platforma Europeana de Reciclare a Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice. Aceasta initiativa nu "rasare din nimic". In a doua jumatate a anului urmator va intra in vigoare Directiva Europeana 2002/96/CE, din 27 ianuarie 2003, privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE). Dupa cum se arata intr-un material vnunet.com, pentru a-si pune in practica planurile, cele patru companii au format o organizatie, Platforma Europeana de Reciclare SAS, inregistrata la Paris.
     
      "Obiectivul nostru este acela de a crea cel mai eficient sistem de preluare si distribuire a deseurilor, dar si de a stimula competitia cu alte sisteme de reciclare a deseurilor existente in tarile Uniunii Europene", a declarat Hans Korfmacher, presedintele PER.
     
      "Organizatia va asigura preluarea deseurilor de la diverse puncte de colectare (ale municipalitatii sau de la retail-eri), restul operatiunilor fiind incredintate catre, cel putin, doi parteneri. Speram ca toti clientii si consumatorii companiilor implicate sa beneficieze de pe urma actiunilor PER", a mai adaugat presedintele PER, facand referire la eficientizarea costurilor.
     
      Pentru inceput, programul de reciclare va functiona in Austria, Franta, Germania, Italia, Polonia, Spania si Marea Britanie.
     
      ROMANIA CERE AMANARE. Din 2005, Romania va beneficia de o noua legislatie in ceea ce priveste deseurile de echipamente electrice si electronice. Pentru implementarea noilor reglementari in acest domeniu s-a constituit un grup de lucru format din Ministerul Mediului, APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipament de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor), ANEIR (Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania). Astfel, de anul viitor va demara si un program-pilot. Este vorba de amenajarea primelor puncte de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Programul-pilot va fi aplicat dupa ce se va fi terminat un studiu de fezabilitate din partea Ministerului Mediului, un studiu care va incerca sa stabileasca situatia la "fata locului": cine sunt "jucatorii" din domeniu, consumatorii, de unde se va recicla etc. Oricum, Romania, dar si alte tari din Europa de Est au cerut Uniunii Europene un "timp de gratie" pentru aplicarea Directivei si s-a reusit obtinerea unei amanari a aplicarii Directivei pana in 2007, cu perspectiva prelungirii pana in 2010.
     
      DIRECTIVE UE
      Conform DE 2002/96/CE, utilizatorii de echipamente electrice si electronice din gospodariile particulare ar trebui sa aiba posibilitatea de a preda deseurile in mod gratuit. In consecinta, producatorii trebuie sa finanteze colectarea, tratarea, recuperarea si eliminarea deseurilor. Pentru a atinge un grad maxim de eficienta a conceptului de responsabilitate a producatorului, fiecare producator ar trebui sa raspunda de finantarea gestionarii deseurilor provenite de la propriile produse.
     

Sursa :   Jurnalul National
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online