evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cadoul  -  Gender X  -  Omu' nostru de "sus"  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Sedrina  -  Starea de trecere  -  Comando Fox  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Răscrucea  -  Un pahar de vin  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Pure Evil  -  Peştera II  -  Mr. Loverman  -  O dimineaţă perfectă  -  Greaţă  -  Ea, eu şi ei  -  Claviaturi  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Ignis  -  Povestea unui ceas  -  Vânătoarea  -  Jocul Zeilor (III)  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Café du Marcel  -  Cum să te fereşti de urs  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Cojocul (Cujuh)  -  Arta de a purta un război  -  Cel care nu mai e  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Marea Neagră. Iulie  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Luminile oraşului X  -  Zona 25  -  Aniversarea  -  Clocitorul Josh  -  Supravieţuitorul  -  Peştele albastru  -  Întâlnirea  -  Luminile oraşului XI  -  Cunoaştere  -  Striptease  -  Destin  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Drum bun


Imagine fascinantă: o masă uriaşă de plancton, observată din spaţiu

News TeamPublicat Sâmbătă, 14 August 2010, ora 18:04

      O masă uriaşă de plancton a fost observată în Oceanul Atlantic, în apropierea Irlandei, de un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene, informează site-ul instituţiei.
      Plancton observat in premiera din spatiu
     
      Planctonul reprezintă totalitatea organismelor vii, vegetale şi animale, care trăiesc în apele dulci sau marine plutind pasiv sau aflându-se în stare de suspensie (constituind hrana unor peşti şi a altor animale acvatice). Dar chiar dacă organismele din plancton sunt microscopice, adunate laolaltă pot constitui mase uşor observabile.
     
      Masa de plancton din Atlantic a putut fi observată din spaţiu datorită dimensiunilor uriaşe - aceasta ocupă o suprafaţă comparabilă cu a Irlandei!
     
      "Clorofila pe care organismele vegetale din plancton o folosesc în procesul de fotosinteză "colorează" apele oceanice din apropiere, oferind şansa ca masa de plancton să fie observabilă din spaţiu", explică site-ul esa.int. Deşi clorofila are culoarea verde, în poza de mai sus masa de plancton este cea bleu, explicaţia fiind adâncimea la care se află planctonul (zeci până la sute de metri sub nivelul mării).
     
      Potrivit cercetătorilor, nuanţele suprinse din spaţiu amintesc oarecum de cele ale impresionistului francez Claude Monet.
     
      Planctonul - rol important în viaţa pe Terra
     
      Fotografia pe care o puteţi vedea mai sus şi la o înaltă rezoluţie aici a fost surprinsă în luna mai, dar prezentată abia ieri de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
     
      Planctonul este important pentru viaţa pe Terra pentru că este la baza lanţului trofic marin şi stochează o cantitate uriaşă de dioxid de carbon.
     

Sursa :   Evz.ro

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online