evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
O lumânare pentru mama !  -  Liniştea  -  Labirintul de gheaţă  -  Întâlnirea  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Cel care nu mai e  -  Cojocul (Cujuh)  -  Meduza (II)  -  Povestea trenului  -  Calul cruciatului  -  Recreaţia  -  Unde dai şi unde crapă!  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Lumea lui Ingo  -  Ultima eclipsă (II)  -  Circ  -  Luminile oraşului II  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Nyprus  -  Sentofagia  -  Luminile oraşului XXVII  -  Mamal - Beciul  -  Aici şi acum  -  Povestea unui ceas  -  Iza  -  O faptă eroică fără de ecou  -  Meduza (VII)  -  Povestire  -  Accidentul  -  Întunericul vieţii  -  Natură moartă, cu portret  -  Ultima frontieră  -  Uşa de la baie  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre  -  Café du Marcel  -  Unii îmi zic Charon...  -  Luminile oraşului XVIII  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Puroi II  -  Claviaturi  -  Valea blestemată  -  ROV-27  -  Pure Evil  -  Interferenţe  -  Gustul libertăţii  -  Arma secretă  -  Stiinta si tehnica  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Depozit.03


S-a găsit "veriga lipsă"

Scheletul unei primate de acum 13 milioane de ani, care ar putea fi specia din care au derivat atit oamenii, cit si maimutele, a fost descoperit in Spania

News TeamPublicat Sâmbătă, 20 Noiembrie 2004, ora 15:26

      In Spania a fost descoperit scheletul unei primate care a trait in urma cu 13 milioane de ani, aceasta putind reprezenta asa-numita "veriga lipsa", adica ultimul stramos comun al oamenilor si maimutelor. Scheletul partial al acestui "hominid", destul de bine conservat, a fost gasit de o echipa de paleontologi care lucrau la un sit arheologic de linga Barcelona.
      Specialistii de la Institutul de Paleontologie Miquel Crusafont au descoperit parti din craniul, cutia toracica, coloana vertebrala, bratele si picioarele primatei respective. Maimuta a primit numele "Pierolapithecus catalaunicus", numele facind referire la satul Hostalets de Pierola, situat in apropierea sitului. In timp ce fosilele precedente prezentau o structura morfologica primitiva, identica primatelor inferioare, maimuta din Catalonia permite pentru prima oara studiul unui specimen cu forme moderne. Resturile sint probabil ale unui mascul cu greutatea de 35 de kilograme. Cutia toracica este larga si aplatizata, omoplatii sint situati pe spate (omoplatii altor maimute fiind fixati pe laturi), partea de jos a coloanei vertebrale este rigida, iar incheietura miinii permite o rotatie destul de flexibila. Toate aceste caracteristici indica o postura verticala si ofera posibilitatea catararii in copaci. Pierolapithecus prezinta totusi si trasaturi mai primitive, precum fruntea tesita, degetele de la miini si picioare mai scurte decit ale maimutelor de talie mare de astazi. Potrivit ipotezelor actuale, omul si marile maimute au continuat sa evolueze de-a lungul mai multor milioane de ani dupa perioada de existenta a lui Pierolapithecus catalaunicus.
     
     
      Arbore genealogic de 16 milioane de ani
     
      Se estimeaza ca maimuta a trait in urma cu 12,5 - 13 milioane de ani, adica in Miocen, cind pamintul era o adevarata "planeta a maimutelor", specie aparuta acum mai bine de 20 de milioane de ani. Anatomia, dar si vechimea fosilei conduc la ideea ca maimuta era foarte apropiata de ultimul stramos al marilor primate de astazi si de oameni. Pe baza dovezilor arheologice si a analizelor genetice s-a stabilit ca maimutele de talie mare s-au separat de restul primatelor, cunoscute sub numele de primate inferioare (gibonii, spre exemplu), in urma cu 11 pina la 16 milioane de ani. Cercetatorii cred ca aceasta creatura a trait dupa ce maimutele inferioare si-au urmat propria cale evolutiva, dar inainte ca marile maimute sa evolueze in specii diferite, precum urangutanii, gorilele, cimpanzeii si, desigur, oamenii.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Livia Cimpoeru)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online