evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Trenul  -  Renaşterea...  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Himera  -  Zori  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Puterea pereche  -  Cristerra  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Strada inocenţilor  -  Luminile oraşului IV  -  Vânzatorul  -  Luminile oraşului XXII  -  Ultima frontieră  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Pasul craiului de munte  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Ion cel fericit  -  Coconul  -  Mamă de duminică  -  Timpul  -  Resacul Timpului  -  Melodia care nu se aude  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  La lumina...  -  Luminile oraşului XXIX  -  Liniştea  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  De o sută de ori Adrian  -  Enigma de cristal  -  Supravieţuitorul  -  Sedrina  -  Meduza (IV)  -  Kamikaze  -  Meduza (XI)  -  Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Valea însângerată  -  Piese de muzeu  -  Felix II  -  Fluturi  -  Fragmente de... viaţă  -  Novicele  -  Penato e căutat de prieteni  -  Greaţă  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Arta fugii în cinci acte  -  Claviaturi


Vodafone a venit în România să-şi ia numele înapoi

News TeamPublicat Marţi, 7 Decembrie 2004, ora 21:33

      La Tribunalul Bucuresti se incearca judecarea in mare viteza a unuia dintre cele mai importante litigii de proprietate intelectuala din Romania. Este vorba de procesul dintre Vodafone Grup, din Marea Britanie, si operatorul roman de telefonie mobila Telemobil. Miza este marca Vodafone, pe care Telemobil a inregistrat-o la OSIM in 1995, pe vremea cand romanii nici nu auzisera de Vodafone.
      In 1995, Telemobil SA a solicitat si obtinut de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci inregistrarea mai multor marci, printre care si Vodafone. In baza Legii nr. 28/1967 privind marcile pe teritoriul Romaniei, OSIM a conferit Telemobil protectie juridica asupra marcii Vodafone pe o perioada de zece ani pentru servicii de telefonie mobila celulara, publicitate si afaceri.
      Potrivit actelor de la dosar, timp de noua ani, Telemobil a folosit efectiv marca Vodafone in diverse activitati comerciale. Intre timp, Vodafone Group, societate cu sediul in Marea Britanie, in expansiune in domeniul telecomunicatiilor, incearca sa patrunda pe piata romaneasca. Numai ca marca Vodafone fusese deja inregistrata, astfel ca solicitarea englezilor este refuzata, in octombrie 2002, de OSIM. Dupa alti trei ani, Vodafone se adreseaza instantei de judecata solicitand anularea inregistrarii de catre Telemobil a marcii Vodafone si obligarea OSIM la radierea din Registrul marcilor inregistrate a marcii Vodafone. Motivele invocate - "Telemobil nu a utilizat marca pe teritoriul Romaniei" si "inregistrarea marcii a fost facuta cu rea-credinta".
      Rapiditatea procesului - dosarul are peste 1.500 de file - ar fi fost posibila procedural doar in cazul in care litigiul ar fi fost de natura comerciala, si nu civila, in care administrarea probelor necesita timp si rabdare. Interesant este ca deja instanta a respins exceptia paratei privind necompetenta sectiei civile a Tribunalului Bucuresti, chiar daca, potrivit unor sentinte ale instantei supreme, depuse la dosar, practica de urmat ar fi fost in sensul admiterii cererii de judecare "pe comercial". Dorinta reclamantului de a rezolva cat mai repede cazul reiese si din opozitia fata de solicitarea ca proba a unui sondaj de opinie propus de parata, din care sa reiasa notorietatea marcii Vodafone, in 1995, la momentul inregistrarii ei. Asta pentru ca, potrivit legii, daca o marca este notorie, nu mai este necesara inregistrarea ei. Oricum, desi proba a fost respinsa, la dosar este depus un sondaj realizat de IRSOP din care rezulta ca, la nivelul anului 1995, Vodafone era practic necunoscuta in Romania! Motiv pentru care OSIM-ul i-a si inregistrat Telemobilului aceasta marca. Ciudat este ca, in prezent, pozitia OSIM-ului este total diferita de cea din urma cu noua ani. Intr-un punct de vedere, favorabil reclamantului, care se afla depus la dosar, OSIM isi da cu stangu-n dreptul si sustine ca marca Vodafone se bucura de notorietate inca de prin anii '80: "Este evident ca titularul marcii Vodafone (n. red. - Telemobil) ar profita de caracterul distinctiv si renumele marcii notorii aducand prejudicii titularului marcii notorii (n. red. - Vodafone)". Sa fi fost incompetenti angajatii OSIM in 1995, atunci cand au inregistrat marca Vodafone pentru Telemobil?
     

Sursa :   Adevarul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online