evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Almateea  -  Petrecerea  -  Visând cu ochiul deschis  -  În umbra deasă a realităţii  -  Decablat  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Conştiinţa împăcată  -  Sender: High_Orbit_God  -  Meditaţie  -  Enigma de cristal  -  Supravieţuitorul  -  Vatmanul - Mass Media  -  Zori  -  Aniversarea  -  Praf minune (II)  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Homus trolEIbuzus  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Elixirul vieţii  -  Ciorna  -  Străinul  -  Arma secretă  -  Darul divin  -  Dl. Ics  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Sfârşitul lunii  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Praf minune (III)  -  Bumerangul lui Zeeler  -  Brăduţul  -  Luminile oraşului XVIII  -  Panica  -  Halta părăsită  -  Praf minune  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Lacrimi de stea  -  Depozit.01  -  Marea Neagră. Iulie  -  Experimentul  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Meduza (XI)  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Regele animalelor  -  Călătoria unui artist...  -  Plastic  -  Duhovnicul  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Principiul alibiului  -  Invizibilul  -  De o sută de ori Adrian


"Shutdown" la sistemul GPS

News TeamPublicat Sâmbătă, 18 Decembrie 2004, ora 13:54

      Presedintele George W. Bush a dat unda verde unui plan prin care reteaua de localizare prin satelit GPS ar putea fi oprita temporar în cazul unei eventuale amenintari teroriste, pentru a-i împiedica pe inamici sa foloseasca aceasta tehnologie, au declarat surse de la Casa Alba citate de presa internationala.
     
      Cei 24 de sateliti care ofera pe întreg globul informatii de localizare sunt în proprietatea Departamentului de Aparare al SUA, dar datele pot fi receptionate liber si gratuit de catre oricine. În prezent, Uniunea Europeana pregateste un sistem paralel ("Galileo"), care va costa 2,1 miliarde de euro si ar trebui sa devina functional în 2008.
     
      Este pentru prima oara cand oficialii americani iau o decizie atat de drastica în privinta sistemului GPS (Global Positioning System), o tehnologie folosita din ce în ce mai mult atat de autoritati cat si de persoane private, datorita informatiilor exacte pe care le poate oferi asupra pozitionarii în spatiu a obiectivelor monitorizate (care pot varia de la trupe militare pana la avioane, autobuze sau masini personale).
     
      "Cresterea continua a numarului serviciilor care se bazeaza pe GPS aduce oportunitati, dar si riscuri si amenintari pentru securitatea Statelor Unite, din punct de vedere militar si economic", se arata într-un raport publicat miercuri pe site-ul organizatiei guvernamentale Office of Science and Technology Policy (www.ostp.gov), aflate sub conducerea presedintelui George W. Bush.
     
      Si fostul presedinte Bill Clinton a avut în urma cu cativa ani o tentativa de a controla reteaua GPS, cu scopul de a limita accesul civililor la informatiile de pozitionare prin satelit, însa a renuntat la proiect în anul 2000, scrie USA Today.
     
      Închiderea accesului la informatiile de localizare oferite de sateliti s-ar produce însa numai în situatii cu totul iesite din comun, a declarat un oficial al administratiei de la Casa Alba, sub protectia anonimatului.
     
      Sistemul GPS este esential pentru orientarea vaselor pe mare si a avioanelor comerciale. Departamentele de Aparare ale marilor puteri militare folosesc însa tehnologia pentru asistenta în mutarea trupelor pe distante mari sau în directionarea electronica a bombelor si rachetelor, scrie USA Today. Orice eventuala întrerupere a accesului la sistemul GPS s-ar face astfel încat sa fie limitate cat mai mult neplacerile cauzate sistemelor private de comunicatie, a declarat oficialul american.
     
      "Nu este o decizie pe care sa o iei cu usurinta", a spus James Lewis, director pentru politica de tehnologie la unul din centrele operate de Casa Alba în Washington. "Trebuie sa fie vorba de o situatie de urgenta".
     
     
      Trei întrebari despre GPS
     
      * Cum functioneaza? Prin analizarea datelor primite de la cel putin trei sateliti, în urma careia se calculeaza latitudinea si longitudinea. Daca un echipament de receptie comunica cu patru sau mai multi sateliti, se poate stabili si altitudinea.
     
      * La ce foloseste? Se poate afla pozitia în spatiu, viteza, distanta pana la destinatie a unui vehicul. Se poate calcula cu exactitate ora rasaritului si a apusului în orice locatie de pe glob. GPS-ul este folosit masiv pentru scopuri militare, dar si în aviatie, marina si în sistemele de ghidare electronica a automobilelor.
     
      * Al cui este? Cei 24 de sateliti ai sistemului GPS sunt în proprietatea Departamentului de Aparare al SUA, dar datele pot fi receptionate liber. Primul satelit a fost lansat în 1978, iar sistemul a devenit complet functional în 1990.
     

Sursa :   Ziarul Financiar
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online