evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Canicula  -  Nu este prima dată  -  Scrisoarea  -  Floarea de loldilal  -  Sclipiri de Soare  -  Altă Poveste(?) modernă  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Diamantul  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Călătoria unui artist...  -  Pulbere de stele  -  Eu şi Cu Mine  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Ceasul voinicului  -  Povestea trenului  -  Tânăr si încă nescris  -  La lumina...  -  Genocidul  -  Himera  -  Striptease  -  Theron Girradus  -  O şansă pentru câţiva  -  Vid imprevizibil  -  Valea însângerată  -  Detenţie  -  Meduza (VIII)  -  Talent  -  În tren  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  De o sută de ori Adrian  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Epsilon  -  Conştientizarea  -  Om vs. cyborg  -  Aniversarea  -  Cyborg story  -  Clocitorul Josh  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Pânza de paianjen  -  Triunghiul roşu  -  Mamă de duminică  -  În vizită la psihiatru  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Colecţionarul  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Piese de muzeu  -  Unii îmi zic Charon...


Cutremurul din Asia a schimbat lumea

Evenimentul s-a soldat cu zeci de mii de morti si a avut un impact deosebit asupra intregii planete

News TeamPublicat Marţi, 28 Decembrie 2004, ora 20:09

      Un puternic cutremur submarin din Oceanul Indian a generat valuri gigantice care au lovit coastele populate ale mai multor state asiatice. Cifra mortilor ar putea fi mult mai mare. Se estimeaza ca cea a refugiatilor s-ar putea ridica la cateva milioane.

      Cutremurul, cu epicentrul in apropiere de insula Sumatra, a masurat noua grade pe scara Richter. Este cel mai puternic cutremur care are loc pe planeta in ultimii 40 de ani.

     

      Valurile au lovit mii si mii de kilometri de coasta in Indonezia, Sri Lanka, in sudul Indiei, in arhipelagul Maldive si Tailanda.

     

      Peste tot - aceleasi scene de cosmar: comunitati intregi au fost maturate de pe fata pamantului in cateva clipe; cladirile au fost inconjurate de ape a caror inaltime a urcat pana la 10 metri; intregi flotile de vase pescaresti au fost rasturnate si scufundate; pe marea agitata au putut fi vazute plutind trupuri omenesti.

     

     

      Adevarata scara a dezastrului - inca necunoscuta

     

      In vreme ce adevarata scara a dezastrului abia incepe sa fie evaluata, au inceput masive operatiuni de salvare.

     

      Guvernul Indiei a trimis in zonelele afectate nave de razboi si avioane incarcate cu medicamente si alimente. Pakistanul invecinat a promis sa ii ajute pe sinistrati.

     

      Presedinta republicii Sri Lanka, Chandrika Kumaratunga, a cerut ajutor "tuturor medicilor din lume". Ea a declarat ca tara nu a trecut niciodata printr-un asemenea dezastru - cel putin 11.500 de persoane au fost ucise in Sri Lanka.

     

      Autoritatile din Indonezia au declarat ca peste 4000 de persoane au fost omorate in Sumatra. Mii de alte persoane sunt date disparute. Iar in India se crede ca au murit peste 6000 de persoane.

     

      Valurile produse de cutremur - cunoscute sub numele de tsunami - au lovit mai multe statiuni turistice din regiune, cum ar fi Phuket, din Tailanda, sau Penang si Langkawi, din Malaezia. Se relateaza ca mai multe vase pline de turisti au fost inghitite de valuri.

     

      Se relateaza, de asemenea, ca s-au inregistrat morti si pe coastele birmaneze si chiar pe coasta de nord-est a Africii, unde mai multi pescari somalezi au fost inecati de tsunami.

     

     

      Ce inseamna "tsunami"?

     

      Cuvantul isi are originea in Japonia, tara bantuita de cutremure, si denumeste valurile create de cutremurele de sub apele oceanului.

     

      Aceste valuri se propaga cu o viteza de pana la 800 de kilometri pe ora. Forta cu care izbesc pamantul este uriasa.

     

      Cutremurul din largul coastei Sumatrei este cel mai mare de la cel care a afectat Alaska, in 1964, si se crede ca a produs pe fundul oceanului o fractura de 1000 de kilometri lungime.

     

      In bazinul Pacificului, unde fenomenul tsunami este extrem de frecvent, au fost instalate sisteme de detectare si alarma cu ajutorul carora cei in pericol de a fi afectati de valurile gigantice isi pot lua masuri de precautie.

     

      Dar in Oceanul Indian fenomenul tsunami este extrem de rar. Ca atare, in zona nu au existat sisteme de alarma.

     

      Seismul cu magnitudinea de 9,0 grade pe scara Richter, avind epicentrul situat la 250 km sud-est de Sumatra, pare sa fi deplasat insulele mai mici din zona cu aproximativ 20 de metri spre sud-vest, afirma Ken Hudnut, de la US Geological Survey, institutul american de geologie. "Cutremurul de pamint a modificat harta. Pe baza modelelor seismice, se poate spune ca unele dintre insulele mai mici situate la sud-vest de coastele Sumatrei au avansat cu 20 de metri spre sud-vest", explica Hudnut. Totodata, virful nord-vestic al teritoriului indonezian Sumatra a alunecat spre sud-vest cu circa 36 de metri.

     

     

      Oscilatii in jurul axei planetare

     

      Energia degajata de intilnirea celor doua placi tectonice, care a provocat seismul, a determiat oscilatii ale Terrei in jurul axei planetare. "Putem detecta miscari foarte usoare ale Terrei si cred ca planeta a oscilat pe orbita in timpul seismului din cauza cantitatii masive de energie degajate", mai spune Ken Hudnot.

     

      In plus, cutremurul si valurile uriase ar putea fi legate de schimbarea vitezei de rotatie a Pamintului, a declarat luni directorul adjunct al Institutului de Fizica a Pamintului din cadrul Academiei de Stiinte a Rusiei, Aleksandr Ponomariov.

     

      "Apreciem ca schimbarea vitezei de rotatie a planetei noastre constituie unul din posibilele motive ale cataclismelor tectonice", a spus omul de stiinta, adaugind ca "ruptura din scoarta Pamintului a depasit 600 de km". Tsunami (valuri marine uriase) atit de puternice influenteaza pozitia axei in jurul careia se roteste Pamintul.

     

      Poate parea neverosimil, daca ne gindim la dimensiunile si greutatea planetei, dar - explica Enzo Bosch, directorul Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Italia - la baza unor astfel de catastrofe se afla o dislocare a maselor in adincime. "Aceasta duce in mod inevitabil la schimbari la suprafata Terrei si la o schimbare aproape imperceptibila a pozitiei axei planetei.

     

      Pentru a masura cu exactitate aceasta schimbare vor fi necesare luni de munca si aparatura foarte sofisticata", spune Bosch.

     

     

      Efecte asupra mediului

     

      Ingrijoratoare sint si urmarile distrugatoare ale tsunami. "Ajungind la tarm - explica Alessandro Montemaggiori de la Institutul de Ecologie Aplicata din Roma - valurile distrug in mod inevitabil cuiburile pasarilor marine care traiesc pe litoral. In aceasta perioada multe dintre ele se afla in plin proces de reproducere.

     

      Pelicanul filipinez, de exemplu, o specie pe cale de disparitie, care numara in prezent numai 11.000 de exemplare, a fost grav afectat". Valurile uriase distrug si lagunele unde-si depun icrele diferite specii de pesti. Dupa trecerea unui val cu o viteza de 500 de km pe ora, din acestea nu mai ramine nici urma.

     

      "Au fost distruse si barierele de corali, structurile subrede ale carora au resimtit si asa urmarile schimbarilor de clima si ale activitatii omului" - spune Maggiori. "Situatia s-ar putea normaliza numai peste 40-50 de ani, daca tinem seama de faptul ca in aceste zone lumea vegetala se dezvolta mai repede", spune Patrizio Giulini de la Universitatea din Padova.

     

     

      Seisme dezastruoase

     

      In lume se produc anual sute de mii de cutremure, dar o mica parte din ele provoaca dezastre uriase. Seismul produs in 1976, in Tangshan, China, urmat si de un tsunami, a inregistrat cel mai mare numar de decese: 242.000.

     

      Seismul din Tangshan a distrus orasul aproape in intregime si a produs un tsunami intins pe 16.000 de kilometri. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richter.

     

      La 1 noiembrie 1755, Lisabona a fost grav afectata de un cutremur de 8,7 pe scara Richter, soldat cu 60.000 de morti. Peste 12.000 de locuinte au fost distruse, iar seismul a provocat un tsunami cu valuri de 6 metri inaltime in Lisabona si de 20 de metri la Cadiz, Spania.

     

      In 18 aprilie 1906, a avut loc un cutremur de 8,3 grade pe scara Richter, care a cuprins orasul San Francisco provocind moartea a 700 de oameni si un incendiu care a distrus centrul economic al orasului.

     

      Pe 1 septembrie 1923, intr-un seism de 8,3 grade pe scara Richter produs in Tokyo, au murit peste 140.000 de persoane. 54% din peretii cladirilor mari s-au darimat si sute de mii de case s-au prabusit sau au ars in incendiile provocate. Cutremurul a provocat un tsunami cu valuri de 12 metri care a distrus 155 de case si a ucis 60 de persoane.

     

      Cutremurul inregistrat in Chile, in 1960, de 9,5 grade pe scara Richter, s-a extins pe o raza de 1.100 kilometri de-a lungul sudului coastei chiliene. Au murit 5.700 de oameni si 3.000 au fost raniti, iar pagubele au fost estimate la milioane de dolari.

     

      In 19 septembrie 1985, in Mexico City au murit 10.000 de oameni in urma unui cutremur de 8,1 grade pe scara Richter care a avut epicentrul la 400 kilometri distanta. Cel mai vechi cutremur inscris in Cartea Recordurilor pentru numarul de decese este cel din 2 februarie 1556, inregistrat in China. Datele despre acest seism sint controversate si se estimeaza ca au murit in jur de 830.000 de persoane.

     

     

      Valurile seismice marine

     

      Tsunami este un fenomen natural cauzat de cutremurele submarine, care se declanseaza la aparitia unei miscari tectonice cu o magnitudine mai mare de 6,5 pe scara Richter si la o adincime mai mica de 50 de km sub platforma marina. Fenomenul poate fi provocat si de o surpare submarina aparuta in urma unui cutremur de o intensitate mai mica sau de o eruptie vulcanica submarina.

     

      Efectele apar imediat si o cantitate mare de apa creste si scade, creindu-se valuri care se imprastie cu o viteza care poate ajunge pina la 100 de metri pe secunda. Principala lungime de unda poate fi de ordinul sutelor de kilometri, iar primul val poate dura 10 minute. Tsunami "inghite" apa, iar amplitudinea valurilor creste, ele fiind deseori aproape verticale.

     

      Efectele unui tsunami variaza in functie de locul in care se produce, adica de topografia platformei marine si de configuratia tarmului. In cazul porturilor in forma de U sau V, valurile pot ajunge la inaltimea de 20-30 de metri.

     

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online