evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Vânzatorul  -  Către a opta zi  -  Ultima eclipsă (I)  -  Trenul  -  Planeta ascunsă  -  Interferenţe  -  Gol  -  Război total  -  De profundis  -  Program de criză  -  Vatmanul - O pasiune  -  Visând cu ochiul deschis  -  Mărire şi decădere  -  Je t'aime mélancolie  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Meduza (VII)  -  Drum bun  -  O lumânare pentru mama !  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Câmpul de luptă  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Calul cruciatului  -  Partida de bridge  -  Conştientizarea  -  Meduza (IV)  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  Jocul Zeilor (II)  -  Mamal - Despărţirea  -  Meduza (X)  -  Ion cel fericit  -  Joia neagră  -  Pure Evil  -  Înger în oglindă  -  Simbioza  -  Meduza (IX)  -  Aniversarea  -  Sentofagia  -  Jocul Zeilor (III)  -  Umbra  -  Jeopardy  -  Luminile oraşului VIII  -  Feţele dragostei  -  Valea blestemată  -  Fragile  -  Coconul  -  Pânza de păianjen  -  Punct. ªi atât  -  Satiră robotică  -  Iubirea de pe Venus


Cipul, invenţia ultimilor 50 de ani

News TeamPublicat Miercuri, 5 Ianuarie 2005, ora 22:16

      Sondajul organizat de CNN a durat trei saptamani si a reusit sa adune aproape 120.000 de participanti. Dintre acestia, 20.500 de persoane (24%) sunt de parere ca chipul este cea mai importanta dintre cele 24 de inventii selectate de organizatorii sondajului.
     
      Pe locul doi s-a situat Internetul, care a "reusit" sa adune voturile a 23.600 de persoane, adica un procent de 20%. Locul trei in topul inventiilor este ocupat de computerele personale, cu 20.700 de voturi (17% din total). Walkman-ul este inventia clasata pe ultimul loc: abia a reusit sa obtina 140 de voturi.
     
      CELEBRITATI. Printre cei care au raspuns la chestionar se numara si cateva personalitati. Atleta britanica Kelly Holmes si fostul tenismen Jim Courier au vorbit despre importanta industriei aeronautice civile: "Daca nu ar fi existat calatoriile aeriene, noi nu am mai fi avut nici un fel de cariera internationala.
     
      Pur si simplu nu am fi avut posibilitatea sa facem ceea ce facem", a explicat Holmes.
     
      Antreprenorul englez Richard Branson a fost ferventul sustinator al telefonului mobil: "Mi-a transformat viata", a spus el. La randul sau, Trevor Baylis, cel care a inventat radioul cu ceas, spune ca motoarele cu reactie sunt cea mai mare inventie a ultimei jumatati de secol.
     
     
      POVESTEA
      Chipul a fost inventat in 1961 de doi ingineri americani: Jack Kilby si Robert Noyce. Creatia lor a revolutionat tehnologia si a pus bazele miniaturizarii, deschizand calea catre aparitia computerelor moderne. Inainte de inventarea chipului, cele mai multe dispozitive electrice functionau pe baza de lampi si consumau cantitati uriase de energie electrica.
     
      Dezvoltarea tranzistorilor a rezolvat partial aceasta problema, dar acestea trebuiau legate prin fire pe placi. Kilby si Noyce au gasit solutia aproape simultan, combinand componente separate intr-un circuit integrat facut dintr-un material semiconductor. Noyce este fondatorul Intel si, la vremea inventiei, lucra in Palo Alto, California.
     
      El este cel care a favorizat adoptarea siliciului dintre materialele semiconductoare. Din acest motiv, Noyce este creditat ca fiind cel care a pus cuvantul "silicon" (siliciu) in Silicon Valey.
     
     

Sursa :   Jurnalul National (Cristian Ionita)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online