evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Limoniu  -  Povestea unui ceas  -  Pescăruşul  -  Răscrucea  -  Fereastra din spate  -  Epsilon  -  Fortul  -  Iubirea de pe Venus  -  Chat Room  -  Povestea gândacilor  -  La lumina...  -  Camera de la capătul holului  -  Luminile oraşului IV  -  Big Bang Boo  -  Vară cu ciocănitori  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Tranzit  -  Decablat  -  Interferenţe  -  Primăvara nucleară  -  Vikingul  -  Rochia străvezie  -  Luminile oraşului IX  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Nebunul  -  Îmbrățișare  -  Concurenţă neleală  -  Pierduţi în ceaţă  -  Uezen  -  Meduza (I)  -  Arta fugii în cinci acte  -  Luminile oraşului 2 (II)  -  Dincolo de evoluţie  -  Colecţionarul  -  Cadoul  -  Proză absurdă  -  Fabrica de vise  -  Războiul lumilor  -  Înălţarea  -  Fata morgana  -  Fata din vis  -  Delir  -  Iza  -  Mărire şi decădere  -  Jocul Zeilor (VI)  -  Jocul  -  ROV-27  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Proză scurtă  -  Valea blestemată


Paşaportul cu cip, bun pentru terorişti

Introducerea din acest an a pasapoartelor cu cipuri de identificare starneste in continuare numeroase proteste. Lipsa unei criptari a informatiilor si scanarea de la distanta ne fac vulnerabili la "furturi de identitate" fara sa stim.

News TeamPublicat Marţi, 11 Ianuarie 2005, ora 19:38

      Incepand cu 2005, pasapoartele vor fi "echipate" si cu un chip care va inmagazina datele personale ale utilizatorului. In fond, sunt informatii care, in parte, apar si in pasaportul "clasic". In plus, cip-ul va mai stoca o imagine digitala a fetei si "un schelet facial", virtual, prin care utilizatorul va fi identificat. Toate acestea vor "cantari" in jur de 514 kb, ceea ce este foarte mult in comparatie cu cantitatea informationala dintr-un cip folosit deja pentru identificare la intrarea intr-o cladire (64 kb). Problema este ca toate aceste date vor fi "citite" fara sa existe un sistem de criptare a informatiei. Dupa cum se arata intr-un material CNN, Guvernul american a hotarat acest lucru sub argumentul ca un sistem de criptare ar fi prea scump pentru "natiunile sarace" atunci cand vor trece la utilizarea pasapoartelor cu cipuri. Decizia a fost criticata de asociatii din mai multe tari, intre care Germania si Marea Britanie, dar hotararea "democratica" a SUA ramane de neclintit.
     
      Cip-ul cu date personale din pasaport poate fi citit de la o distanta de maximum 90 de metri. Faptul ca informatia este "necriptata" face ca datele personale sa poata fi furate fara ca detinatorul pasaportului sa-si dea seama. Un scanner care citeste prin RFID (radio frequency identification) se poate gasi in posesia multor oameni. Si nu neaparat "bineintentionati". Acest lucru i-a facut pe aparatorii drepturilor civile din SUA sa protesteze puternic fata de introducerea acestui gen de pasapoarte.
     
      Membrii ACLU (American Civil Liberties Union) sustin ca aceste pasapoarte cu identificare biometrica "necodata" este atat in avantajul terorismului international, cat si in cel al Guvernului american. Conform ACLU, autoritatile americane incearca sa formeze o baza de date biometrice globala, fara a supune aceasta intentie unei dezbateri nationale. Informatiile personale ar putea fi "furate" de agentii guvernamentale (sau folosite in scopuri comerciale si de marketing) fara ca utilizatorul sa aiba habar de acest lucru.
     
      In fata atator proteste, autoritatile americane incearca sa linisteasca opinia publica, spunand ca un scanner portabil pentru citirea informatiilor biometrice din pasaport este prea mare si ar fi usor de detectat. Pe de alta parte, "specialisti" lucreaza pentru a bloca frecventa prin care se pot citi "liber" datele personale necriptate din pasaport.
     
     
      In ciuda protestelor societatii civile, si Guvernul britanic va introduce anul acesta pasapoartele cu date biometrice faciale. De fapt, autoritatile britanice au in vizor mai multe planuri in acest sens. Astfel, pentru 2007 vor fi eliberate permisele de conducere cu date biometrice, iar pentru 2013, autoritatile si-au propus sa introduca, prin vot parlamentar, obligativitatea ca fiecare cetatean sa aiba un asemenea card de identificare biometrica.
     
      Prin biometrie se intelege identificarea unei persoane prin intermediul unei caracteristici umane unice: forma si dimensiunea palmei, o amprenta, fata sau mai multe trasaturi ale ochiului. Recent, compania britanica Aurora a prezentat un soft pentru scanarea 3D a trasaturilor fetei. Realizatorii acestui program au relatat reporterilor BBC ca performanta programului merge pana la gasirea deosebirilor intre doi "gemeni identici". Tehnologia va fi testata in cateva aeroporturi din Marea Britanie si se are in vedere chiar inlocuirea codului PIN folosit pentru retragerea de bani de la bancomat.

Sursa :   Jurnalul (Alexandru Radescu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online