evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Principiul alibiului  -  Atingeri sensibile  -  A Doua Epocă Întunecată  -  Visând cu ochiul deschis  -  Înainte ca toate imaginile să dispară...  -  Coşmar  -  Meduza (XI)  -  Echilibrul  -  Lacul negru  -  Coconul  -  Genocidul  -  Partida de bridge  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Colecţionarul de îngeri  -  Luminile oraşului XI  -  Castravetele  -  Cursa  -  Plasa pe jăratic  -  Robotul  -  Planeta Fantomă  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Clocitorul Josh  -  Halucinaţie  -  Engel  -  Puterea pereche  -  La frontieră  -  În tren  -  Uitare  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Somnul uitării  -  Pacientul  -  Children of mine  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Salvatorul  -  ªarpele de aramă (I)  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre  -  Aseară...  -  Metastază  -  Meduza (IX)  -  Un pahar de vin  -  Către a opta zi  -  Pastel  -  Psihopatul  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Floarea de loldilal  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  Transcendere  -  Meduza (V)  -  Ambiguitate clinică  -  Drum bun


Controverse în Italia pe marginea chipului reconstituit al copilului Iisus

Pana unde pot merge imaginile realizate la computer ?

News TeamPublicat Miercuri, 12 Ianuarie 2005, ora 21:10

      Presa, mai intai din Italia, apoi din restul lumii, a reprodus pe primele pagini chipul reconstituit la computer al copilului Iisus. Metoda a fost aceeasi ca si cea folosita de politie pentru reconstituirea din imagini vechi de cateva zeci de ani a presupusei fizionomii actuale a unor persoane disparute fara urma, de multa vreme. De regula, se adauga chipului persoanei respective ridurile aparute o data cu inaintarea in varsta. In cazul de fata, specialistii italieni au recurs la procedeul invers: s-a inlaturat barba si au fost indepartate ridurile de expresie de pe chipul Mantuitorului, asa cum s-a intiparit el pe faimosul giulgiu din Torino. "Iata cum arata fata copilului Iisus", proclama, pe pagina intai, cotidianul italian IL GIORNALE. Ziarul cu cel mai mare tiraj, CORRIERE DELLA SERA, a fost ceva mai precaut, titrand: "Iata cum arata, la varsta de 12 ani, Iisus (potrivit imaginii realizate la computer)".
     
      Intr-o tara catolica, unde cultul lui Iisus si al Fecioarei Maria este atat de puternic, relatarile si dezvaluirile, unele cu iz senzational, legate de nasterea si viata Mantuitorului nu constituie o raritate. In saptamana Craciunului, televiziunea publica RAI a transmis o emisiune intitulata "Ancheta asupra imprejurarii nasterii lui Iisus", in vreme ce in librarii a putut fi cumparat volumul "Ancheta asupra copilului Iisus". Asemenea emisiuni si aparitii editoriale sunt insa departe de a fi starnit atatea controverse ca acelea provocate de imaginea reconstituita a chipului lui Christos in anii copilariei. Imaginea infatiseaza un baiat de 12 ani cu tenul deschis, ochi albastri, buze carnoase si par blond, ondulat, cu reflexe acaju.
     
      Echipa de specialisti in reconstituirea chipurilor la computer a creat imaginea copilului Iisus in vederea tot a unei emisiuni la televiziune, programata dupa Craciun. In acest scop, specialistii au fotografiat imaginea imprimata pe giulgiul de la Torino si au "intinerit-o" cu 20 de ani. Milioane de crestini din intreaga lume sunt convinsi ca giulgiul, o bucata de panza pe care s-a imprimat conturul chipului si al trupului insangerat al unui barbat, este cel in care a fost infasurat trupul lui Iisus dupa crucificare.
     
      Folosind insa metoda datarii cu Carbon-14, un grup de specialisti a ajuns, in anul 1988, la concluzia ca giulgiul dateaza dintr-o perioada situata intre anii 1260 si 1390, fiind, probabil, un fals savarsit in timpul Evului Mediu. Unul dintre acesti specialisti, Paul Damon, de la Universitatea Arizona, din Tucson, are serioase rezerve asupra metodei folosite de expertii politiei italiene. El este, in special, nedumerit de culoarea parului. "Cu siguranta, nu poate fi vorba de par blond", afirma el.
     
      La randul ei, Elena Guarnieri, moderatoarea emisiunii amintite mai sus, este, de asemenea, de parere ca tenul deschis al baietelului din imagine ar putea sa nu corespunda adevarului, adaugand, insa, ca principalul este reconstituirea trasaturilor. Ea atrage, in acelasi timp, atentia ca, atunci cand reconstituie presupusa imagine actuala a unor persoane disparute, expertii dispun de o fotografie din trecut a acestor persoane sau de fotografii ale rudelor apropiate, cu care acestea ar putea semana. Or, desigur, in cazul lui Iisus si al parintilor sai nu putea fi vorba de asa ceva. "A fost o treaba foarte grea, pentru ca este vorba de timpuri foarte indepartate. Sunt, insa, ziarista si ziaristii pornesc de la adevar. Ne aflam in fata unei importante descoperiri", conchide realizatoarea tv.
     

Sursa :   Adevarul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online