evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Texte.01  -  Pacientul  -  Portiţa  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Jurământul  -  Text experimental  -  Paradox  -  Zei şi oameni  -  Hoţul de timp  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Novo Homo Sapiens  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Conştientizarea  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Luminile oraşului XXX  -  Depozit.03  -  Turnul de calcar  -  Sclipiri de Soare  -  La frontieră  -  Umbrele nopţii  -  Meduza (VI)  -  Pânza de paianjen  -  Pescarul la apus  -  Flida Flado  -  Genocidul  -  Lacul negru  -  Cursa  -  Jocul libertăţii  -  Fiii lui Rawser  -  Jocul  -  Cruciada bucătarilor  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Engel  -  Fluturi  -  Dispariţia  -  Planeta ascunsă  -  O şansă pentru câţiva  -  O poveste de Crăciun  -  Psihopatul  -  Ancheta  -  Fotografii  -  “Virusul”  -  Copilul gheţii  -  Răspuns fără întrebare  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  În umbra sorţii  -  Tânăr si încă nescris  -  Striptease


Roboţii devin mai rapizi şi mai destepţi

Robotul Asimo a avut cinstea sa ia masa cu premierul ceh...

News TeamPublicat Miercuri, 12 Ianuarie 2005, ora 21:11

      Asimo, celebrul robot creat de compania auto nipona Honda, a devenit, in prezent, mai rapid si mai destept. Firma amintita este lider pe plan mondial in ce priveste dezvoltarea de roboti umanoizi, versiunea imbunatatita a lui Asimo - initialele cuvintelor din limba engleza "Advanced Step in Innovative Mobility", adica "Un pas inainte in domeniul mobilitatii inovative" - este acum in masura sa alerge, sa ocoleasca obstacolele si sa interactioneze cu fiintele umane.
     
      Intr-un viitor apropiat, Asimo isi va gasi slujba fie ca ajutor in gospodaria unor cetateni, fie ca functionar de birou... "Scopul nostru este sa dezvoltam un robot care sa ajute oamenii in viata lor de zi cu zi", declara un purtator de cuvant al companiei Honda. Sarcina proiectantilor de a-i conferi lui Asimo capacitatea de a alerga nu a fost usoara, intrucat presupunea ca robotul sa poata face salturi, absorbind impactul contactului cu pamantul, fara a aluneca sau a sovai pe picioare. Ce-i drept, viteza de deplasare nu poate concura cu atletii participanti la Olimpiade, de pilda. Mai degraba, e vorba de ceea ce se cheama jogging, ceea ce inseamna 3 kilometri pe ora.
     
      Oricum, Asimo este mai rapid decat Qrio, robotul rival al firmei concurente Sony, care a fost primul android capabil sa alerge. Se considera ca un robot alearga atunci cand, intre doua mici salturi, are ambele picioare in aer. Noul Asimo are, insa, performante imbunatatite si sub alte aspecte. Viteza sa de deplasare in regim de mers obisnuit a crescut de la 1,6 km/ora la 2,5 km/ora, inaltimea a ajuns la 1,30 metri, crescand cu 10 cm, in plus castigand 2 kg in greutate. Desi nu e inca in stare sa faca exercitii yoga, are o mai mare libertate de miscare, putand sa-si unduiasca soldurile si sa-si indoaie incheietura mainii, degetele si gatul. El si-a facut intrarea pe scena internationala a robotilor in noiembrie trecut, cand numele sau a fost inscris in Sala de Onoare a Robotilor (Robot Hall of Fame). A cucerit publicul din multe tari ale lumii prin abilitatea sa de a urca scarile, de a recunoaste fata oamenilor si de a veni in intampinarea persoanei care ii face semn. In august 2003, a participat chiar la un dineu oficial, oferit de primul-ministru al Republicii Cehe in onoarea omologului sau nipon, aflat in vizita la Praga... Asimo este doar unul dintre numerosii roboti pusi la punct de companii de varf in domeniul tehnologiei.
     
      Imbunatatirile tehnice introduse in proiectarea lui Asimo vor putea fi utilizate in viitor in industria auto, in conditiile in care electronica ia tot mai mult locul mecanicii in realizarea noilor tipuri de masini. Momentan, principalul sau rol este acela de a distra publicul, martorii la prima sa alergare amuzandu-se copios de modul comic in care se deplasa. Dincolo de asemenea motive de amuzament, robotii pot insa indeplini functii serioase in cadrul societatii si Comisia ONU pentru Europa prevede ca piata pentru robotii industriali va fi in continua crestere, putand ajunge de la 81.000 de exemplare, in 2003, la 106.000, in 2007.
     
      Ce poate face Asimo
      * Recunoaste obiectele in miscare
      * Saluta oamenii
      * Identifica si raspunde la 50 de fraze rostite in limba japoneza
      * Cand i se face semn, se indreapta spre persoana respectiva
      * Urca si coboara scarile
      * Alearga cu viteza modica
      * La nevoie, ia masa cu prim-ministrii...
     

Sursa :   Adevarul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online