evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Jurământul  -  Jocul Zeilor (III)  -  Striptease  -  O poveste de Crăciun  -  Sharia (fragment)  -  Genocidul  -  Chipul de pe Marte  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  În beci  -  Cursa  -  Ultima frontieră  -  Sedrina  -  Pânza de paianjen  -  Fără doar şi poate  -  Ziua a şaptea  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Rochia străvezie  -  Drumul spre  -  Natură moartă, cu portret  -  Întunericul de dincolo  -  Gender X  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Umbrele nopţii  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Nopţi albe, zile negre  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Vară cu ciocănitori  -  Soldatul  -  Sub nori  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Masa de duminică  -  Delir  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Diamantul  -  Evadare din Paradis  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Înger în oglindă  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Pacientul  -  Inelele lui Saturn  -  Mergem acasă  -  Din vitrină  -  Pescarul la apus  -  Transcendere  -  Muzeu Apocaliptic  -  Melcul  -  Gena morţii este instituirea metafizicii moderne


2004 - anul atacurilor electronice

In 2004 s-a remarcat un ''razboi fratricid'' intre virusii Netsky si MyDoom, creatorii acestora incercand sa distruga realizarile ''concurentei''. Aceasta lupta a dus in primavara lui 2004 la un atac electronic fara precedent

News TeamPublicat Joi, 13 Ianuarie 2005, ora 20:50

      In domeniul atacurilor informatice, anul 2004 s-a remarcat printr-o regrupare a atacurilor electronice asupra computerelor, apreciaza specialistii din domeniu.

     

      Nu doar virusii au fost in centrul atentiei, ci si noile modalitati de atac electronic, cu precadere in domeniul mesajelor nesolicitate (spam) si a furtului de identitate (phishing), se arata intr-o analiza remisa Rompres de Gecad Net, compania romana de securitate IT.

     

      Trend Micro World Tracking Center, specializat in urmarirea infectiilor cu virusi de computer, raporta in luna decembrie 2004 un numar total de 37.822.805 de infectii ale computerelor, cu 8% mai multe decat in 2003. Totusi, virusii nu au mai provocat devastari la fel de importante ca in anii trecuti, fapt incurajator datorat in primul rand progreselor inregistrate in sistemele de actualizare a principalelor sisteme de operare si aplicatii, care au permis acoperirea in timp util a principalelor vulnerabilitati descoperite.

     

      Cei mai periculosi virusi din 2004 au fost, in ordinea aparitiei lor, Bagle.A, Novarg.A, MyDoom.M, Sasser.B si Netsky.D.

     

      Potrivit GeCAD, in 2004 s-a remarcat un "razboi fratricid" intre virusii din familiile Netsky si MyDoom, creatorii acestora incercand sa distruga realizarile "concurentei". Aceasta lupta a dus in primavara lui 2004 la un asalt fara precedent asupra computerelor, cu variante succesive extrem de periculoase ale acestor virusi.

     

      Dealtfel, Netsky.D si Sasser.B sunt inca foarte activi, fiecare infectand pana acum zeci de milioane de computere din intreaga lume.Viermele Sasser ataca acele sisteme pe care nu sunt instalate ultimele patch-uri de securitate de la Microsoft. Ca o particularitate, acesta nu soseste prin e-mail, fiind suficienta conectarea la Internet a computerului vulnerabil. Variante ale viermelui sunt inca prezente pe Internet, iar infectarea duce la restartarea computerului de mai multe ori, permitand rularea de coduri de la distanta si preluarea controlului asupra sistemului afectat de catre atacator.

     

      Potrivit analizei GeCAD, Netsky.P a infectat in 2004 zeci de milioane de computere datorita metodei ingenioase prin care manipuleaza utilizatorii, determinandu-i sa dea click pe un link din cadrul mesajului. Email-ul contine o nota de subsol prin care utilizatorul este informat de faptul ca mesajul ar fi fost scanat cu o solutie antivirus si ar fi "curat", fiind inclus un link fals catre un producator cunoscut de antivirusi.

     

      Acest fapt determina raspandirea rapida, multi utilizatori dand click pe link, fara sa stie ca din acel moment devin o simpla veriga in lantul care raspandeste viermele la toate contactele din agenda lor personala.

     

      Principala cauza care a stimulat procesul crearii de virusi in 2004 a fost disponibilitatea codurilor sursa a virusilor, facute publice pe Internet, ceea ce a permis hackerilor sa creeze intr-un ritm foarte rapid noi variante prin modificarea codului original. Majoritatea acestor variante au fost concepute pentru extragerea de informatii personale si pentru deturnarea computerelor infectate in scopuri financiare.

     

      Raportul GeCAD precizeaza ca trecerea generala de la scrierea de virusi pentru notorietate personala - caracteristica generatiei anterioare de creatori de virusi -catre scrierea de virusi pentru consideratii financiare, este o sursa legitima de ingrijorare. Desi infectiile cu virusi aveau pana acum drept scop realizarea unui numar cat mai mare de infectii intr-o perioada cat mai scurta de timp, pentru a maximiza impactul si notorietatea infectiei, viermii si troienii actuali sunt conceputi mai degraba pentru a evita detectia si pentru a infecta un numar relativ scazut de computere, maximizand astfel informatiile pe care reusesc sa le extraga de pe computerele infectate.

     

      In afara virusilor de computere, este remarcabila si cresterea amenintarilor din alte parti, precum spam-ul (mesajele nesolicitate), phishing-ul (furtul de date personale), si programele spyware.

     

      Astfel, mesajele nesolicitate insumeaza pana la 80 la suta din totalul mesajelor e-mail trimise, avand drept rezultat pierderi estimate de compania americana de securitate Basex la 20 de miliarde de dolari anual. Anul trecut s-a inregistrat o crestere de 60 la suta fata de 2003, cu un numar de 1.681.773 tipuri de spam, conform Trend Micro.

     

      Acelasi raport avertizeaza, de asemenea, ca numarul atacurilor de tip phishing este intr-o crestere geometrica, compania intregistrand intre mai-noiembrie 2004 un numar de 9.709 email-uri de tip phishing, comparativ cu doar 104 in perioada similara din 2003. Phishing-ul este realizat printr-un e-mail care pretinde a proveni din partea unei surse legitime, pacalind utilizatorul sa introduca date personale importante pe un site web capcana. Cele mai importante atacuri de acest fel au avut loc anul trecut prin intermediul unor e-mail-uri care pretindeau ca provin din partea Citibank, o mare banca americana.

     

      Furtul de informatii personale are loc si prin programele spyware, care sunt instalate fara stirea utilizatorului, si care actioneaza intr-un mod nedetectabil de catre acesta, inregistrand site-urile web vizitate, parolele utilizate si informatiile personale introduse de utilizator pe aceste site-uri. Atacatorul poate apoi utiliza toate aceste informatii pentru a prelua identitatea victimei sale pe Internet.

     

      Nu in ultimul rand, programele de tip bots (programe care compromit continutul computerelor tinta) au cunoscut o crestere in 2004, fiind inregistrat de catre Trend Micro un numar de 2.830 in 2004. Toate aceste amenintari electronice, avand drept tinta in special companiile, necesita un tip de raspuns diferit de simpla instalare a unui antivirus.

     

      Aparuti pentru prima data in 2004, virusii de mobile (Cabir, Mosquito, Duts, Skulls) sunt deocamdata la stadiul de concept, si sunt relativ inofensivi. Sunt vizate dispozitivele mobile avansate, nu orice telefon mobil, ci numai acelea care utilizeaza un sistem de operare propriu. Pericolul vine din faptul ca utilizatorii acestor dispozitive sunt in general manageri de companii, astfel incat datele de pe mobilele respective sunt de mare importanta, iar daca un virus cu adevarat periculos reuseste sa le fure sau sa le distruga, consecintele asupra unei companii pot fi dezastruoase.

     

      Acesti virusi pot fi contracarati prin instalarea unei solutii antivirus pentru mobile, precum Trend Micro Mobile Security, tocmai lansata si in Romania si accesibila gratuit pe site-ul www.gecadnet.ro.

     

      In Romania, companiile sunt deocamdata mai ferite de bombardamentul continuu cu virusi si spam fata de companiile similare din Occident. Acest lucru se datoreaza atat informatizarii mai slabe a acestora, cat si faptului ca spam-ul si restul atacurilor neconventionale de pe Internet nu se adreseaza in mod specific utilizatorilor romani de computere.

     

      Un sondaj efectuat de Gecad Net pe site-ul propriu in 2004 arata ca mai mult de jumatate dintre utilizatorii romani de e-mail primesc maximum 5 mesaje virusate in fiecare zi. Majoritatea utilizatorilor care au participat la sondaj sunt angajati intr-o companie si se refera la mail-ul de la serviciu. Astfel, aproximativ 22,1 la suta nu primesc nici un mesaj virusat pe adresa proprie de e-mail. Un procent de 36,9 la suta din numarul total al participantilor la sondaj primesc intre unul si cinci mesaje virusate in fiecare zi. Cifrele arata ca firmele romanesti isi dau tot mai mult seama ca o politica de protejare eficienta a retelelor informatice le scuteste de multe neplaceri ulterioare, crescand totodata productivitatea angajatilor.

     

      Conform unor studii realizate la nivel international, un angajat pierde in medie 15 minute zilnic pentru citirea si stergerea unor mesaje nedorite (virusi sau spam-uri). Avand in vedere comportamentul similar al utilizatorilor romani de e-mail, aceasta pierdere de productivitate costa firmele romanesti aproximativ 187 milioane de dolari anual, in timp ce pierderile estimate la nivel mondial se ridica la peste 20 miliarde de dolari.

     

      Se remarca o colaborare din ce in ce mai stransa intre furnizorii de servicii telecom si furnizorii de servicii de securitate IT, mai multi operatori majori pe piata de telecom din Romania integrand solutii realizate de companiile romanesti de specialitate. Acest lucru are ca efect securizarea comunicatiilor electronice a sute de mii de utilizatori individuali, precum si atingerea unui nivel bun de securitate informatica a clientilor corporatisti.

     

      In ceea ce priveste cele mai puternice atacuri electronice din 2005, acestea vor avea loc la inceputul anului, in special in primele trei luni ale acestuia, potrivit unui raport al companiei. Gecad avertizeaza companiile romanesti ca este necesara o atentie speciala mai ales la inceputului lui 2005. Vulnerabilitatile anuntate de marii producatori de software, care pot fi analizate pe www.gecadnet.ro, permit un astfel de atac chiar in luna ianuarie.

     

      Posesorii de dispozitive mobile avansate trebuie sa fie de asemenea precauti, pentru ca ne putem astepta la aparitia unor virusi cu adevarat periculosi pentru asemenea dispozitive incepand cu al doilea semestru al acestui an.

     

      In domeniul securitatii IT, atentia se va muta tot mai mult spre domeniul mesajelor nesolicitate si a programelor spyware, iar organizatiile trebuie sa retina ca simpla utilizare a unui antivirus nu mai este de ajuns pentru a face fata cu succes acestui tip de atacuri, fiind nevoie de solutii complexe, specifice.

     

      Avand in vedere si apropierea de UE, in 2005 toate organizatiile romanesti trebuie sa-si securizeze infrastructurile, cu precadere in cazul in care le construiesc pornind de la zero, iar aceasta va trebui sa marcheze o continuare a cresterii in domeniul serviciilor de securitate IT. Confruntate cu noile tipuri de atacuri, organizatiile vulnerabile se vor adauga unei liste din ce in ce mai lungi de victime, in timp ce doar acele companii care stiu sa investeasca la timp in securitatea IT vor iesi castigatoare.

     

      Potrivit GeCAD, anul 2005 va fi un an in care se va accentua diferenta intre companiile care acorda atentie securitatii IT si cele care considera acest lucru ca fiind secundar, in detrimentul lor.

     

Sursa :   BizCity.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online