evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Pierderea  -  Poveste de culcare  -  Muzeu Apocaliptic  -  Luminile oraşului XXV  -  ªahul de duminică  -  Satiră robotică  -  Puterea pereche  -  Valea însângerată  -  Meduza (IV)  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Arta fugii în cinci acte  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Zori  -  Criminali Umanitari  -  Castravetele  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Salvatorul  -  Caseta pirografiată  -  Starea de trecere  -  Decablat  -  Experimentul  -  Învingătorul ia totul  -  Legendele Căutării  -  Detenţie  -  Ultima frunză  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Mărire şi decădere  -  Copilul gheţii  -  Cruciada bucătarilor  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Dincolo de evoluţie  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"  -  Dimineaţă târzie  -  Fata morgana  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Striptease  -  Sentofagia  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Între două lumi  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Alertă !  -  Re-insecţie  -  Ciorna  -  Luminile oraşului XXIX  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Cel care nu mai e  -  Proprietate cu casă şi pădure  -  Taina norilor


NASA, la vânătoare de comete

Sonda Deep Impact va calatori 431 milioane de kilometri pentru "a impusca" un bulgare de gheata

News TeamPublicat Joi, 13 Ianuarie 2005, ora 20:52

      Pentru prima oara in istorie, NASA va plasa o sonda speciala pe o traiectorie de coliziune cu o cometa, sperind ca va putea rupe o bucata din obiectul celest, gratie careia sa poata arunca o privire asupra ingredientelor originale ale sistemului solar, conservate inauntrul cometei, relateaza AP. Indrazneata initiativa a debutat ieri cu lansarea sondei Deep Impact - o nava spatiala a carei carcasa a fost intarita cu cupru, pentru a face fata ciocnirii cu bulgarele de gheata si praf.
     
      Pentru a se asigura ca sonda va ajunge la timp la intilnirea cu cometa, specialistii de la NASA au fost nevoiti sa calculeze momentul lansarii efectiv la secunda. Astfel, expertii de la Cape Canaveral aveau la dispozitie o "fereastra" de numai o secunda, la precis opt secunde dupa ora 18.47 GMT (20.47, ora Romaniei). Deep Impact va calatori 431 de milioane de kilometri, timp de sase luni, pentru a acrosa cometa Tempel 1, cu care ar trebui sa se ciocneasca pe 4 iulie, chiar de Ziua Independentei Statelor Unite.
     
      Ciocnire la 37.000 km/h
     
      O alta problema cu care s-a confruntat NASA este legata de structura cometei, despre care oamenii de stiinta americani nu stiu absolut nimic. Obiectul cosmic poate fi dur ca un panou de beton armat sau la fel de poros ca pufuletii.
     
      Tot ce se stie cu siguranta este ca nucleul cometei este de trei ori mai lung decit latimea si ca sonda trebuie sa loveasca partea luminata de Soare. Totusi, expertii NASA dau ca aproape sigura (99% sanse) lovirea cometei si patrunderea Deep Impact pina in miezul ei.
     
      Energia eliberata la ciocnire, care se va produce la viteza de 37.000 de kilometri pe ora, este echivalenta cu cea degajata de explozia a patru tone si jumatate de TNT. Deep Impact, care a costat 330 de milioane de dolari, este de fapt alcatuita din doua module - nava-mama si impactorul care are dimensiunile unui televizor. Nava-mama este dotata cu cel mai mare telescop destinat unei sonde, urmind a inregistra ciocnirea de la o distanta apreciata drept sigura, de 483 de kilometri fata de cometa.
     
      In momentul coliziunii, impactorul se va evapora, le fel si mica sa incarcatura, un compact disc pe care au fost inscrise numele a 500.000 de oameni din intreaga lume, inclusiv din Romania.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Constantin Vlad)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online