evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Poveste cu un zmeu  -  Apocalipsa  -  Meduza (II)  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Simbioza  -  Vatmanul - Purificarea  -  Nyprus  -  Ghavany  -  Principiul alibiului  -  Caiet de regie  -  Luminile oraşului XXXII  -  Luminile oraşului XI  -  Povestea gândacilor  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  O dimineaţă perfectă  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Secretul  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Coconul  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !  -  Engel  -  Babylon Five: Mercenarii  -  Meduza (IX)  -  Uezen  -  Cyborg story  -  Uşa de la baie  -  Citadela Asociaţiei  -  Rochia străvezie  -  Piese de muzeu  -  Dispariţia  -  ROV-27  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Un pahar de vin  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Vinerea Rozinelor Timpurii  -  Oglinda  -  Vrăjitoarea  -  Strada Cosmos  -  Luminile oraşului XII  -  Concurenţă neleală  -  ªarpele Midgardului  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Jocul  -  Fiii lui Rawser  -  Vatmanul - O pasiune  -  De aici, de sus...  -  Experimentul  -  Mergem acasă  -  Iza


Consumer Electronics Show 2005 - proiecţie în lumea viitorului

News TeamPublicat Duminică, 16 Ianuarie 2005, ora 11:00

      Titlul vi se va parea probabil exagerat, dar specialistii in domeniul aparaturii electronice ne asigura ca nu este deloc asa, desi importanta evenimentului desfasurat anul acesta in Los Angeles, International Consumer Electronics Show (ICES) 2005, nu a fost subestimata de reprezentantii mass-media (peste 5.000 de articole pentru un eveniment de trei zile!). Pe linga punerea in scena consacrata - standuri "cadrate" de femei superbe, surizatoare si amabile cu toata lumea (audienta fiind preponderent masculina), ICES 2005 a marcat prin mai multe aspecte intrarea deplina in "era gadget-urilor". Nu atit prin zdrobitoarea multitudine de exponate, cit prin prezentarile si pledoariile facute personal de oficialii celor mai importante companii de profil din lume.

     

      Anul 2003 a adus un prim joc video (Dance Dance Evolution) care incuraja adolescentii (si nu numai) sa se miste mai mult. Indeobste, producatorii de aparatura electronica de larg consum se adresau sedentarilor, carora le ofereau televizoare mai mari, jocuri video cit mai atragatoare, mijloace de a comanda cite ceva de mincare "telecomandat". Anul acesta, un grup (inca mic) de astfel de firme a decis sa procedeze invers, prezentind produse care fac parte dintr-o categorie noua, numita "exergaming", sau "exertainment" (aproximativ "exerjoaca" si "exertisment").

     

      Ambele termene cauta sa descrie mariajul inedit intre exercitiul fizic si divertismentul (in care sint incluse si jocurile video), menit a contribui la combaterea obezitatii, un fenomen care a capatat proportii epidemice la scara mondiala. ICES 2005 a organizat in premiera un spatiu botezat "PlayZone", in care aparatura de inalta tehnologie duce utilizatorii mai aproape de salile de sport. Aici, intr-un spatiu relativ izolat, incomparabil mai mic decit uriasele standuri ale unor corporatii precum Sony, Panasonic sau Samsung, s-au inghesuit numai sase expozanti - majoritatea companii noi, care au prezentat peluze digitale, senzori optici incorporati in spatii de dans miniaturale, echipamente de biofeedback si aparate sofisticate care permit mentinerea formei fizice fara efort.

     

      Un simulator de curse auto, "Kilowatt Sport", oferit de compania Powergrid Fitness, seamana mai degraba cu un scuter de zapada conectat la un ecran ultraplat, cu plasma. Utilizatorul este nevoit sa isi foloseasca intens muschii, pentru a sta drept in saua aparatului care costa numai 800 de dolari.

     

      La prima vedere, "LaunchPad" seamana cu un set de minigolf pentru birou. Dar este altceva. Aparent doar un "peticel" de "iarba electronica", intesata cu senzori si prevazuta cu un suport de minge de golf. Posesorul loveste cu crosa (adevarata) mingea legata de suport, catre o gaura virtuala afisata pe un monitor. Programul de analiza incorporat ansamblului arata distanta si traiectoria parcursa de minge, precum si alte statistici bazate pe forta si directia loviturii imprimate initial. Jucatorii adevarati pot lua "peticelul" cu ei, pe teren, si sa foloseasca o minge normala, apoi sa isi analizeze loviturile pe loc, pe un laptop.

     

     

      Vedete vechi si noi

     

      In ce priveste restul exponatelor de la ICES, cuvintele de ordin carora li s-au subscris au fost "convergenta" si "mobilitate", pe linga "polivalenta" deja consacrata. Anii trecuti au prefigurat doar citeva exemple din ceea ce azi tinde sa fie supraoferta: telefoane celulare cu acces la Internet, cu aparat de fotografiat si radio, cu agenda personala si player muzical, si extensie de memorie digitala, si asistent personal, si reportofon, si... am uitat ceva? Televizoarele, mai plate, mai mari si mai ieftine, de mai mare definitie si mai larga mobilitate (au ajuns sa depinda - momentan - numai de priza), tind sa stearga diferenta dintre ele si monitoare (sau invers?) si sint oferite de tot mai multi producatori.

     

      Explozia tehnologica este alimentata de cererea crescinda a pietei, care la rindu-i este stimulata nu atit de inovatii tehnologice, cit de creativitatea unor firme in a integra cit mai multe functii complementare intr-un singur aparat, fara a uita de design (iPod este un exemplu ilustru in acest sens). Nu trebuie omisa, de asemenea, nici interconectivitatea sporita a gadgeturilor care anul trecut abia se prefigurau - Zen, de la Creative, Yepp, de la Samsung, sau Archos AV400 - toate playere media portabile. La CES 2005, Archos a "rupt gura tirgului" cu PMA (Pocket Media Assistant) 430, care in premiera are conectivitate Wi-Fi.

     

      "Consumatorii dau dovada de mare apetenta pentru aparatele care pot stoca tot continutul mediatic intr-un singur loc, care sa poata fi accesat de oriunde", a declarat patronul Archos, Henri Crohas. "Iar acum, ei pot ramine conectati si productivi, in acelasi timp", a adaugat el. Spre deosebire de playerele cu platforma Windows, aparatele Archos au fost si sint capabile sa inregistreze semnal video indiferent de sursa, precum si sa-l redea. Pe de alta parte, capacitatea de inregistrare (TV, VCR, satelit sau cablu digital) este probabil o functie cruciala pentru cei care nu vedeau rostul aparatelor portabile, in cazul absentei unei oferte bogate de material video.

      ICES 2005, desfasurat in perioada 6 - 9 ianuarie, a reflectat din plin puterea "revolutiei digitale", care vine, vine, vine...

     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Constantin Vlad)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online