evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Taina norilor  -  Război total  -  Unii îmi zic Charon...  -  De profundis  -  Întreg  -  Luminile oraşului XVIII  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Praf minune (II)  -  Luminile oraşului XIII  -  Plasa pe jăratic  -  O nouă zi  -  Drumul care nu se vede  -  Circ  -  Ankirah  -  Colecţionarul  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Rochia străvezie  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  “Virusul”  -  Supravieţuitorul  -  Povestire  -  Parte din mintea ta  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Fălci însângerate  -  Caiet de regie  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Comando Fox  -  Luminile oraşului XIV  -  John-486  -  Tentaţia continuă  -  Luminile oraşului XXV  -  Legendele Căutării  -  Sharia (fragment)  -  Mamal - Oraşul  -  Puroi II  -  Primăvara nucleară  -  Creatorul  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Triunghiul roşu  -  Aether pro narcosi  -  Ultima frontieră  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Corabia nebunilor  -  Drum fără întoarcere  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  La frontieră  -  Jocul Zeilor (V)


Mit spulberat de un sacrificiu de sânge

News TeamPublicat Duminică, 16 Ianuarie 2005, ora 11:01

      Arheologii care lucreaza pe santierul anticei cetati-stat Teotihuacan din Mexic sint pe cale sa spulbere mitul ca populatia care a ridicat fabulosul oras era una pasnica, concluzie la care se ajunsese pe baza faptului ca in arta locala lipsea orice forma de glorificare a sacrificiului si razboiului, foarte frecvente la alte popoare antice din acea zona.
     
      Ceea ce a zdruncinat din temelii aceasta concluzie este descoperirea unor schelete ale unor oameni decapitati intr-un mormint aflat la baza Piramidei Lunii, veche de circa 2.000 de ani. In acelasi mormint s-au mai gasit doua trupuri ale unor barbati, probabil niste capetenii, judecind dupa faptul ca erau acoperiti cu numeroase podoabe, printre care coliere de scoici slefuite in forma de mandibule, accesoriu specific din acea zona.
     
      Arheologii spun ca, dupa toate probabilitatile, cei doi luptatori au fost ucisi cu niste mici pumnale de jad, gasite in spatele lor. Nu se poate spune cui apartineau trupurile celorlalti 10 barbati ingropati cu ei, respectiv daca a fost vorba de un sacrificiu uman la moartea unor mari razboinici ori chiar de asasinii lor. Aceasta din urma ipoteza pare insa mai probabila, avind in vedere ca indivizii aveau miinile si picioarele legate, ca niste prizonieri. In timp ce razboinicii au fost asezati cu toata grija in mormint si acoperiti cu podoabe, cei decapitati au fost aruncati unii peste altii, fara nici un fel de consideratie. In acelasi mormint s-au gasit numeroase oase de animale si pasari, cum ar fi pume, jaguari, lupi, ciini, vulturi si serpi, precum si o impresionanta colectie de cutite de sacrificiu din obsidian.
     
     
      Ritual socant
     
      Arheologii de la Teotihuacan mai gasisera in cursul proiectului de excavare trei morminte continind resturi ale unor sacrificii umane, insa cu putine victime, astfel ca nu au fost considerate semnificative. Descoperirea de la Piramida Lunii a socat insa prin amploarea sa. "Este greu de crezut ca putea fi vorba de un ritual curat, cu caracter simbolic - probabil ca respectiva ceremonie a fost o scena oribila, foarte singeroasa, cu atitia oameni macelariti, plus animalele", spune arheologul japonez Saburo Sugiyama, citat de CNN. "Dupa parerea mea, este unul dintre cele mai terifiante sacrificii umane ale caror urme au fost scoase pina acum la lumina pe acest continent", adauga el. Sugiyama spune ca dovezile adunate in urma sapaturilor efectuate indica faptul ca Piramida Lunii era pentru cei care au ridicat-o un loc de celebrare a puterii statului, inclusiv prin astfel de ritualuri.
     
     
      Locul unde oamenii devin zei
     
      Originile asezarii sint invaluite in mister, la fel ca si sfirsitul sau precipitat. In epoca sa de glorie, in jurul anului 500, Teotihuacan era o adevarata metropola precolumbiana, avind o populatie de circa 200.000 de locuitori, cam cit avea Londra lui Shakespeare 1.000 de ani mai tirziu. Aceasta civilizatie infloritoare s-a prabusit in jurul anului 700 din motive inca necunoscute. Atunci cind au descoperit Teotihuacan, in 1.500, aztecii au gasit un oras abandonat si pirjolit. Nu se stie ce limba vorbeau cei care au ridicat piramidele de aici, insa aztecii au botezat ce-tatea "Locul unde oamenii devin zei" si o considerau sacra.
     
      Teoria romantica potrivit careia Teotihuacan era o oaza de pace si armonie in mijlocul unor civilizatii precolumbiene singeroase se bazeaza in primul rind pe studiul artei locale, plina de motive linistite cu pasari si fluturi. De asemenea, lipsesc reprezentarile unor conducatori gloriosi, ceea ce i-a facut pe unii sa afirme ca societatea de aici era una de tip egalitarist, cu o conducere colectiva, diferita de dinastiile razboinice care stapineau prin imprejurimi.
     
      "S-ar putea sa mai fie unii care sa se agate de imaginea unui Teotihuacan idilic, dar in opinia mea dovezile contrarii sint de-acum coplesitoare", afirma George Cowgile, profesor la Universitatea din Arizona si o autoritate in domeniul acestei civilizatii misterioase.
     

Sursa :   Evenimentul Zilei (J.P.)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online