evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Pescarul la apus  -  Regele animalelor  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Planeta Fantomă  -  Fabrica de vise  -  Triunghiul roşu  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Drumul care nu se vede  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"  -  Meduza (III)  -  Lumina neagră  -  Stâlpnicul  -  Factorul "Haos"  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Casa nebunilor  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  X Factor  -  Cristerra  -  Colecţionarul  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Cercul  -  Călătorii cu îngeri  -  Experimentul  -  Gânduri  -  Vatmanul - Mass Media  -  Unii îmi zic Charon...  -  Vatmanul - O pasiune  -  Ceasul voinicului  -  Conştientizarea  -  Reactorul  -  Text experimental  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Printre oameni  -  Legendele Căutării (II)  -  Fălci însângerate  -  Colecţionarul de îngeri  -  Gri şi roşu auriu  -  ªarpele de aramă (I)  -  În tren  -  Lumea de sus  -  Luminile oraşului XII  -  Cosas de la vita  -  Lala  -  Copilul gheţii  -  Jocul  -  Catedrala  -  Dimineaţă târzie  -  Talent  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !


Diavolul, bătut cu 126 milioane de pietre

Luna Noua a devansat cu o zi pelerinajul de la Mecca, unde s-au adunat in acest an doua milioane de musulmani

News TeamPublicat Miercuri, 19 Ianuarie 2005, ora 19:52

      Circa doua milioane de musulmani, dintre care 1,5 milioane sositi din toate colturile lumii, au inceput ieri, sub o atenta supraveghere, pelerinajul de la Mecca, in Arabia Saudita, principalul loc sfint al islamului, relateaza AFP. Pelerinii au pornit din primele zile ale acestei luni catre orasul natal al profetului Mahomed pentru a participa la marea reuniune anuala, care va culmina astazi cu urcarea pe Muntele Arafat, din apropiere de Mecca, ritual ce simbolizeaza Judecata de Apoi.

     

      Arabia Saudita, unde reteaua al-Qaida a comis mai multe atentate in ultimele luni, a mobilizat 50.000 de politisti pentru a preveni orice incident care ar putea perturba buna desfasurare a pelerinajului. Autoritatile saudite au instalat 9.000 de camere de supraveghere care vor permite monitorizarea intregului parcurs pe care se vor deplasa milioanele de credinciosi. Fortele de ordine vor asigura o circulatie cit mai buna a multimii, pentru a evita repetarea tragediilor din ultimii ani, soldate cu sute de morti. In 2004, 251 de pelerini au murit zdrobiti sau asfixiati in urma unei busculade produse la Mina, in apropiere de Mecca.

     

     

      Calcule astrale si politice

     

      Ziua cind trebuie sa aiba loc ritualul de pe Muntele Arafat se calculeaza in functie de aparitia Lunii Noi. Anul acesta, astrul noptii le-a jucat o festa autoritatilor religioase, care anuntasera initial ca urcarea pe munte va avea loc joi, dar Luna Noua a fost observata mai devreme, ritualul fiind devansat cu o zi, ceea ce a provocat o oarecare confuzie in rindurile pelerinilor si o serie de probleme logistice. Unii suspecteaza ca devansarea programului pelerinajului nu are nici o legatura cu astrele, ci a fost o decizie luata din considerente de securitate, pentru dejucarea unor eventuale atacuri, scrie cotidianul "The Guardian". Un alt motiv ar fi acela ca devansind intreg programul, ziua sacrificiului cade joi, nu vineri, cind este zi libera, si era de presupus ca multi sauditi ar fi iesit pe strazi pentru a urmari ceremoniile.

     

     

      Cele cinci zile sfinte

     

      Inainte de etapele propriu-zise ale pelerinajului, multi pelerini urca pe Muntele Luminii (Jebel Noor) de linga Mecca, pentru a se ruga la pestera Hira, unde Mahomed a avut prima sa revelatie: acolo i s-a aratat, in anul 610, Arhanghelul Gavriil, care i-a vestit ca va deveni profet. Chiar daca acest drum nu face parte din cerintele obligatorii ale pelerinajului la Mecca, sute de mii de pelerini au urcat duminica si luni coastele abrupte ale Muntelui Luminii pentru a se ruga la pestera Hira.

      Ieri, in prima zi a pelerinajului, milioanele de oameni au indeplinit o ceremonie de purificare, inainte de a imbraca traditionalele haine albe fara cusaturi si a intra in marea moschee de la Mecca pentru a inconjura de sapte ori Kaaba, cladirea cubica din piatra aflata in incinta, spre care musulmanii isi indreapta fata in timpul rugaciunilor zilnice, oriunde s-ar afla in lume. Dupa indeplinirea acestui ritual, multimea s-a deplasat ieri-seara spre Valea Mina, unde pelerinii au petrecut noaptea in uriasa tabara de corturi, inainte de a merge la Muntele Arafat, locul ultimei predici a profetului. Dupa acest moment, pelerinii vor merge la Muzdalifah pentru a aduna pietre si pietricele pe care le vor folosi miine pentru a le arunca in cei trei stilpi de la Mina, care-l simbolizeaza pe Satana. Fiecare stilp trebuie lovit cu sapte pietre, ca semn al respingerii influentei si cailor satanice. Ritualul se repeta de trei ori, astfel ca fiecare pelerin are de adunat 63 de pietricele. Dupa lapidarea Diavolului, tot miine, in ziua Eid al-Adha, pelerinii se vor deplasa la Mecca, iar majoritatea vor sacrifica miei, vaci sau camile in amintirea sacrificiului lui Avraam. Pentru a face fata cererii, comerciantii sauditi au importat mai mult de un milion de miei. Vineri si simbata, pelerinii vor merge iar la Mina pentru o noua ceremonie de lapidare, dupa care are loc intoarcerea la Mecca pentru ultimul tawaf, ritualul de inconjurare a Kaabei.

     

     

      Drumurile duc la Mecca

     

      Pelerinajul anual este cea mai profitabila perioada a anului pentru comerciantii sauditi. Noapte si zi, magazinele sint luate cu asalt de credinciosi care cumpara diverse amintiri de la Mecca. Yussef Khan, in virsta de 33 de ani, a cheltuit 3.000 de dolari pentru a veni din China la locurile sfinte.

      - "Sint incintat ca ma aflu in acest oras care este centrul islamului, in special pentru ca vin din China, tara a necredinciosilor", a subliniat el. Faycal Dessay, in virsta de 26 de ani, un alt pelerin din Insula franceza Reunion, spune: "Este grandios. Este o experienta pe care orice musulman trebuie sa o traiasca". Zein al-Arifin, in virsta de 43 de ani, a sosit din Indonezia si se gindeste la persoanele care au murit in urma valurilor seismice. "Ma voi ruga pentru victime si toti pelerinii indonezieni ar trebui sa faca acest lucru", a subliniat el. "Valurile seismice au reprezentat o incercare de la Allah pentru a ne testa credinta, iar noi trebuie sa rabdam toate aceste probe", a adaugat el.

     

     

      Pelerinaj prin telefon

     

      Pelerinii care merg in aceste zile la Mecca pot fi in permanenta in legatura cu cei ramasi acasa, rugindu-se impreuna si savirsind aceleasi ritualuri, gratie tehnologiilor moderne. Algerianul Tayyeb Bouguettaya, 30 de ani, a inconjurat Kaaba de mai multe ori, cu o carte de rugaciuni intr-o mina si cu un telefon mobil in cealalta, recitind rexte religioase la unison cu sotia sa, aflata pe un alt continent. "Acum urmeaza ultima incercuire a Kaabei. Spune o data cu mine "In numele lui Allah, Allah Akbar"", ii spune algerianul sotiei sale, Mina, la finalul circuitului in jurul asezamintului sacru. "Sint atit de fericit. Ma simt ca si cum m-am rugat lui Allah in acelasi timp cu sotia mea", a spus el, dupa indeplinirea ritualului. In apropiere se aud mai multe mobile, unele chiar cu melodii cunoscute ale lui Michael Jackson. Alti pelerini isi folosesc telefoanele pentru a face poze digitale si a le pastra ca amintire sau a le trimite celor de acasa.

     

     

      Vis spulberat de tsunami

     

      Indonezianul Mat Saleh, 50 de ani, isi facea bagajele pentru pelerinajul la Mecca cind valurile seismice i-au izbit casa de pe plaja din Banda Aceh si l-au ucis, in urma cu trei saptamini. Pescarul asteptase toata viata momentul in care se va alatura musulmanilor in sacrul pelerinaj. Sora lui, Samsidar Usman, i-a organizat chiar o petrecere cu baloane si bucate traditionale din orez bine condimentat, oferindu-i si un Coran nou. "Intr-o buna zi, cu voia lui Allah, voi face eu insami acest pelerinaj, in memoria fratelui meu. Cred ca va fi fericit sa ma vada", spune Samsidar Usman. "Ii datorez acest vis fratelui meu. Insa mai intii trebuie sa ma ocup de existenta imediata. Nu ma mai pot intoarce la vechea casa, pentru ca a fost luata de ape", a adaugat femeia, care si-a pierdut si sotul in catastrofa. Mat Saleh s-a numarat printre cei circa 500 de pelerini din provincia Aceh care nu au mai ajuns la Mecca. Multi dintre pelerini au dedicat rugaciuni speciale mortilor din Asia.

     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Jacqueline Prager, Nadia Calin)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online