evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Ankirah  -  Jocul  -  Jocul Zeilor (IV)  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Vatmanul - Mass Media  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Poveste cu un cui  -  Orb  -  Strada castelului : Câte lumi  -  O lumânare pentru mama !  -  Citadela Asociaţiei  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  ªahul de duminică  -  Psihopatul  -  În tren  -  Catedrala  -  Valoare reziduală  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Rapsodia  -  Cioara  -  Meduza (X)  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Ulysse şi Hector  -  Aseară...  -  Luminile oraşului XX  -  Follow-Me  -  Luminile oraşului IV  -  Luminile oraşului 2 (II)  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Cojocul (Cujuh)  -  Evadare din Paradis  -  Avatarul  -  Plasa pe jăratic  -  Coşmar  -  Un pahar de vin  -  10 minute pâna la explozie  -  Pescarul la apus  -  Jocul Zeilor (III)  -  Depozit.02  -  O noapte într-un ceas  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Factorul "Haos"  -  Caiet de regie  -  Uezen  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Luminile oraşului XIII  -  Taxi  -  Schimbare de management


Palatul lui Heracle

News TeamPublicat Duminică, 23 Ianuarie 2005, ora 11:29

      Rascolind rabdator prin tarina, arheologul grec Costas Kakoseos aduce la lumina una cite una bucatele ale istoriei antice, purtind pe ele o aura mitologica. Locul actual de munca al arheologului este un sit, botezat "Casa lui Heracle", deoarece, spun expertii, vechii greci considerau ca acela era locul unde s-a nascut eroul mitologic Heracle (Hercule).

     

      Situl se afla la marginea Tebei, un orasel destul de anost, situat la 70 km nord de Atena, dar care ascunde in strafundul pamintului sau adevarate comori ale istoriei antice. Actualul proiect de excavatii, inceput in urma cu un an, a permis scoaterea la lumina a unui altar si a unor locuinte.

     

      Potrivit lui Vassilis Aravantinos, directorului Departamentului regional de arheologie, noile descoperiri de la Teba se potrivesc cu descrierea facuta de poetul Pindar, in urma cu 2.500 de ani, a unui templu inchinat lui Heracle. Acesta fusese ridicat chiar pe locul unde se nascuse eroul. Asa cum se stie, Heracle era fiul lui Zeus, care reusise sa se strecoare in iatacul frumoasei Alcmena, luind infatisarea sotului ei, regele Amfitrion al Tebei. Heracle, devenit nemuritor dupa ce a fost pus sa suga la pieptul zeitei Hera, a ramas in legenda pentru cele 12 munci indeplinite, printre care uciderea leului din Nemeea si rapirea lui Cerber, ciinele cu trei capete din Infern.

     

      "Am asteptat atitia ani aceasta descoperire ca ne pierdusem speranta. Lucrurile gasite acum se potrivesc cu descrierile anticilor. E o dovada ca aici era omagiat Heracle", spune Aravantinos.

     

      Printre obiectele scoase din pamint ce fac trimitere la eroul mitologic figureaza o mica statuie din bronz reprezentindu-l pe Heracle luptin-du-se cu leul, ambii surprinsi in pozitie verticala, ca si cum s-ar fi oprit o clipa pentru a poza in fata artistului.

     

     

      Istoria, trecuta prin sita

     

      Munca este extrem de anevoioasa pentru ca multe dintre artefacte sint distruse, astfel ca oamenii trebuie sa treaca prin sita pamintul pentru a nu se pierde nici o bucatica, nici un fragment din vasele sau alte obiecte de uz curent, pe care le aduna si le pun in pungi din plastic.

      Unele dintre fragmente, care atrag in mod deosebit atentia arheologilor, sint etichetate inainte de a fi trimise la laborator. "Gasim tot felul de lucruri - margele, fragmente de os, monede. Sint atit de multe ca nici nu va puteti imagina", spune Kakoseos, scuturind cu miscari experte sita.

      Zona cercetata se intinde pe 335 de metri patrati, iar arheologii au adunat deja sute de vase ceramice, statui de bronz si oase de animale. Tot aici, ei au gasit un strat gros din cenusa care a rezultat din arderea animalelor aduse drept ofranda zeilor in templul lui Heracle. Obiectele descoperite apartin unor perioade diferite, de la mileniul al 3-lea i.Hr. pina la sfirsitul epocii bizantine.

     

      Lucrarile arheologice au fost demarate in momentul in care o echipa de constructori care pregateau fundatia unui hotel a dat peste niste vase antice. Constructia hotelului a fost suspendata pe termen nedefinit in asteptarea verdictului arheologilor. De altfel, in acest oras orice proiect imobiliar se face numai dupa verificari atente ale regiunii, pentru a nu se distruge vestigii arheologice. "Fiecare bucata de pamint pe care o miscam este studiata cu atentie. Sintem obligati sa procedam asa", explica Aravantinos, al carui departament coordoneaza in acest moment lucrari in sase santiere arheologice din zona Tebei. Toate fragmentele adunate sint depozitate in camerele de linga micul muzeu al Tebei, unde pisicile se plimba nestingherite printre statuile de marmura din curte si se cuibaresc pe lazile ce contin bucati ale istoriei antice.

     

      Restauratorii, imbracati si echipati ca niste dentisti, repara statuetele si asambleaza bucatelele de ceramica. Laboratorul lor este ticsit de piese arheologice, instrumente delicate, printre care pensete si chiar bisturie, si fel de fel de adezivi.

     

      Desi anuntul privind aceasta descoperire a stirnit mare interes in lumea stiintifica si nu numai, arheologii spun ca obiectele gasite la templul lui Heracle nu vor putea fi vazute prea curind, ci abia dupa ridicarea unui nou muzeu la Teba, suficient de mare pentru a gazdui minunatiile scoase la lumina in ultimii ani.

     

Sursa :   Evenimentul Zilei (J.P.)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online