evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Zombi  -  Emoţia reîntoarcerii  -  Marea Neagră. Iulie  -  Vinerea Rozinelor Timpurii  -  Călătorii cu îngeri  -  Eu şi Cu Mine  -  Striptease  -  Luminile oraşului  -  ªi atunci...  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Sharia (fragment)  -  Jeopardy  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Unii îmi zic Charon...  -  Simbioza  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Detenţie  -  Pânza de paianjen  -  Dl. Ics  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Delir  -  Renaşterea...  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Gender X  -  Servisul Auto  -  Din vitrină  -  Orb  -  Interferenţe  -  Începutul  -  Om vs. cyborg  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Poveste de mahala IV : A înnebunit lupul!  -  Mr. Loverman  -  Vatmanul - O pasiune  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Lala  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  Copilul gheţii  -  Luminile oraşului XXVI  -  Rochia străvezie  -  Gol  -  Scrisoarea  -  Mutare disciplinară  -  Dansând pe sârmă  -  Războiul  -  Dincolo de evoluţie  -  Poveste cu un cui  -  Drumul spre  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)


Bucureştiul domină industria de software şi servicii

News TeamPublicat Duminică, 6 Februarie 2005, ora 11:25

      O analiza recenta a Asociatiei Patronale a Industriei de Software (ANIS) asupra repartizarii geografice a industriei romanesti de software si servicii scoate in evidenta concentrarea puternica in Bucuresti a acestei ramuri, dar si consolidarea unor centre regionale importante.
      In Bucuresti se realizeaza o cifra de afaceri de 480 milioane de dolari (63% din totalul industriei), cu 11.300 de angajati (45% din total) care lucreaza in peste 3.000 de firme (36% din numarul total). Din Bucuresti provin si jumatate din exporturile de software si servicii.
     
      Capitala determina hotarator evolutia industriei romanesti de software si servicii.
      Timisoara, care s-a impus in mod clar ca al doilea centru de software si servicii al Romaniei, detine 10% din personal, 9,5% din veniturile totale si 25% din exporturi. Urmeaza in ordine Cluj (4,7% din cifra de afaceri totala), Iasi (2,7%), Brasov (2,7%), Prahova (2,4%), Constanta, Sibiu si Mures.
      Activitatile de dezvoltare software (produse si servicii) si exporturile sunt concentrate in special in Bucuresti si in centre din vestul si centrul tarii: Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu. Acestea sunt si zonele preferate pentru investitiile straine in industria de software.
      Locatiile cele mai cautate sunt si cele mai scumpe. De exemplu, in Timisoara salariul mediu brut este cu 50% mai mare decat media pe intreaga industrie de software, in timp ce in centre ca Iasi sau Constanta nivelul se situeaza sub jumatate din media pe tara.
     
      Muntenia si Moldova - codase la IT
     
      La polul opus centrelor dezvoltate se afla o serie de judete din sudul Munteniei si al Moldovei (Olt, Calarasi, Teleorman, Ialomita, Vaslui) in care veniturile totale nu depasesc un milion de dolari, iar personalul se cifreaza la cateva zeci de salariati.
     
      In timp ce primele 10 judete, incusiv Bucurestiul, acumuleaza 87% din cifra de afaceri a industriei de software si 81% din personal, ultimelor 10 judete le revin doar 1% si, respectiv, 2%.
      Mircea Vuici, consultant ITC, explica aceste procente: - Repartizarea pe regiuni a industriei de software si servicii reflecta rezultatele analizei pe judete.
     
      Alaturi de Bucuresti - polul de dezvoltare al industriei, se observa o concentrare mai puternica in regiunile Vest, Centru si Nord-Vest care acumuleaza impreuna 34% din personalul industriei si 22% din cifra de afaceri, in timp ce regiunile Sud-Vest, Sud, Sud-Est si Nord-Est totalizeaza doar 21% din personal si 15% din cifra de afaceri, in
     
      conditiile in care ponderea lor in populatia totala este de 57%.
      "O solutie pentru stimularea dezvoltarii industriei in regiuni ca Moldova, Muntenia, Oltenia este crearea de parcuri tehnologice in orasele cu centre universitare", este de parere Florin Talpes, Presedintele Patronatului ANIS.
      Analiza ANIS indica si legatura directa dintre distributia regionala a industriei de software si indicatorii specifici societatii informationale.
     
      Gradul ridicat de e-readiness al unei locatii constituie un factor stimulator pentru consolidarea industriiei de software si servicii care, la randul ei, contribuie substantial la dezvoltarea generala a zonei respective si impulsionarea implementarii societatii informationale.
     

Sursa :   New Business
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online