evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Vise în adâncuri de stâncă  -  Pescarul la apus  -  Curândul  -  Sete  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Călătoria unui artist...  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Pasul craiului de munte  -  Engel  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Ultima frontieră  -  Poetul cerşetor  -  Punct. ªi atât  -  Emoţia reîntoarcerii  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Cincizeci  -  Vrăjitoarea  -  Poveste de culcare  -  Luminile oraşului VII  -  Îndelunga aşteptare  -  Nouăsprezece zile (II)  -  Descoperirea  -  Lacul negru  -  Re-insecţie  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Regele animalelor  -  Luminile oraşului XXIX  -  Strada Cosmos  -  Luminile oraşului XX  -  Atingeri sensibile  -  Omul apropiat  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Fiii lui Rawser  -  Conştientizarea  -  Om vs. cyborg  -  10 minute pâna la explozie  -  Jocul Zeilor (I)  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Luminile oraşului XXVI  -  Mesajul  -  Cu preţul morţii  -  Jeopardy  -  Exterminatorul


Bucureştiul domină industria de software şi servicii

News TeamPublicat Duminică, 6 Februarie 2005, ora 11:25

      O analiza recenta a Asociatiei Patronale a Industriei de Software (ANIS) asupra repartizarii geografice a industriei romanesti de software si servicii scoate in evidenta concentrarea puternica in Bucuresti a acestei ramuri, dar si consolidarea unor centre regionale importante.
      In Bucuresti se realizeaza o cifra de afaceri de 480 milioane de dolari (63% din totalul industriei), cu 11.300 de angajati (45% din total) care lucreaza in peste 3.000 de firme (36% din numarul total). Din Bucuresti provin si jumatate din exporturile de software si servicii.
     
      Capitala determina hotarator evolutia industriei romanesti de software si servicii.
      Timisoara, care s-a impus in mod clar ca al doilea centru de software si servicii al Romaniei, detine 10% din personal, 9,5% din veniturile totale si 25% din exporturi. Urmeaza in ordine Cluj (4,7% din cifra de afaceri totala), Iasi (2,7%), Brasov (2,7%), Prahova (2,4%), Constanta, Sibiu si Mures.
      Activitatile de dezvoltare software (produse si servicii) si exporturile sunt concentrate in special in Bucuresti si in centre din vestul si centrul tarii: Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu. Acestea sunt si zonele preferate pentru investitiile straine in industria de software.
      Locatiile cele mai cautate sunt si cele mai scumpe. De exemplu, in Timisoara salariul mediu brut este cu 50% mai mare decat media pe intreaga industrie de software, in timp ce in centre ca Iasi sau Constanta nivelul se situeaza sub jumatate din media pe tara.
     
      Muntenia si Moldova - codase la IT
     
      La polul opus centrelor dezvoltate se afla o serie de judete din sudul Munteniei si al Moldovei (Olt, Calarasi, Teleorman, Ialomita, Vaslui) in care veniturile totale nu depasesc un milion de dolari, iar personalul se cifreaza la cateva zeci de salariati.
     
      In timp ce primele 10 judete, incusiv Bucurestiul, acumuleaza 87% din cifra de afaceri a industriei de software si 81% din personal, ultimelor 10 judete le revin doar 1% si, respectiv, 2%.
      Mircea Vuici, consultant ITC, explica aceste procente: - Repartizarea pe regiuni a industriei de software si servicii reflecta rezultatele analizei pe judete.
     
      Alaturi de Bucuresti - polul de dezvoltare al industriei, se observa o concentrare mai puternica in regiunile Vest, Centru si Nord-Vest care acumuleaza impreuna 34% din personalul industriei si 22% din cifra de afaceri, in timp ce regiunile Sud-Vest, Sud, Sud-Est si Nord-Est totalizeaza doar 21% din personal si 15% din cifra de afaceri, in
     
      conditiile in care ponderea lor in populatia totala este de 57%.
      "O solutie pentru stimularea dezvoltarii industriei in regiuni ca Moldova, Muntenia, Oltenia este crearea de parcuri tehnologice in orasele cu centre universitare", este de parere Florin Talpes, Presedintele Patronatului ANIS.
      Analiza ANIS indica si legatura directa dintre distributia regionala a industriei de software si indicatorii specifici societatii informationale.
     
      Gradul ridicat de e-readiness al unei locatii constituie un factor stimulator pentru consolidarea industriiei de software si servicii care, la randul ei, contribuie substantial la dezvoltarea generala a zonei respective si impulsionarea implementarii societatii informationale.
     

Sursa :   New Business
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online