evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Peştele albastru  -  Aether pro narcosi  -  Visul  -  Proză scurtă  -  Arta fugii în cinci acte  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  Boaba de spumă  -  Nebunii lui Arrianus  -  Pierduţi în ceaţă  -  Ultima frunză  -  Poetul cerşetor  -  Praf minune  -  Iluzia viselor  -  Întunericul de dincolo  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Jurământul  -  În umbra sorţii  -  Jocul Zeilor (III)  -  Colecţionarul  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Puroi II  -  Veşnic orizont  -  Depozit.03  -  Aedes  -  La frontieră  -  În căutarea zborului  -  De aici, de sus...  -  Vid imprevizibil  -  Pescăruşul  -  Pânza de păianjen  -  Capsula  -  Luminile oraşului VI  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Taina leului  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Cu preţul morţii  -  La lumina...  -  Luminile oraşului VIII  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Jocul  -  Înger în oglindă  -  Delir  -  Moştenire de familie  -  Sfântul  -  Războiul  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Cap de listă  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Servisul Auto  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor


Cele mai căutate meserii

News TeamPublicat Miercuri, 23 Februarie 2005, ora 19:02

      Pe masura ce economia romaneasca se diversifica si se apropie cu pasi repezi de cea occidentala, cererea de pe piata resurselor umane este din ce in ce mai dinamica. Ierarhia domeniilor de interes se modifica o data cu schimbarile din economie.

     

      Posibilitatile de investitii in diverse domenii, precum si privatizarile marilor companii romanesti au permis accesul pe piata al unor investitori straini care au nevoie de personal calificat in posturi de conducere. Acestea apeleaza la firmele de head hunting (executive search), specializate in cautarea persoanelor potrivite pentru pozitiile-cheie (top si middle management, dar si specialisti).

     

      TENDINTE

     

      Cele mai dinamice domenii in perioada urmatoare se prefigureaza a fi piata financiara, zona fondurilor de investitii, piata de retail, marketingul, zona industriala, leasingul imobiliar, dar si piata de IT&C. "Vor creste semnificativ cererile de manageri cu profil tehnic/ industrial si chiar se prefigureaza aparitia de profesii noi actualmente neexistente in piata.

     

      Vor aparea brokeri/ traderi de servicii in telecomunicatii, directori de creditare sau pentru companii legate de domeniul investitiilor imobiliare. Tendinta se va simti insa in toate celelalte domenii de management: financiar, marketing - in special brand management, vanzari, IT, resurse umane", afirma Alexandru Talmazan, Managing Partner la Wrightson Romania.

     

      DE INTERES

     

      "Cele mai cautate functii sunt cele de director general, director de vanzari, director financiar si, ca o ultima tendinta, directorii de resurse umane", apreciaza Minerva Cernea, Country Manager la agentia de executive search Pedersen & Partners. In urma privatizarilor din domeniul energetic va creste si cererea de specialisti la nivel de top management din acest sector.

     

      In zona financiara si piata de IT&C, domenii care s-au dezvoltat simtitor in ultima perioada, va fi nevoie de specialisti pe diverse segmente, asa cum se prefigureaza din analizele firmelor de recrutare la nivel inalt.

     

      "Posturile in domeniul financiar-contabil vor capata o pondere mai mare, insa accentul va cadea pe competente specifice privind detinerea de certificari si calificari in acord cu modificarile care vor avea loc la nivel macroeconomic", este de parere Cristina Pasat, director general al firmei Professional.

     

      PROVOCARI

     

      Piata bancara va fi o zona fierbinte in perioada care urmeaza, datorita efervescentei acestui sector. Dupa cum apreciaza unii specialisti in head hunting, se prefigureaza o nevoie de experti in zona de management al riscului in domeniul bancar.

     

      Si piata imobiliara cunoaste o dezvoltare puternica in aceasta perioada, firmele de recrutare la nivel inalt apreciind ca va fi nevoie de directori si personal specializat in acest domeniu, mai ales pentru sistemul de leasing imobiliar.

     

      Un alt sector a carui dezvoltare este impusa de dinamica economica este cautarea de noi oportunitati de afaceri, palier care va necesita, de asemenea, personal experimentat.

     

      "Nevoia crescuta de evaluare de noi oportunitati de produse, de noi piete a dus la o crestere a cererii de profesionisti in domeniul dezvoltarii afacerii (business development managers), una dintre principalele atributii ale acestora fiind legata de capacitatea de a gandi strategic", apreciaza Madalina Uceanu, director executiv la AIMS Human Capital Romania.

     

      CALITATI

      "Profilul candidatului ideal depinde de companie, dar daca as incerca sa selectez cateva trasaturi de personalitate care se cer tot mai mult, m-as opri la: determinare, entuziasm, o gandire orientata pe gasirea de solutii si realizarea obiectivelor la timp"

      Minerva Cernea

      Country Manager la Pedersen & Partners

     

      SCHIMBARE

      "Procesul de inlocuire a managerilor straini cu manageri romani este prezent inca din anii trecuti, insa actualmente putem vorbi de cresterea acestor solicitari cu atat mai mult, cu cat managerii romani au dobandit atat competente, cat si experienta bogata, care pot fi valorificate cu succes"

      Cristina Pasat

      director general Professional

     

      CERERE

      "Nevoia crescuta de evaluare de noi oportunitati de produse, de noi piete a dus la o crestere a cererii de profesionisti in domeniul dezvoltarii afacerii (business development managers), una dintre principalele atributii ale acestora fiind legata de capacitatea de a gandi strategic"

      Madalina Uceanu

      director executiv la AIMS Human Capital Romania

     

      SE CAUTA ROMANII PENTRU EXPERIENTA

     

      In ceea ce priveste preferintele companiilor care apeleaza la serviciile agentiilor de head hunting, se remarca o tendinta crescuta de a alege romani pentru posturi de conducere.

     

      "Procesul de inlocuire a managerilor straini cu manageri romani este prezent inca din anii trecuti, insa actualmente putem vorbi de cresterea acestor solicitari cu atat mai mult, cu cat managerii romani au dobandit cu trecerea anilor atat competente, cat si experienta bogata, care pot fi valorificate cu succes", afirma Cristina Pasat.

     

      Cu toate acestea, in functiile inalte se prefera in continuare manageri straini. "Tendinta de a alege manageri romani exista, dar este inca foarte redusa pentru pozitia de director general sau cele legate de financiar. Exista si un flux destul de important de noi expatriati care sosesc in Romania, mai ales dupa achizitiile din ultima perioada", explica Alexandru Talmazan.

     

      PROFIL

     

      Cei care doresc sa obtina posturi de conducere si se afla in vizorul marilor companii trebuie sa stie ca acestea cauta oameni bine pregatiti, dar dornici sa invete, cu valori morale solide, capabili sa inteleaga si sa respecte oamenii cu care lucreaza.

     

      "Profilul candidatului ideal depinde de companie, dar daca as incerca sa selectez cateva trasaturi de personalitate care se cer tot mai mult, m-as opri la: determinare, entuziasm, o gandire orientata pe gasirea de solutii si realizarea obiectivelor la timp", afirma Minerva Cernea.

     

      "Candidatul ideal trebuie sa fie o persoana sincera, cu o moralitate respectabila, care isi poate sustine afirmatiile cu fapte si sa fie in acelasi timp un manager eficient, adaptabil la un mediu nou.

     

      Trebuie sa fie, de asemenea, o persoana realista, cu asteptari materiale evident superioare, dar in nici un caz exagerate si care sa-si doreasca paliere de stabilitate si crestere profesionala, mai degraba decat salturi extreme", apreciaza Alexandru Talmazan.

     

      Vanatoarea de capete

     

      ETAPE

      Potentialii candidati sunt contactati de consultantii firmelor de head hunting pentru interviuri

     

      Head hunting, executive search (sau "vanatoarea de capete") definesc aceeasi activitate: cautarea, la cererea companiilor, a profesionistilor pentru pozitii-cheie. Spre deosebire de agentiile de recrutare, firmele de head hunting actioneaza numai la solicitarea companiilor.

     

      "Procesul de recrutare incepe cu intelegerea foarte clara a ceea ce cauta compania-client, a culturii de organizatie, a profilului candidatului ideal. Apoi sunt abordati direct candidatii care ar putea sa corespunda profilului, care provin din companii similare, recomandari si baza noastra de date", explica Minerva Cernea.

     

      Acestia sunt chemati la o serie de interviuri, iar daca se potrivesc cerintelor companiei- client, sunt prezentanti firmei solicitante. Compania va alege persoana potrivita, dupa care urmeaza negocierea pachetului si semnarea contractului candidat-client.

     

      Cele mai multe companii de head hunting ofera o garantie care poate merge pana la un an, prin care se obliga sa inlocuiasca, fara costuri suplimentare, persoana pe care a recrutat-o, daca aceasta va parasi compania dintr-un motiv sau altul.

     

      Firmele de executive search pot oferi si alte tipuri de garantii printre care si aceea de a nu mai recruta nici un om pe o anumita perioada de la firma client.

     

      "Exista o politica de client-service proprie fiecarei firme, care poate pune la dispozitia clientului alte servicii sau se axeaza pe intelegerea profunda, la nivel organizational, a nevoilor clientului", spune Alexandru Talmazan.

     

      COSTURI

     

      Firmele de head hunting sunt platite de compania-client, de aceea nu opereaza la cererea persoanelor fizice. Companiile de executive search sunt remunerate cu un anumit procent (care poate ajunge chiar pana la 33%) din salariul brut anual al candidatului ales.

     

Sursa :   Jurnalul National (Iohanna Onaca Purdea)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online