evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Printre oameni  -  Sharia (fragment)  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Criminali Umanitari  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Luminile oraşului XVII  -  Fanfara municipală  -  Atalia  -  Omega  -  Puroi II  -  Vikingul  -  Timpuri Noi  -  Gender X  -  Gheşeft  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Conştientizarea  -  Curcubeul  -  Vară cu ciocănitori  -  Pulbere de stele  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  Iubirea de pe Venus  -  Întunericul de dincolo  -  Liniştea  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Salvatorul  -  Nopţi albe, zile negre  -  Virus de sticlă  -  Cojocul (Cujuh)  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Almateea  -  Peştera I  -  Pure Evil  -  Fereastra din spate  -  Novo Homo Sapiens  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Planeta Fantomă  -  Starea de trecere  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Plasa pe jăratic  -  Schimbare de management  -  Meduza (XI)  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Praf minune  -  Psihopatul  -  Copilul gheţii  -  Răscrucea  -  Delir  -  ªarpele de aramă (I)


Vodafone preia Connex

News TeamPublicat Miercuri, 16 Martie 2005, ora 08:25

      Grupul britanic Vodafone a anuntat ca a incheiat un acord cu compania canadiana Telesystems International Wireless (TIW) pentru a prelua 79% din capitalul operatorului roman MobiFon si toate actiunile Oskar Mobil din Cehia, in schimbul a 3,5 miliarde de dolari.

     

      Potrivit unui comunicat Vodafone, aceasta suma va fi achitata sub forma de lichiditati. De asemenea, grupul va prelua o datorie neta de aproape 900 milioane de dolari.

     

      Tranzactia va fi realizata prin intermediul diviziei Vodafone International Holdings.

     

      Vodafone detinea inaintea acestui acord 20,1% din actiunile operatorului roman de telefonie mobila, astfel incit in urma acestei achizitii grupul britanic va controla MobiFon aproape integral.

     

      "Consiliul TIW recomanda actionarilor sa voteze in favoarea tranzactiei. Anumiti actionari ai firmei canadiene, care impreuna detin 33,6% din capital, si-au anuntat deja sustinerea pentru tranzactie", se precizeaza in comunicatul Vodafone.

     

      Tranzactia s-ar putea finaliza in al treilea trimestru din 2005.

     

      In cazul in care consiliul TIW isi schimba recomandarea catre actionariatul sau, compania canadiana va plati Vodafone 110 milioane de dolari.

     

      Printre beneficiile pe care le va avea dupa finalizarea tranzactiei, grupul britanic mentioneaza patrunderea pe doua piete europene atractive, cu o populatie de 32 milioane de persoane, alaturate unor zone in care este deja prezent.

     

      Potrivit comunicatului Vodafone, prin achizitia MobiFon, cu incasari de 723 milioane de dolari si un profit inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecieri si amortizare (EBITDA) de 345 milioane de dolari, grupul va prelua 4,9 milioane de clienti, echivalentul unei cote de piata de 48%.

     

      Oskar, operatorul ceh cu cea mai rapida crestere, conteaza pe 1,8 milioane de clienti, adica o cota de piata de 17%. Incasarile se ridica la 552 milioane de dolari, iar profitul EBITDA la 162 milioane de dolari.

     

      Vodafone intentioneaza sa creasca valoarea acestor active prin integrarea MobiFon si Oskar in grupul britanic si participaarea la programul One Vodafone, care presupune furnizarea de produse si servicii Vodafone, apartenenta la platforma de service si la sistemul de aprovizionare.

     

      Mai multe surse din apropierea celor doi protagonisti ai contractului au declarat ca negocierile au avut loc pana noaptea tarziu intre cel mai mare operator de telefonie mobila din lume si compania cu sediul central in Montreal.

     

      TIW nu mai detine alte companii europene in portofoliul sau, in ultimul an renuntand la doi operatori de telefonie mobila, din Brazilia si respectiv India, iar, in 2001, Dolphin Telecom, filiala din Marea Britanie, a fost inchisa in urma falimentului.

     

      Din contractul Vodafone-TIW, JPMorgan Partners, principalul actionar al canadienilor, ar putea castiga 400 de milioane de dolari.

     

      Vodafone si-a reiterat in numeroase randuri interesul pentru piata din estul Europei, regiune in care detine integral Vodafone Hungary si 20% din Polkomtel - Polonia.

     

      Connex valoreaza doua treimi din industria socialista

     

      Vodafone a cumparat ieri MobiFon si Oskar Mobil din Cehia, pentru 3,5 miliarde de dolari. In cei 14 ani de privatizare, statul roman a obtinut pe vinzarea economiei iesite din comunism 3,75 miliarde de dolari.

     

      Compania britanica Vodafone a anuntat ieri preluarea operatorului roman de telefonie mobila MobiFon si a companiei cehe Oskar Mobil, pentru 3,5 miliarde de dolari. In plus, Vodafone si-a asumat si plata datoriilor celor doua companii, in valoare de circa 950.000 de milioane de dolari, lucru care ridica valoarea totala a tranzactiei la aproape 4,5 miliarde de dolari.

     

      Tranzactia prevede preluarea de catre Vodafone a 79% din capitalul social al MobiFon (operatorul retelei Connex, a doua companie de telefonie mobila din Romania) si a aproape 100% din actiunile Oskar Mobil, al treilea mare operator de telefonie mobila din Cehia. Cei doi operatori erau detinuti, in majoritate, de grupul canadian Telesystem International Wireless (TIW).

     

      "Sint incintat ca MobiFon si Oskar, doi operatori in plina ascensiune, vor deveni parte a Vodafone. Ele vor beneficia de toate serviciile globale si de avantajele la scara larga pe care le poate oferi grupul nostru. Aceste achizitii vor fi avantajoase si pentru actionarii si pentru clientii nostri", a afirmat Arun Sarin, Chief Executive la Vodafone.

     

      2,5 miliarde USD dupa opt ani de viata

     

      Potrivit unei evaluari mai vechi, cele doua companii ar fi valorat, impreuna, 4,2 miliarde de dolari: Connex, trei miliarde de dolari si operatorul ceh, restul de 1,2 miliarde. Daca ne raportam la pretul negociat si pastram proportiile din evaluare, rezulta ca pretul pentru reteaua Connex ar fi putin mai mare de 2,5 miliarde.

     

      Deocamdata, nici una dintre companiile implicate in tranzactie nu au dezvaluit oficial pretul final.

     

      Pina in 2003 inclusiv, APAPS si institutia pe care a mostenit-o, FPS, obtinusera din privatizare 2,8 miliarde de dolari. Anul trecut, AVAS a obtinut din privatizare 1.361 de miliarde de lei (aproape 41 de milioane de dolari, la cursul mediu de anul trecut) plus alte 5,6 milioane de dolari. Deci, cu totul, aproape 2,85 miliarde de dolari.

     

      La acestea se adauga sumele obtinute de stat din vinzarea Petrom, adica 670 de milioane de euro (896 de milioane de dolari, la cursul de ieri). Cele 365 de milioane de euro din vinzarea celor doua Distrigaz si a doua sucursale Electrica nu au intrat inca in buget, pentru ca tranzactiile nu au fost inca finalizate.

     

      Asadar, de cind se face privatizarea in Romania, statul a incasat aproximativ 3,75 miliarde de dolari. Aceasta a fost valoarea dictata de piata pentru economia lasata mostenire de Ceausescu. Raportind cele doua cifre, rezulta ca TIW ia pe Connex doua treimi din suma pe care a luat-o statul pe intreaga economie. Iar Connex s-a nascut cu doar opt ani in urma.

     

      Ce a cumparat Vodafone

     

      MobiFon este cel de-al doilea operator de telefonie mobila din Romania, avind o cota de piata aproape egala cu Orange. Compania are circa cinci milioane de abonati, in timp ce gradul de penetrare a pietei este in continuare sub 50%.

     

      Vodafone mai detine circa 20% din capitalul operatorului roman, care a incheiat anul trecut cu un profit operational de 226 de milioane de dolari, cu aproape o treime mai mult decit in 2003.

     

     

Sursa :   Revista Presei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online