evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Vinerea Rozinelor Timpurii  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Brăduţul  -  The Alien Revolution  -  Mamal - Beciul  -  O Poveste (?) modernă  -  Drumul care nu se vede  -  Obsesia  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre  -  Corespondenţă literară  -  Enigma de cristal  -  Praf minune (III)  -  Triunghiul roşu  -  Cincizeci  -  Peştele albastru  -  Arta fugii în cinci acte  -  Jocul Zeilor (III)  -  Război total  -  Coşmar  -  Luminile oraşului II  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Taina leului  -  Întunericul vieţii  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Pasul craiului de munte  -  Oglinda  -  Meduza (III)  -  Darul divin  -  Engel  -  Text experimental  -  Schimbare de management  -  Vrăjitoarea  -  Nu este prima dată  -  Luminile oraşului 2 (II)  -  Întâlnirea  -  Melodia care nu se aude  -  Tolaie  -  Unii îmi zic Charon...  -  Ankirah  -  Luminile oraşului XXX  -  Calul cruciatului  -  Timpul  -  Talent  -  Aseară...  -  2 fast 4 you  -  Vikingul  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Sunet pentru suflet  -  Luminile oraşului XXIII


Industria IT va creşte cu 10 procente pe an

Conform primului studiu de impact realizat in Romania

News TeamPublicat Joi, 19 Mai 2005, ora 19:32

      Piata IT din Romania va creste intr-un ritm mediu anual de 10%, ajungand la 1,3 miliarde USD in 2009, arata primul studiu cu privire la impactul economic al industriei IT, realizat de International Data Corp. (IDC) la comanda companiei Microsoft Romania. Studiul analizeaza sase tari: Romania, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Slovenia, Serbia&Muntenegru.

      Studiul analizeaza impactul industriei IT cu privire la: crearea de noi locuri de munca, infiintarea de noi companii, cheltuieli locale pentru IT si veniturile din taxe. Acest prim studiu este cu atat mai important cu cat, asa cum spune Silviu Hotaran, director general Microsoft South East Europe, "una dintre caracteristicile pietei emergente este ca habar nu ai ce se intampla acolo".

      Cresterea in software este semnificativa la nivelul intregului sector, arata studiul citat: pana in 2008, piata software din Romania se va dubla fata de 2003, ajungand la 200 de milioane de dolari. La nivelul celor sase tari analizate, cheltuielile pentru software reprezinta 16% din piata totala IT din sud-estul Europei si cresc cu o rata anuala de 13%.

     

      Indicatori Romania

     

      1450 de companii activeaza in domeniul IT. Acestea au platit la buget 122 de milioane de dolari prin taxe si impozite. Per total, cheltuielile IT in Romania au fost, in 2004, de 818 milioane de dolari.

      In 2004, in Romania, peste 30.000 de persoane erau angajate in domeniul IT, iar industria locala de profil a generat statului venituri de peste 122 milioane de dolari, prin taxe si impozite, arata studiul citat.

     

      Software

     

      In Romania angajarile in industria software reprezinta 52% din numarul total al locurilor de munca in IT; in 2009 acest procent va ajunge la 65%.

     

      Indicatori tarile analizate

     

      In cele sase tari din regiune analizate - Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Slovenia, Serbia si Muntenegru, impactul economic al industriei IT este estimat astfel: intre 2003 si 2009 este preconizata crearea a 35.000 de noi locuri de munca. Cat priveste taxele la buget in urmatorii cinci ani, acestea sunt estimate la 1,4 miliarde dolari.

      Cheltuielile cu software reprezinta 15% din cheltuielile IT totale. Numarul persoanelor din industria IT va creste cu 23%: de la 30.620 in prezent la 37.850 in 2009.

      Aproximativ 50% din numarul total de anagajati IT in sud-estul Europei sunt implicati in dezvoltare, distribuire de software sau servicii software.

      Aproximativ 50% din veniturile colectate din taxe din sectorul IT provine din domenii conexe software.

      Peste 50% din numarul de angajari si din cifra totala a veniturilor din taxe sunt generate in cadrul ecosistemului Microsoft. Pentru fiecare dolar din veniturile realizate de Microsoft in regiune, companiile care vand hardware sau software pe sisteme de operare Microsoft sau care ofera servicii pentru acestea genereaza alti 8,65 de dolari.

      Raportul in acest sens pe piata romaneasca a fost de 1 la 10. "In Romania, Microsoft sprijina (direct si indirect) 60% din industria IT", explica Laurentiu Popescu, country manager IDC Romania. Pe pietele in dezvoltare, posibilitatile sunt mari, dar nu usor de gasit. Cu atat mai mult, politica unei companii care determina - pe verticala si pe orizontala - 60% din industrie este esentiala.

      "Tarile analizate sunt piete emergente. In aceste piete exista o comunitate de specialisti in IT mare ca dimensiune si mare ca potential. Capacitatea de absortie este insa redusa. In general, resursele alocate in lume sunt strans legate de capacitatea de absortie. Nu am raspunsuri, dar lansez aceasta provocare: cum facem ca resursele sa fie alocate in regiune in functie de capacitatea de creatie, iar nu aceea de absortie, pentru a valorifica potentialul mare existent", spune Silviu Hotaran, director general Microsoft South East Europe.

     

     

      Concluzii

     

     

      Impactul industriei IT asupra dezvoltarii economice in Romania

     

      - Piata IT inregistreaza o tranzitie catre software si servicii IT

      - s-a incetinit procesul de emigrare a creierelor din domeniul IT

      - Piata de telecomunicatii s-a liberalizat

      - Guvernul se preocupa si este proactiv in privinta automatizarii sectorului public

      - Are loc o crestere rapida a creditelor di cardurilor bancare

      - Exista o nevoie si o crestere a cheltuielilor It in majoritatea pietelor verticale

      - Serviciile IT sunt recunoscute din ce in ce mai mult ca activitati cu valoare adaugata mare

      - Procesul de privatizare a sectorului energetic si a altor sectoare de utilitati decurge in parametrii normali

      - Se creeaza premisele pentru cresterea investitiilor straine, care vor avea un puternic impact asupra cheltuielilor cu IT

      - Reformele privind aderarea Romaniei la UE progreseaza

     

     

     

      Impactul industriei IT asupra dezvoltarii economice in regiune

     

      - Cresterea sectorului IT in regiune este puternica si va urma o traiectorie ascendenta pana in 2009 (orizontul de timp de cinci ani luat in calcul)

      - In urmatorii cinci ani, sectorul IT va genera 35.000 de noi locuri de munca si 1,4 miliarde de dolari din venituri si taxe catre bugetele de stat

      - Cheltuielile cu software reprezinta 16% din totalul consumului IT din regiunea Europei de Sud-Est si creste cu 13% anual

      - Aproximativ 47% din angajatii din sectorul IT sunt implicati in crearea, distributia, suportul sau mentenanta aplicatiilor software

      - Peste jumatate din angajatii si taxele catre buget in regiune provin din ecosistemul Microsoft

      - Pentru 1 dolar incasat de catre Microsoft, exista alti 8,65 dolari generati si incasati de catre alte companii care vand hardware sau software care ruleaza sau utilizeaza aplicatiile Microsoft.

     

Sursa :   EurActiv.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online