evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Liniştea  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Mărire şi decădere  -  Jurământul  -  Tentaţia continuă  -  Din vitrină  -  Jeopardy  -  Mamal - Despărţirea  -  Camera de la capătul holului  -  Umbra  -  Cu preţul morţii  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Delir  -  “Virusul”  -  La frontieră  -  Puroi II  -  Ankirah  -  Bodaproste  -  Ulysse şi Hector  -  Tocăniţa de ciuperci  -  Viola  -  Răscrucea  -  ªahul de duminică  -  Sharia (fragment)  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Muribundul  -  Al nouălea iad  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Praf minune  -  Babylon Five: Mercenarii  -  Portiţa  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Rapsodia  -  Elegie pentru Jeromed  -  Iluzia viselor  -  Ciorna  -  Detenţie  -  Corespondenţă literară  -  Cunoaştere  -  Gustul libertăţii  -  Mamal - Beciul  -  Visând cu ochiul deschis  -  Mr. Loverman  -  Dl. Ics  -  Pierduţi în ceaţă  -  Fântâna de iasomie  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Jocul Zeilor (V)  -  Norul de argint


Refuzat în România, premiat la Cannes

News TeamPublicat Duminică, 22 Mai 2005, ora 10:03

      Filmul regizorului Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", a primit aseara, la Festivalul de la Cannes, marele premiu al sectiunii "Un Certain Regard".

     

      Juriul, prezidat de regizorul american Alexander Payne, a ales filmul regizat de Puiu dintre cele douazeci si doua de pelicule selectionate.

     

      "Premiul a venit ca un soi de bonus, ne-a declarat regizorul. Am avut cronici foarte bune in cele mai importante cotidiane din Franta, iar revista "Variety" a publicat o cronica a doua zi dupa difuzarea filmului. Asa ceva se intimpla foarte rar. Asta mi se parea marea reusita. Din punctul meu de vedere, succesul era bifat. Dar daca a venit si premiul, cu atit mai bine." Cunoscutul critic francez Didier Peron isi subintitula cronica din "Liberation": "Un film subtil si nemilos despre agonia unui batrin".

     

      Dincolo de succesul de palmares, Premiul "Un Certain Regard" aduce dupa sine distribuirea filmului in cinematografele din Franta. In ultimii ani au primit acest premiu regizorii Ousmane Sembene, Marco Tullio Giordana, Yves Caumon si Rodrigo Garcia. In Romania, proiectul filmului "Moartea domnului Lazarescu" a fost respins initial din selectia juriului Centrului National al Cinematografiei. In urma scandalului izbucnit in presa, filmul, avindu-i ca scenaristi pe Razvan Radulescu si Cristi Puiu, a primit finantare din partea CNC, pe ultima suta de metri.

     

     

          

      Pelicula "Moartea domnului Lazarescu" regizata de Cristi Puiu a fost vizionata de peste 1.000 de spectatori in cadrul celei de-a 58-a editii a Festivalului de Film de la Cannes.

      Cotidianul francez Liberation, in comentariul intitulat "Romania fara anestezie", apreciaza printre altele ca filmul lui Puiu este nemilos cu sistemul de sanatate romanesc si ca medicii romani sunt si mai infumurati decat cei din Franta si trateaza pacientul ca pe unul care a venit sa-i deranjeze.

     

     

      UN REGIZOR IPOHONDRU

     

      Filmul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", este o experienta impresionanta din punctul de vedere al duratei cadrelor si alege un unghi de filmare opus serialelor americane cu subiect similar, apreciaza si Le Monde. Filmul regizorului roman este comparat cu serialele americane de actiune, desfasurata in spitale, cu precizarea ca, spre deosebire de acestea, pelicula romanului intoarce camera dinspre medici spre corpul care isi pierde, de-a lungul orelor si interventiilor interminabile la care este supus, orice calitate umana, pentru a fi redus in cele din urma la statutul de obiect. Cineastul roman s-a descris jurnalistilor de la Cannes drept un depresiv ipohondru: "Navighez pe Net pentru a-mi explica problemele de sanatate pe care imi imaginez ca le am. O piatra la rinichi este expresia perfecta a suferintei. Trebuie sa ies din propriul meu corp si sa-i dau o forma prin film", explica Puiu in dosarul de presa.

     

     

      BUGET MIC

     

      Chiar daca a avut parte de un buget destul de mic, dar nu la fel de restrans ca atunci cand a realizat "Marfa si banii", este evident ca ipohondrul Cristi Puiu, dupa cum a recunocut chiar el, a petrecut mult timp in compania doctorilor pentru a se documenta. Cristi Puiu si Razvan Radulescu au dovedit ca au "citit" lumea spitalele la perfectie, ceea ce explica modul firesc in care au reusit sa redea legaturile care se stabilesc intre cadrele medicale, dar si interactiunea acestora cu pacientii. (")

     

     

      SPECIFIC ROMANESC

     

      Intrebat care au fost cele mai frecvente aprecieri aduse povestii sale cinematografice si cum i s-au parut creatiile publicului la vizionare, Cristi Puiu a declarat: "Am discutat cu jurnalisti din Franta, din Anglia, si mi-au spus cam acelasi lucru: povestea din film s-ar fi putut petrece si la ei. Nu e un caz, o poveste romaneasca. In momentul in care esti selectionat la Cannes, perspectiva se schimba un pic si te uiti la film cu emotii, asculti si mai mult reactiile salii. M-a surprins ca de multe ori radeau sau aveau reactii acolo unde nu ma asteptam, si asta pe undeva este firesc pentru ca, chiar daca povestea este universal valabila, exista un specific romanesc in film, un specific al Cannes-ului."

     

     

      POVESTEA DOMNULUI LAZARESCU

     

      Lungmetrajul "Moartea domnului Lazarescu" urmareste agonia de cinci ore a unui batran singuratic caruia i se face rau in apartamentul sau saracacios si este plimbat succesiv la trei spitale. Domnul Lazarescu, in varsta de 63 de ani, locuieste intr-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Sotia lui a murit, iar fiica traieste in Canada. Simtindu-se rau, batranul cheama Salvarea. Pana la sosirea acesteia, cere ajutorul vecinilor. Suspectat de cancer de colon, cand de fapt are probleme cu rinichii, medicul decide sa-l interneze. La spital intervin alte prioritati si batranul, despre care se presupune ca ar fi alcoolic, este plimbat de la un spital la altul, de fiecare data doctorii ajungand la concluzii diferite in ceea ce priveste diagnosticul. Din distributie fac parte, printre altii, Ion Fiscuteanu (domnul Lazarescu), Luminita Gheorghiu (Mioara), Dana Dogaru (Miki), Florin Zamfirescu (dr Ardelean), Mimi Branescu (dr Mirica), si Monica Barladeanu (rolul asistentei Mariana Ivan) etc.

     

     

      TEMERI INLATURATE

     

      Chiar daca inainte de prezentarea filmului la Cannes s-a scris in presa internationala, de exemplu in publicatia International Herald Tribune, ca pelicula "Moartea domnului Lazarescu" ar fi avut probleme cu subtitrarea in limba engleza si franceza, din pricina traducerii termenilor medicali, sotia regizorului, Anca Puiu, ne-a inlaturat aceste temeri. Cristi Puiu a mers in Franta pentru a supraveghea personal realizarea subtitrarilor. Dupa vizionare, regizorul roman chiar a fost felicitat de unii dintre cei care au urmarit filmul, doctori de profesie, pentru modul in care a fost tradus limbajul medical, in asa fel incat sa aiba exact acelasi inteles in romana, in franceza si in engleza.

     

     

      COVORUL ALBASTRU

     

      Romanii nostri au pasit la Cannes nu doar pe covorul rosu, ci si pe cel albastru, rezervat sectiunii "Un Certain Regard". La petrecerea de dupa vizionare, Cristi Puiu a primit propuneri de a lucra cu producatori importanti. Echipa prezenta la Cannes este foarte multumita de modul in care a fost promovat "Moartea domnului Lazarescu si asteapta cu nerabdare ceremonia de decernare a premiilor care va avea loc sambata, 21 mai.

     

     

      NOTAT CU PATRU PE LINIE

     

      Filmul a fost produs de Mandragora Productions (casa de productie a lui Cristi Puiu), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Scenariul este semnat de Cristi Puiu si Razvan Radulescu (scenografia Cristina Barbu, imaginea Oleg Mutu). Pelicula a fost respinsa in anul 2004 la concursul de scenarii al CNC, chiar a fost notata cu patru pe linie de catre unul dintre membrii juriului, dar a primit in cele din urma finantare prin interventia fostului ministru al Culturii si Cultelor de la acea data, Razvan Theodorescu. "Moartea domnului Lazarescu" va fi prezentat si la a patra editie a Festivalului International de Film Transilvania din Cluj, intre 27 mai si 5 iunie, iar premiera oficiala a filmului in Romania va avea loc in aceasta toamna.

Sursa :   Cotidianul & Ziarul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online