evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Labirintul de gheaţă  -  Dimineaţă târzie  -  Paradox  -  Misiunea  -  Poză de buletin  -  Arătarea  -  Fanfara municipală  -  Sfârşitul lunii  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Fiii lui Rawser  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Cerşetorul  -  Cerc la persoana întâi  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Fugind pe cerc  -  Drumul spre  -  În umbra sorţii  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Lacrimi de stea  -  Ea, eu şi ei  -  Jeopardy  -  Camera de la capătul holului  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Texte.01  -  Caseta pirografiată  -  Jocul  -  Vatmanul - Mass Media  -  Pasomii  -  Muza  -  Coşmar  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Greaţă  -  Atalia  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Coconul  -  Un bilet de plecare de pe Soregaard  -  Stiinta si tehnica  -  Către a opta zi  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Transcendere  -  Cunoaştere  -  Groparii  -  Câmpul de luptă  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Nevastă rea  -  Mutare disciplinară  -  Lumea de sus  -  Corespondenţă literară


Galeria roboţilor

Masinariile inteligente si-au dat intilnire la Expozitia Internationala din Japonia

News TeamPublicat Duminică, 29 Mai 2005, ora 19:05

      O lume a viitorului, continind companioni "casnici- autonomi, medici androizi si chiar roboti comedianti, va deschide portile publicului larg, incepind cu 9 iunie, in Japonia, in incinta Salonului Robotilor-Prototip.

     

      Evenimentul este inscris in cadrul Expozitiei Internationale, din Aichi, Japonia, deschisa in perioada 25 mai-25 septembrie 2005. Salonul de prototipuri va oferi specialistilor de profil - pentru a nu-i mai mentiona pe vizitatorii obisnuiti - sansa de a-si expune cele mai avansate viziuni asupra "utopiei robotice", cum tind unii sociologi sa numeasca viitorul nu foarte indepartat.

      Mai exact, este vorba despre o tentativa de transpunere in realitate a societatii anului 2020 - case, strazi, locuri de munca si peste 60 de tipuri de masinarii cu diferite grade de complexitate, utilitate si "inteligenta".

     

      Locuinta anului 2020 poate cuprinde mai multe tipuri de "tovarasi- robotici, care sa tina de urit, sa ajute si sa-i binedispuna pe oameni. Printre ei se numara ApriAlpha si ApriAttenda, doi asistenti autonomi creati de corporatia nipona Toshiba in scopul de a tine companie la domiciliu copiilor si virstnicilor.

     

      - ApriAlpha este un android lipsit de membre, inalt de doar 43 de centimetri, capabil sa recunoasca amprente vocale si sa raspunda cu saluturi si mesaje care amintesc proprietarului ce ar trebui sa mai faca in cursul zilei respective, daca este cazul. Alpha mai poate recunoaste vizual o persoana, pe care a mai "vazut-o", cu ajutorul unor camere de luat vederi stereoscopice, ba chiar sa o urmareasca in jurul unei cladiri, in cazul in care nu trebuie sa urce sau sa coboare trepte sau denivelari.

     

      - ApriAttenda, fratele mai mare al micutului Alpha, are citeva functii in plus, dar nu foarte multe, ambii roboti putind fi reprogramati pe intreaga lor perioada de functionare garantata. Activitatile "gospodaresti- par a fi la mare pret in Japonia, pasiune ilustrata de WallWalker, un robot creat de compania Miraikikai special pentru spalarea geamurilor casei. WallWalker este descris ca fiind "mai eficient- decit masinariile similare, industriale, care asigura curatarea exteriorului de sticla al zgirie-norilor - evident, la o scara mult mai mica.

     

      - Firma Meijo a dezvoltat o aplicatie care transporta bagajele vizitatorilor in incinta Salonului. Potrivit spuselor lui Lund, Japonia are deja o piata bine definita pentru aparatele robotice de asistenta, iar cererea de profil in aceasta tara este in continua crestere. "Ramine de vazut daca va exista o piata similara si in Occident", a adaugat el.

     

      - O camera de spital din viitor incearca sa demonstreze felul in care diverse tipuri de roboti medicali vor putea ajuta oamenii. Intre acestia exista EVE, care practic imita un corp uman, in special organele vitale, servind la pregatirea personalului medical de orice nivel. Dinspre Universitatea Nagoya vine "Hiper Degetul", un alt robotel, capabil de operatii microchirurgicale, care poate fi controlat prin intermediul unui singur deget.

     

      - Printre alte "responsabilitati- atribuite de catre omul de azi robotului de miine se numara, nu in ultimul rind, divertismentul. Macar in stadiu demonstrativ, asta incearca sa faca Wakamura (de la Mitsubishi) si Robovie-R (ATR Intelligent Robotics and Communication Labs). Totul la comanda celor de la Yoshimoto Kogyo, o companie de productie TV din Osaka.

     

      - Aici vom mai putea intilni si forme robotice mai neobisnuite, precum M-Tran III, construit de Satoshi Murata si colegii sai de la Institutul National pentru Tehnologie si Stiinta Industriala Avansata. M-Tran III este alcatuit din componente identice ca forma si functionalitati, care se pot reconfigura pentru a da forme de locomotie diferite. Ansamblul se poate deplasa atit ca o maimuta, pe patru membre, cit si ca un sarpe. Un alt robot polimorf, care abia urmeaza sa fie expus, va fi Koharu, despre care se spune ca poate sa se rostogoleasca sau sa faca salturi prin aer. Cu putina rabdare, vom afla mai multe, dat fiind faptul ca pina pe 19 iunie, cind se va inchide acest salon, vor fi prezentate si citeva surprize.

     

Sursa :   Evenimentul zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online