evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Lacul negru  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Timpul schimbării  -  Anul 10000  -  Dincolo de evoluţie  -  Jocul Zeilor (VII)  -  Praf minune (III)  -  Calul cruciatului  -  Text experimental  -  Povestea knorgului care îşi caută mama  -  Pastel  -  Experimentul  -  Ancheta  -  Sub nori  -  Piese de muzeu  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Păsări de pradă  -  Întreg  -  Cercul  -  Jocul Zeilor (VI)  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Colecţionarul  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Muzica  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Vrăjitorul  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Strada inocenţilor  -  Puroi III  -  Cu preţul morţii  -  Canicula  -  Cunoaştere  -  Talent  -  Drum bun  -  Rapsodia  -  Tranzit  -  Zei şi oameni  -  Jocul  -  Accidentul  -  Ignis  -  Mămica şi El Diablo  -  Tânăr si încă nescris  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Chipul de pe Marte  -  Înainte ca toate imaginile să dispară...  -  Meduza (VII)  -  Câmpurile magnetice ale lui Belizarie


Lumea nopţilor pierdute şi a creierilor "prăjiţi"

News TeamPublicat Joi, 2 Iunie 2005, ora 20:13

      În numai 20 de minute, la parterul unui bloc din Drumul Taberei au murit vreo 300 de oameni. Unii au fost împuscati, dar cei mai multi au fost taiati cu topoarele si sabiile, într-o lupta pe viata si pe moarte. În fosta alimentara, luminata acum de un singur bec chior, tai cu cutitul fumul de tigara, dar pe cei 10-11 tineri care butoneaza frenetic la calculatoare nu pare sa-i deranjeze ca aerul mai contine doar vagi urme de oxigen. Unul se bate cu niste monstri pe câmpiile Camelotului, doi joaca Warcraft III cu niste francezi pe battle.net. Din coltul unde o echipa de Counterstrike disputa un meci cu alt clan se aud niste înjuraturi groaznice. Este unul din putinele internet cafe-uri marginase care a supravietuit "asaltului" retelelor de cartier.

     

      Sfoara este un veteran autentic, lung si slab, cu cearcane imense si degetele patate de nicotina. Lucreaza în cafe-uri de sapte ani, de când era în liceu, si i se parea ca a avea acces non-stop la net e totuna cu a-l lua pe Dumnezeu de un picior. Acum e student perpetuu, nu mai stie câti ani a repetat. Doarme mai des cu capul pe vreo tastatura decât în pat. La urletele, blestemele si înjuraturile jucatorilor nici macar nu mai tresare. Daca reusesti sa-l faci sa-si dea drumul la gura, te tavalesti de râs. Prima în top e povestea clientului care întreba cu convingere câte dischete îi trebuie ca sa traga Internetul. Nici aia cu brunetul care facuse rezervare pe numele Maradona nu-i rea: când omul a venit la ora stabilita si a gasit calculatorul ocupat, angajatii au încercat sa scape de el. Omul a dovedit pe loc, cu buletinul, ca pe el chiar asa îl cheama: Maradona. Meseria, daca i se poate spune asa, e însa una pacatoasa. Multi s-au îmbolnavit dupa doi-trei ani de la fum, lipsa de somn, mâncat pe apucate si lipsa de miscare. Ti se ia si când trebuie sa cureti tastaturile în care a ajuns sosul de la saorma vânduta la buticul sordid de vizavi. Sunt si riscuri materiale. Poti sa constati, cu ochii iesiti din orbite, ca în timp ce trageai si tu un pui de somn a disparut cu totul un calculator, si nimeni n-a vazut nimic. Basca faptul ca plata e ca vai de lume, si chiar daca-l mai "faci" pe patron, tot nu iese cât sa zici ca ai o slujba. În plus, nici "scheme" de genul screenshot-ului pus pe monitorul serverului nu tin la infinit. Pui pe ecran o imagine a programului de monitorizare, ca si cum ar rula, si bagi banii în buzunar, dar si cel mai fraier patron se prinde pâna la urma.

     

      Pe lânga angajatii care par încrustati în peretii soiosi, mai gasesti "stâlpii" de i-cafe, adolescenti pentru care viata se împarte între timpul petrecut pe chat, în jocuri online sau frecând menta pe net, si cele câteva ore de somn. Astia sunt cei pentru care "chestiile online" sunt probleme de viata si de moarte. Se stiu destule cazuri când s-au dus unii cu bâtele peste vreun amarât din alt cafe, care "facuse pe smecherul" pe IRC. Tot e bine ca mai erau în stare sa mearga. Pe unul l-au lasat picioarele când s-a sculat de la calculator, dupa 36 de ore în care tocase monstrii în "Anarchy Online". Ce-i drept, personajul lui fugea pe server de ziceai ca-i un Ben Johnson bine dopat. Nenumaratele ore petrecute în jocuri solicitante din punct de vedere psihic le "prajesc" creierii mai dihai decât un celular de-ala vechi, de juma" de kil. Noptile pierdute îi fac artagosi, dar atunci netul e mai ieftin, e zi în America si ai cu cine juca.

     

      Toata lumea e însa de acord ca mai "suparat" decât counteristii nu-i nimeni. Astia dau de masa cu soarecul de 3 milioane adus de acasa când iau un headshot. Celularul facut zob dupa un meci pierdut nu-i lucru neobisnuit, mai ales daca respectivul obiect a îndraznit sa sune când era treaba mai încinsa. De altfel, ei sunt cei care mai tin în picioare acest soi de afacere, ca e cam greu sa se adune o echipa la unul acasa.

     

      Patronul, mic, chel si îndesat, cu alura de macelar, vorbeste cu nostalgie despre epoca de aur de la sfârsitul anilor "90. În week-end nu puteai spera sa prinzi un calculator liber decât daca erai "de-al casei". Pustii îsi tocau banii în nestire, ca jocuri online nu jucai de acasa pe dial-up decât daca erai masochist. Angajatii furau si ei la "ore" de rupeau, dar ce mai conta, ca treaba mergea bine. Numai scârtanii stateau sa faca scandal de fiecare data când adolescentii care faceau pe operatorii mai fentau programul de monitorizare. Acum însa, retelele de cartier, cu sute si chiar mii de membri, au alungat pustimea din sali, iar hardcore gamerii au de mult "teava" acasa. Una câte una, salile îsi închid obloanele. Epoca lor a apus.

     

Sursa :   Gandul (Adrian NICULAE)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online