evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Zei şi oameni  -  Macii  -  Umbrele nopţii  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Cerşetorul  -  Învingătorul ia totul  -  Geneza  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Triunghiul roşu  -  În căutarea zborului  -  Flida Flado  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Pasul craiului de munte  -  Piatra  -  Fiii lui Rawser  -  Cel care nu mai e  -  Călătoria unui artist...  -  Dispariţia  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Fabrica de vise  -  Mutare disciplinară  -  Puroi III  -  Fragmente de... viaţă  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Jocul Zeilor (I)  -  Vizita  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Jocul Zeilor (IX)  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Secretul  -  Luminile oraşului XXV  -  Luminile oraşului XXIV  -  Drumul care nu se vede  -  Duhovnicul  -  Alfa şi Omega  -  Luminile oraşului X  -  Luminile oraşului XI  -  Răscrucea  -  Felix II  -  Omul cu păsări  -  Ion cel fericit  -  Coconul  -  Cruciada bucătarilor  -  Calul cruciatului  -  Timpul schimbării  -  Zori  -  Al nouălea iad  -  Lumina de jad  -  Înger în oglindă  -  Floarea de loldilal


În curând "cyborgul" va coborî din filme între noi

Posibilitate reala sau rod al imaginatiei unor oameni de stiinta?

News TeamPublicat Duminică, 12 Iunie 2005, ora 19:50

      Un creier uman care poate dirija un "trup" creat din materiale sintetice, constiinta umana introdusa în calculator si alte combinatii dintre om si masina: sustinatorii transumanismului nu le considera imorale. Dar pentru oamenii obisnuiti, par destul de înfricosatoare. Întrebarea este unde se situeaza granita dintre om si cyborg.
      De curând, unui tânar american de 25 de ani, paralizat complet de la gât în jos i s-a implantat un instrument care are capacitatea de a percepe activitatea creierului. Sistemul "BrainGate", creat de Cyberkinetics Neurotechnology Systems, legat de creier cu ajutorul a 100 de electrozi subtiri ca firele de par a facut posibil ca tânarul, paralizat de ani de zile, sa poata dirija prin gândire un cursor care apare pe un monitor. Cu ajutorul calculatorului, tânarul cu acest handicap major a învatat sa deseneze, sa joace jocuri mai simple, sa schimbe canalele de televiziune, sa regleze sunetul.. Tot cu acest instrument, deocamdata experimental, poate fi miscat si un brat-robot, astfel ca se contureaza perspectiva de a înlocui într-o anumita masura si membrele paralizate.
     
     
      Secretul nemuririi
     
      Exemple de interactiune reusita dintre om si masina deschid perspective noi care, potrivit unora, vor schimba din temelii imaginea noastra despre lume, dar mai ales despre om. Printre aceste viziuni ale viitorului pot fi gasite si proiecte dintre cele mai stranii: creiere umane care vor dirija trupuri confectionate numai din materiale sintetice, combinatii dintre om si masina capabile de performante mult mai mari decât creierul uman sau chiar constiinta umana introdusa în exclusivitate într-un calculator care s-ar putea lega de orice corp sau corpuri - daca ar dori acest lucru - cu posibilitatea vietii vesnice.
      Gândirea normala considera aceste tipuri de cyborguri drept rod al unei fantezii bolnave, dar tot mai multi, mai ales oameni de stiinta care se ocupa de inteligenta artificiala (I.A.) sau cercetatori din domenii înrudite, cred ca aceste posibilitati trebuie luate în serios si exploatate. Ei sustin ca trebuie sa acceptam pe termen lung ideea modificarii omului traditional care, peste câteva decenii, s-ar putea transforma, printre altele, în semimasina prezentata mai sus, ajungând cineva (sau ceva) înzestrat cu capacitati cu totul iesite din comun si care va deveni nemuritor.
     
     
      Sfârsitul civilizatiei?
     
      Adeptii unui viitor în care va exista "omul -masina" se denumesc transumanisti.
      Miscarea lor doreste ca, prin popularizarea imaginii noi despre om, sa grabeasca venirea epocii în care vor trai aceste creaturi cu capacitati exceptionale si cu o durata de viata lunga, daca nu chiar vesnica. Ei sunt constienti si de pericolele care o însotesc - de pilda, sfârsitul civilizatiei.
      Probabil ca miscarea transumanista nu-si va gasi o baza larga, dar este mai mult decât rodul fantasmagoriilor câtorva excentrici. Este raspunsul amar al câtorva reprezentanti ai unui grup de cercetatori ai I.A. sau ai roboticii la una dintre cele mai mari provocari ale viitorului apropiat cu care acestia se confrunta mai des decât un om obisnuit: dezvoltarea rapida a inteligentei artificiale. Martori ai câstigarii de teren ai acesteia, ei considera ca dominatia I.A. este de neevitat. Singura alternativa ar fi sa se identifice cu ea.
     

Sursa :   Gandul (Eva GALAMBOS)
Comentarii (1)  
vladi
Marţi, 22 Decembrie 2009, ora 22:44

Mie imi plac ideile transumanismului, o ideologie inca nedefinita, pacat ca oamenii isi consuma energia in a obtine tot felul de nimicuri, in comparatie cu beneficiile unui corp uman imbunatatit , sau o viata mult mai lunga. Societatea se ocupa de 1000X mai mult de cainii comunitari decat de cercetare medicala, plus alte asa zise probleme importante. Pe lumea asta important este sa fim in viata, si apoi mai vedem ce facem. Cauteti pe net rosetta@home si ajutati cu pc-ul dv stiinta.

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online