evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cristerra  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Ion cel fericit  -  Proces neverbal  -  Odă pentru Măria Sa, Îngerul nostru  -  Jocul Zeilor (V)  -  Talent  -  De profundis  -  Fortul  -  Petrecerea  -  Factorul "Haos"  -  Primăvara nucleară  -  De acum şi până-n noapte  -  Luminile oraşului  -  Vizita  -  Fotografii  -  Fără doar şi poate  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Lumina de jad  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Muribundul  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Universul lent  -  Întâlnirea  -  Printre oameni  -  Proză scurtă  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Luminile oraşului XVIII  -  Cunoaştere  -  Furnizorul de vise  -  Vânătorii de poveşti  -  Bodaproste  -  În umbra sorţii  -  Zori  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Canicula  -  Boaba de spumă  -  La frontieră  -  Avatarul  -  Cu preţul morţii  -  Stâlpnicul  -  Dincolo de ceţuri  -  Plasa pe jăratic  -  Nouăsprezece zile (I)  -  Transplant de suflete...  -  Lacul negru  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Program de criză  -  Australia, ca o felie de pâine


Călătoria în timp, nepericuloasă

News TeamPublicat Duminică, 26 Iunie 2005, ora 09:30

      Teoretic, legile fizicii par sa permita calatoria in timp, deci si implicatiile acesteia, de genul situatiilor paradoxale in care o anumita persoana se poate transpune in trecut si isi impiedica propria nastere. Insa, mai nou, paradoxurile in cauza par sa fie excluse de bizareriile care guverneaza legile fizicii cuantice.
      Unele solutii la ecuatiile formulate de Einstein in teoria generala a relativitatii duc la situatii in care spatiu-timpul se curbeaza in sine, permitand teoretic "temponautilor" sa mearga in trecut si sa intalneasca "versiuni" mai tinere ale propriei persoane. Deoarece o astfel de situatie prilejuieste paradoxuri de tipul celor mentionate la inceput, multi cercetatori sunt de parere ca anumite constrangeri fizice trebuie sa faca imposibila calatoria in timp. Acum, fizicienii Daniel Greenberger (City University of New York) si Karl Svozil (Vienna University of Technology, Austria) au reusit sa demonstreze ca trasaturile de baza ale teoriei cuantice pot garanta faptul ca "temponautii" nu pot modifica trecutul, chiar daca se pot intoarce in timp.
      Constrangerea provine din proprietatea unui obiect cuantic de a se comporta ca o unda (obiectele cuantice isi impart existenta in multiple unde componente, fiecare urmand o cale distincta in spatiu-timp). In cele din urma, un astfel de obiect este cel mai probabil sa ajunga in locuri in care undele sale componente se recombina - sau "interfereaza" - in mod constructiv. Este improbabil ca acelasi obiect sa se afle in locuri in care componentele sale interfereaza distructiv si se anuleaza.
      Cind Greenberger si Svozil au analizat prin prisma teoriei cuantice ce se intampla in trecut cu fluxul de unde componente, au descoperit ca undele care calatoresc in trecut interfereaza distructiv, prevenind intamplarea a orice ar fi diferit fata de ceea ce deja s-a intamplat inainte de momentul initierii calatoriei.
      "Daca vei calatori in trecut, potrivit mecanicii cuantice, vei vedea numai acele alternative care se potrivesc cu lumea pe care ai lasat-o in urma ta", a spus criptic Greenberger.

Sursa :   Evenimentul Zilei

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online