evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  Robotul  -  Revederea de 20 de ani  -  Întunericul de dincolo  -  Stiinta si tehnica  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Orb  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Experimentul  -  Aseară...  -  Alfa si Omega. Moon  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Halta părăsită  -  Universul lent  -  Poveste cu un cui  -  Luminile oraşului II  -  Dansând pe sârmă  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  Trenul  -  The Alien Revolution  -  Program de criză  -  Experienţă pecuniară  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  “Virusul”  -  Castravetele  -  Reactorul  -  De o sută de ori Adrian  -  Dumnezeul unei lumi mărunte  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Secretul  -  Ultima frontieră  -  Conştientizarea  -  Avatarul  -  Luminile oraşului XXXI  -  Cincizeci  -  John-486  -  Păsări de pradă  -  Meduza (X)  -  Proiecţionistul  -  Fereastra din spate  -  Pasul craiului de munte  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !  -  Luminile oraşului XXII  -  Sexibon  -  Coana mare se mărită  -  Luminile oraşului XII  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Ultima eclipsă (II)


Evoluţie în trepte

Omul modern, rezultatul unui proces "in salturi rapide" la nivel cromozomial

News TeamPublicat Duminică, 3 Iulie 2005, ora 18:12

      Omul modern ar fi putut evolua ca urmare a catorva modificari genetice rapide, nu a unui indelungat proces evolutiv, sugereaza un nou studiu asupra genomului uman, realizat de experti ai Universitatii Washington, din Seattle, Statele Unite. Investigand cromozomul 2 uman, echipa de cercetatori condusa de profesorul de stiinte genomice Evan Eichler a descoperit ca multimea de modificari genetice ale acestuia s-a produs intr-o perioada de timp relativ scurta, dupa care nu a mai suferit decat alterari minore.
     
      Concluzia sprijina o teorie numita a "echilibrului punctuat", care sugereaza ca procesul evolutiei s-a petrecut ca serii de salturi rapide, avand intre ele lungi perioade de stagnare.
     
     
      Cheia - cromozomul 2
     
      Etapele evolutive sunt marcate de schimbari ale secventelor ADN pe cromozomi. Unul din modurile in care cromozomii sunt modificati consta in duplicarea anumitor sectiuni ale respectivului cromozom. Aceste fragmente de ADN pot fi duplicate si inserate inapoi in cromozom, rezultand doua copii ale sectiunii. Eichler si colegii sai au studiat secventele ADN duplicate intr-o sectiune specifica a cromozomului 2, pentru a le compara cu genomul altor primate.
     
      Specialistii americani se asteptau sa descopere ca duplicarile s-au produs gradual, de-a lungul a milioane de ani. In loc de asta, au constatat ca ele au avut loc intr-un timp mult mai scurt si ca pot fi regasite in mare parte atat la oameni, cat si la cimpanzei, gorile si urangutani, dar ca sunt absente la babuini si macaci.
     
      O analiza a nivelului de degradare cromozomiala pentru sectiunea in cauza a aratat ca duplicarile majore s-au petrecut intr-un interval de timp scurt, acum 10 sau 20 de milioane de ani, dupa ce stramosii omului s-au desprins din maimutele emisferei estice, dar inainte de separarea intre om si primatele superioare.
     
      Evolutie incheiata?
     
      "Nu este clar de ce aceste duplicari s-au petrecut atat de frecvent in aceasta perioada de istorie a evolutiei oamenilor si primatelor mari. De asemenea, nu se stie de ce ele au incetat brusc, cel putin in aceasta sectiune a cromozomului 2", a recunoscut Eichler.
      In disputa evolutie graduala versus evolutie punctuala, Eichler spune ca este nevoie de continuarea studiului, pentru a se determina daca modificari la fel de bruste s-au produs si in alti cromozomi sau sectiuni cromozomiale, cu implicatii directe asupra dezvoltarii speciei asa cum o cunoastem astazi.
     

Sursa :   Evenimentul zilei
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online