evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Oglinda  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Citadela Asociaţiei  -  System Error  -  Necunoscutul intrigant  -  Secretul  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Colecţionarul  -  !NFERNUL (fragment): Autistul  -  Lacrimi de stea  -  Je t'aime mélancolie  -  La frontieră  -  Icoana  -  Children of mine  -  Al nouălea iad  -  Tolaie  -  Caiet de regie  -  Omega  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Taxi  -  O dimineaţă perfectă  -  Praf minune  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Hoţul de timp  -  Apariţie editorială: Victoriţa Duţu - "Ilinca"  -  Meduza (XI)  -  Halta părăsită  -  Locul pierdut  -  Halucinaţie  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Fluturi  -  Inelul de platină  -  Universul lent  -  Castravetele  -  Nyprus  -  Cunoaştere  -  Iluzia viselor  -  Vânzatorul  -  Luminile oraşului XXXII  -  Lumea lui Ingo  -  Iza  -  Pacientul  -  Între ziduri  -  Învingătorul ia totul  -  Jocul Zeilor (II)  -  Meduza (III)


Deep Impact a lovit în plin cometa Tempel 1

Succes istoric pentru NASA

News TeamPublicat Marţi, 5 Iulie 2005, ora 09:12

      Proiectilul sondei Deep Impact a lovit cometa Tempel 1 asa cum au prevazut specialistii de la NASA, la ora 22.52 pe coasta vestica americana, luni ora 5.52 GMT (8.52 ora Romaniei), coincizand cu ziua nationala a Statelor Unite.

     

      "Avem confirmarea socului", declara dupa cateva minute un tehnician de la NASA, in timp ce sala de control de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, din apropiere de Los Angeles, rasuna de aplauzele si felicitarile tuturor persoanelor prezente.

     

      O imagine luata de sonda ramasa la o distanta de 500 km a prezentat norul provocat de proiectil cand acesta a percutat cometa cu viteza de circa 37.000 km pe ora, ceva semanand cu flash-ul unui aparat foto. Modulul Impactor s-a separat de sonda Deep Impact duminica, la 6.07 GMT, si aparatele instalate la bordul sau au transmis imagini ale cometei pana in momentul impactului, a carui putere a fost echivalenta cu explozia a 4,5 t TNT, provocand o gaura de dimensiunea unui stadion de fotbal.

     

      Cu trei secunde inaintea ciocnirii, proiectilul a trimis o fotografie a cometei Tempel 1, un astru neregulat in forma de para, prezentand o suprafata aparent albicioasa, pe care se distingeau mai multe cratere.

     

      NASA a prezentat, in cursul unei conferinte de presa la JPL, o spectaculoasa succesiune de fotografii ale cometei, ce crestea pe masura avansarii proiectilului, pana cand a ocupat cadrul in totalitate. Tehnicienii NASA au precizat ca totul a decurs conform planurilor, proiectilul cazand exact unde s-a dorit, dupa trei corectii succesive ale traiectoriei in ultimele 90 de minute ale calatoriei.

     

      Inca de la inceput, NASA a exclus orice risc privind o eventuala explozie a cometei sau o deviere a orbitei acesteia. "Totul a functionat ca un ceasornic", preciza Rick Grammier, seful proiectului, adaugand in gluma ca "acum exista o cometa care se intreaba ce i s-a intamplat"...

     

      Lansata de la Cap Canaveral (Florida) la 12 ianuarie, sonda Deep Impact a efectuat in 173 de zile un traseu de 431 milioane de km pentru a se apropia de Tempel 1, iar proiectilul Impactor avea 370 kg. Experienta, care va permite o mai buna cunoastere a procesului formarii sistemului nostru solar si a planetelor, constituie o premiera in istoria cuceririi spatiului cosmic.

     

      Coliziunea si toate consecintele au fost filmate si observate de camere si alte aparate de masura aflate la bordul sondei, fiind mobilizate si telescoape spatiale ca Hubble. Socul nu a fost vizibil de pe Terra, dar in California astronomii amatori echipati cu telescoape au putut capta o scurta iluminare privind spre sud-vest, intre planeta Jupiter si steaua Vega.

     

      Dupa lansarea proiectilului, Deep Impact a luat o traiectorie diferita, care a dus-o la 500 km distanta de Tempel 1 in momentul impactului si, timp de 13 minute, a putut inregistra imagini clasice si in infrarosu ale norului rezultat. De acum, oamenii de stiinta vor incepe decodarea milioanelor de date receptionate de proiectil si de sonda ramasa la altitudine, care este intacta.

     

      "Pentru noi (misiunea NASA) totul abia incepe", preciza Michael A'Hearn, seful partii stiintifice a misiunii Deep Impact si profesor de astronomie la Universitatea din Maryland. "Interpretarea datelor va lua timp, o jumatate de zi, saptamani, ani.

     

      " Specialistii spera sa obtina, gratie fragmentelor expulzate de cometa, indicii si despre originea vietii pe Pamant, si despre posibilitatea ca apa sa fi ajuns pe Terra prin intermediul unor comete sau meteoriti.

     

     

      Lovesti in Cosmos si cineva vrea dolari la Moscova...

     

      Reusita experimentului american a provocat o reactie neasteptata din partea unui astrolog rus, care a anuntat ca va in judecata NASA. Este vorba despre cititoarea in stele Marina Bai, care sustine ca va cere daune de 300 milioane de dolari pentru ca americanii i-au bulversat horoscopul prin modificarea elementelor cometei in urma impactului.

     

      Ea a si depus actele pentru proces, iar purtatorul de cuvant al Curtii de Apel din Moscova a confirmat ca se fac primele pregatiri pentru un astfel de proces.

     

     

      "Pletoasele", aducatoare de nenorociri?

     

      "Pletoasele" comete au inspirat de-a lungul istoriei umanitatii numeroase temeri, fiind considerate mesageri ai divinitatii aducatori de nenorociri. Numite si "fiicele diavolului", ele erau asociate dezastrelor si nenorocirilor omenirii, iar Papa Calist al II-lea chiar a excomunicat cometa Halley, pentru ca ar fi fost un instrument al Satanei.

     

      O data cu revolutionarea in astronomie, initiata de Copernic (1475-1543), cometele si-au pierdut rapid statutul de mesageri ai nefericirilor, alaturandu-se cohortei de obiecte ceresti supuse gravitatiei universale. Totusi, ele sunt inca temute din cauza uriasei puteri distructive in cazul unei coliziuni cu Terra.

     

          

      Agentia Spatiala Americana si-a mai trecut in cont un succes istoric. Ieri, cu putin inainte de ora noua, un proiectil trimis de pe o sonda cosmica a lovit in plin cometa Tempel 1. Impactul dintre proiectilul lansat de sonda americana Deep Impact si cometa a avut loc cu trei minute mai tarziu decat ora prevazuta si a lovit astrul zburator cu o viteza de 37 de mii de kilometri pe ora. Inainte de a se dezintegra, racheta a trimis pe Pamant o fotografie a cometei, un astru neregulat, in forma de para, cu o suprafata aparent alba, pe care se puteau observa mai multe cratere. Tehnicienii NASA au anuntat ca proiectilul a cazut exact in locul stabilit, dupa trei corectii succesive ale traiectoriei, facute in ultimele 90 de minute. Camerele de luat vederi, montate pe sonda spatiala, au surprins si ele imagini inedite cu norul de praf degajat dupa impact, la o distanta de 133 de milioane de kilometri de Terra. NASA a confirmat ca misiunea s-a incheiat cu bine, in aplauzele celor prezenti la centrul de control din Pasadena. Lansata pe 12 ianuarie de la Cape Canaveral, in Florida, sonda Deep Impact a parcurs in 173 de zile peste 430 de milioane de kilometri pana a ajuns in apropierea cometei Tempel 1.

     

      A fost ca o ciocnire intre un tantar si un Boeing

     

      Prin aceasta misiune, in premiera absoluta pentru cucerirea spatiului, NASA a dorit sa obtina esantioane din nucleul cometei. Cu ajutorul acestora, specialistii spera sa adune informatii vitale privind formarea planetelor si originea vietii pe Pamant. Expertii cred ca pot verifica si teoriile conform carora apa si formele primitive de viata ar fi ajuns pe Pamant prin intermediul unor comete sau meteoriti.

     

      Cometele sunt bucati masive de gheata si praf cosmic care orbiteaza in jurul Soarelui si care dateaza cam de 4,5 miliarde de ani, avand aproape aceeasi varsta cu sistemul solar. Ele s-au format din materia ramasa dupa ce un nor de gaze si praf cosmic s-a condensat, formand Soarele si planetele. Tempel 1 este o cometa care calatoreste pe orbita eliptica, intre Marte si Jupiter, cu o viteza de aproape 23.000 de km pe ora. NASA sustine ca impactul intre proiectil si cometa este comparabil cu coliziunea dintre un tantar si un...Boeing.

     

Sursa :   Romania libera / Adevarul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online