evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Luminile oraşului IV  -  Luminile oraşului VII  -  ªarpele de aramă (I)  -  ªahul de duminică  -  Interviul  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  O dimineaţă perfectă  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Perdeaua lui Simon  -  Invizibilul  -  Andru  -  Chat Room  -  Ulysse şi Hector  -  Atalia  -  Omul cu păsări  -  Al nouălea iad  -  Uşa de la baie  -  Cunoaştere  -  Novicele  -  Copilul gheţii  -  Petrecerea  -  La copcă  -  Children of mine  -  Fereastra din spate  -  Arătarea  -  Mărturisirea lui Abel  -  Fragmente de... viaţă  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Luminile oraşului XXXI  -  Fugind pe cerc  -  Uezen  -  Vatmanul - O pasiune  -  Coconul  -  Îndelunga aşteptare  -  Nebunii lui Arrianus  -  Luminile oraşului XXVII  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (III)  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Aer  -  Meduza (II)  -  Câmpul de luptă  -  Renaşterea...  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Luminile oraşului XI  -  Tata, ceasul şi căpşunile  -  Dl. Ics  -  Paradox  -  Călătoria  -  Texte.01


Călătorie spre centrul pământului

News Team



Publicat Miercuri, 13 Iulie 2005, ora 19:02

      Japonia a alocat 475 de milioane de dolari pentru constructia unui sistem gigantic de forare in scoarta pamintului. Misiunea ei este de a dezvalui o parte dintre secretele planetei si de a preveni, poate, catastrofele naturale.
     
      In urma dezastrului provocat de tsunamiul din decembrie si a cutremurelor care au avut loc de atunci in mod succesiv, centrul pamintului a capatat toata atentia oamenilor de stiinta.
     
     
      Geoprofilaxie
     
      Expeditia in interiorul planetei nu mai constituie doar o provocare de imaginatie pentru scriitorii SF, ci si o limita care poate fi depasita. Proiectul face parte din Programul de Forare Oceanic, dezvoltat in colaborare cu SUA si Europa din octombrie 2003. Miza consta in posibilitatea de a preveni seismele si schimbarile radicale de clima.Nava Chikyu (Pamint) va fora intre scoarta si manta. In 1960, o misiune asemanatoare numita Proiectul "Mohole" s-a dovedit un esec total.
     
     
      Dupa 40 de ani
     
      Cea mai mare gaura data pina in prezent in scoarta Pamintului este de 2,1 km. Rocile dure, gazele sau cimpurile de petrol constituie riscuri mari intr-o astfel de expeditie, conform cercetarilor. Dupa 40 de ani insa, o echipa de japonezi va relua incercarea cu scopul de a colecta probe despre mecanismele seismelor si miscarea placilor tectonice. Misiunea din prezent are ca obiectiv un parcurs de 7 km in scoarta planetei. Sistemul de forare al navei gigant este unul preluat dupa tehnologia de forare a petrolului.
     
     
      Scoarta monitorizata
     
      Dupa forare, echipa va monta senzori de monitorizare in scoarta pentru a putea prevedea locul si momentul in care se vor produce cutremurele urmatoare. Sistemul de alerta existent in prezent avertizeaza seismul cu doar citeva minute inainte de producerea lui, nelasind posibilitatea evacuarii populatiei din zona afectata.
     
      De asemenea, probele colectate vor oferi informatii despre modificarile de clima. Conducatorii misiunii prevad ca forarea in manta va dura cel putin un an.

Sursa :   Cotidianul (Alexandra Badicioiu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online