evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Un bilet de plecare de pe Soregaard  -  Peştele albastru  -  Je t'aime mélancolie  -  Schimbare de management  -  De acum şi până-n noapte  -  Petrecerea  -  Sclipiri de Soare  -  Fântâna de iasomie  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Cercul  -  Puroi I  -  Eu, Singularul Absolut  -  Timpul schimbării  -  Omul cu păsări  -  Dincolo de evoluţie  -  Mamal - Oraşul  -  Engel  -  Aer  -  Răspuns fără întrebare  -  Meduza (IV)  -  Uezen  -  Luminile oraşului VII  -  Program de criză  -  Viziune  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Transplant de suflete...  -  Învingătorul ia totul  -  Capsula  -  Melodia care nu se aude  -  Pasul craiului de munte  -  Brăduţul  -  Vânzatorul  -  Dimineaţă târzie  -  Păsări de pradă  -  10 minute pâna la explozie  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Sfârşitul lunii  -  Cioara  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Luminile oraşului IX  -  Greaţă  -  ªarpele Midgardului  -  Boaba de spumă  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Ultimul Paradis  -  Curândul  -  Viola  -  Novicele


Naveta Discovery a fost lansată cu succes

Lansarea a avut loc la ora 17.40 ora Rom

News TeamPublicat Marţi, 26 Iulie 2005, ora 22:37

      Agentia spatiala nord americana a reusit sa lanseze cu succes misiunea Discovery, prima naveta cu oameni la bord dupa doi ani si jumatate de pauza. Lansarea a avut loc la ora 17.40 ora României si a fost urmarita cu sufletul la gura de specialisti si de public.
     
      Misiunea Discovery n-a fost, pâna acum, foarte norocoasa.
     
      O serie de defectiuni succesive au amânat de doua ori momentul lansarii si abia la sfârsitul saptamânii trecute agentia spatiala nord-americana a anuntat ca misiunea poate sa continue.
     
      De data aceasta, însa, lansarea a avut loc fara probleme.
     
      Dupa 8 minute si jumatate, Discovery s-a desprins de tancul de combustibil si si-a oprit motoarele pentru a intra pe orbita preliminara.
     
      Reluarea zborurilor cu oameni la bord dupa dezastrul din 2003 al navetei Columbia era greu sa se produca fara emotii.
     
      NASA a învatat însa lectia: misiunea Discovery a fost cea mai atent supravegheata din toate cele de pâna acum.
     
      Peste 100 de camere de luat vederi au filmat fiecare detaliu din ultimele zile.
     
      Sute de aparate radar sau video vor filma misiunea în continuare, monitorizând fiecare posibila defectiune.
     
      În 16 ianuarie 2003, o astfel de camera de luat vederi de la bordul navetei Columbia a prins în imagine ciocnirea cu un obiect de dimensiuni mici.
     
      Din cauza ca prea putine imagini erau accesibile, si din cauza ca din alte unghiuri, pe alte camere, ciocnirea nu s-a vazut, misiunea a continuat fara ca cineva sa se îngrijoreze.
     
      De fapt, a fost cauza dezastrului: un fragment de material izolant desprins din tancul de alimentare exterior a lovit una din aripile navetei, la doar 82 de s

Discovery este prima naveta cu oameni la bord dupa doi ani si jumatate
ecunde dupa lansare.
     
      A facut o mica gaura în aripa, care a trecut complet neobservata. La reintrarea în atmosfera, însa, trei saptamâni mai târziu, aerul a intrat prin acest orificiu, s-a încalzit si a aruncat în aer întreaga naveta.
     
      Lectia a fost învatata " nici o lansare nu a mai fost atât de monitorizata ca cea de azi. În plus, o serie de modificari aduse proiectului initial au avut, toate scopul de a face misiunea mai sigura.
     
      Cei sapte astronauti îmbarcati pe Discovery vor face în principal munca tehnica de reparatii la bordul Statiei Spatiale Internationale " testând în principal un nou brat robotic si reparând scutul termic al statiei.
     
      Doi dintre ei vor trebui sa iasa de mai multe ori în spatiul cosmic pentru un proiect complex de reparatii care va dura peste 6 ore.
     
      Misiunea Discovery este programata sa se întoarca pe pamânt în 7 august.
     

Sursa :   BBC Romanian (Dana Jalobeanu)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online