evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
El cu durerile şi greşelile lor  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  O poveste de Crăciun  -  Luminile oraşului XVIII  -  Praf minune  -  Luminile oraşului XII  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Luminile oraşului VIII  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (II)  -  Ultima eclipsă (I)  -  Curândul  -  Noapte bună, Andrei  -  Geneza  -  Claviaturi  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Gol  -  Misiunea  -  Nyprus  -  Nopţi albe, zile negre  -  Un pahar de vin  -  În căutarea zborului  -  Criminali Umanitari  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Ea, eu şi ei  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Universul lent  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Pierderea  -  Homus trolEIbuzus  -  Luminile oraşului  -  Închis  -  Aici şi acum  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Evadare din Paradis  -  Liber arbitru  -  Detenţie  -  Veşnic orizont  -  Invizibilul  -  Icoana  -  Delir  -  Gri şi roşu auriu  -  Trenul  -  O faptă eroică fără de ecou  -  Extratereştrii alienaţi  -  Mamal - Oraşul  -  Descoperirea  -  Între ziduri  -  Alfa şi Omega


Conferinţă de presă de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

In direct, din spatiu

News TeamPublicat Marţi, 2 August 2005, ora 13:57

      In premiera absoluta, NASA a decis sa repare naveta Discovery in zbor pe orbita. Miine, un astronaut va iesi in spatiu pentru a desprinde cele doua bucati de izolatie de pe scutul termic, care ar putea pune in pericol revenirea pe pamint.
     
      Misiunea, fara precent in istoria navetelor lansate dupa 1981, a fost decisa in urma unei atente analize a imaginilor trimise din cosmos. Specialistii Agentiei Spatiale Americane se tem ca din cauza protuberantelor aparute pe burta rachetei scutul termic s-ar putea supraincalzi.
     
      Exista mai multe incertitudini, deoarece nimeni nu stie foarte bine cum actioneaza fortele aerodinamice la asemenea altitudini si viteze, a declarat un responsabil al programului de zbor.
     
      Specialistii NASA au descoperit doua mici protuberante anormale, provocate de desprinderea unor bucatele de spuma izolanta din scutul termic al navetei. In urma consultarilor, expertii au recomandat inlaturarea lor.
     
      Cindy Begley, director de zboruri:
      "Partea esentiala a misiunii este iesirea in spatiu. Va fi ceva ce nu am facut niciodata : un astronaut va lucra sub naveta. Trebuie sa fie foarte atent sa nu strice nimic de pe burta rachetei. Isi va lua cat de multe unelte poate sa care in spate. Rucsacul ii va pluti si trebuie sa aiba grija sa nu loveasca naveta".
     
      Astronautul insarcinat cu aceasta misiune, cel mai probabil americanul Stephen Robinson, va incerca intii sa desprinda bucatile manual. Daca nu va reusi, va folosi o foarfeca speciala, dar in acest caz trebuie sa dea dovada de precizie si dexteritate.
     
      Inginerii se tem ca bucatile de spuma izolanta ar putea sa produca o supraincalzire la reintrarea in atmosfera terestra, cind Discovery va zbura cu 20 de mii de kilometri la ora.
     
      NASA nu isi asuma riscul ca scutul termic sa cedeze, asa cum s-a intimplat in cazul navetei Columbia, care s-a dezintegrat pe 1 februarie 2003, dupa o misiune in spatiu. Va fi cea de-a treia iesire in cosmos a echipajului de pe Discovery. Interventia de miine nu va dura mai mult de o ora si jumatate.
     
      Americanul Robinson se va folosi de un brat robotizat ca sa ajunga la burta navetei si va fi ajutat de japonezul Noguchi.
     

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online