evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Coşmar  -  Casa galbenă  -  Secretul  -  Jurământul  -  Regele animalelor  -  Povestea unui ceas  -  Contrapaganda  -  Fluturi  -  2 fast 4 you  -  Jocul Zeilor (V)  -  Stiinta si tehnica  -  În vizită la psihiatru  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Lala  -  Dacă ar fi fost să alegi altceva  -  Emoţia reîntoarcerii  -  Luminile oraşului XVII  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Halta părăsită  -  Submarinul Roşu  -  Factorul "Haos"  -  Nebunii lui Arrianus  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Somnul uitării  -  Sfârşitul lunii  -  Gri şi roşu auriu  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Vid imprevizibil  -  Umbrele nopţii  -  Nevastă rea  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Călătoria unui artist...  -  Asaltul  -  Jocul  -  Fata mării, Poliana  -  Ghavany  -  Război total  -  Jocul libertăţii  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Uitare  -  Lunga vară  -  Arma secretă  -  Nu este prima dată  -  Fortul  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Kamikaze  -  Luminile oraşului XXVII  -  Luminile oraşului 2 (I)


Conferinţă de presă de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

In direct, din spatiu

News TeamPublicat Marţi, 2 August 2005, ora 13:57

      In premiera absoluta, NASA a decis sa repare naveta Discovery in zbor pe orbita. Miine, un astronaut va iesi in spatiu pentru a desprinde cele doua bucati de izolatie de pe scutul termic, care ar putea pune in pericol revenirea pe pamint.
     
      Misiunea, fara precent in istoria navetelor lansate dupa 1981, a fost decisa in urma unei atente analize a imaginilor trimise din cosmos. Specialistii Agentiei Spatiale Americane se tem ca din cauza protuberantelor aparute pe burta rachetei scutul termic s-ar putea supraincalzi.
     
      Exista mai multe incertitudini, deoarece nimeni nu stie foarte bine cum actioneaza fortele aerodinamice la asemenea altitudini si viteze, a declarat un responsabil al programului de zbor.
     
      Specialistii NASA au descoperit doua mici protuberante anormale, provocate de desprinderea unor bucatele de spuma izolanta din scutul termic al navetei. In urma consultarilor, expertii au recomandat inlaturarea lor.
     
      Cindy Begley, director de zboruri:
      "Partea esentiala a misiunii este iesirea in spatiu. Va fi ceva ce nu am facut niciodata : un astronaut va lucra sub naveta. Trebuie sa fie foarte atent sa nu strice nimic de pe burta rachetei. Isi va lua cat de multe unelte poate sa care in spate. Rucsacul ii va pluti si trebuie sa aiba grija sa nu loveasca naveta".
     
      Astronautul insarcinat cu aceasta misiune, cel mai probabil americanul Stephen Robinson, va incerca intii sa desprinda bucatile manual. Daca nu va reusi, va folosi o foarfeca speciala, dar in acest caz trebuie sa dea dovada de precizie si dexteritate.
     
      Inginerii se tem ca bucatile de spuma izolanta ar putea sa produca o supraincalzire la reintrarea in atmosfera terestra, cind Discovery va zbura cu 20 de mii de kilometri la ora.
     
      NASA nu isi asuma riscul ca scutul termic sa cedeze, asa cum s-a intimplat in cazul navetei Columbia, care s-a dezintegrat pe 1 februarie 2003, dupa o misiune in spatiu. Va fi cea de-a treia iesire in cosmos a echipajului de pe Discovery. Interventia de miine nu va dura mai mult de o ora si jumatate.
     
      Americanul Robinson se va folosi de un brat robotizat ca sa ajunga la burta navetei si va fi ajutat de japonezul Noguchi.
     

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online